Nälänhätä uhkaa miljoonia lapsia Somaliassa

Nälänhätä uhkaa miljoonia lapsia Somaliassa

Nopeasti huonontuneen ravitsemustilanteen vuoksi nälänhätä uhkaa miljoonia lapsia Somaliassa, jos avustustoimiin ei ryhdytä kiireellisesti, Pelastakaa Lapset varoittaa.

Tänään YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n alaisen Somalian ruokaturvayksikön FSNAU:n julkaisemien tietojen mukaan tilanne on nopeasti muuttunut hälyttäväksi vuosikymmeniä kestäneestä konfliktista kärsivässä ja vuoden 2011 nälänhädästä yhä toipuvassa maassa.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsii arviolta jo 363 000 lasta. Heistä 71 000 on vakavasti aliravittuja ja välittömän avun tarpeessa.

Tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, että 6,2 miljoonaa ihmistä eli yli puolet maan väestöstä on avun tarpeessa. Käynnissä olevan kriisin pelätään entisestään kiihdyttävän väestön liikehdintää sekä Somalian ja Somalimaan sisällä että rajojen yli naapurimaihin. Tuhannet perheet ovat jo jättäneet kotinsa, minkä vuoksi lapset ovat joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä. Lisäksi monet ovat vaarassa menehtyä tai joutua eroon huoltajistaan.

Kausittaiset sateet ovat kahtena peräkkäisenä vuotena jääneet vähäisiksi mikä on johtanut vakavaan vesipulaan. Veden (200 litraa) hinta on kolminkertaistunut 14 euroon. Karjan määrä on vähentynyt neljäsosaan ja viljantuotanto on laskenut 75 prosenttia, minkä seurauksena elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet rajusti.

”Emme voi antaa kriisin pahentua entisestään. Meidän on tehtävä kaikkemme, jottei vuoden 2011 kaltainen kriisi toistuisi Somaliassa. Vuoden 2011 nälänhädän seurauksena yli neljännesmiljoona ihmistä menehtyi”, sanoo Sanna Juntunen, humanitaarisen avun asiantuntija Suomen Pelastakaa Lapsista.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA vetoaa kansainväliseen yhteisöön tarvittavan avun varmistamiseksi Somaliaan. Rahoitustarve on 300 miljoonaa dollaria.

Pelastakaa Lapset pyrkii tavoittamaan avullaan 1,2 miljoonaa ihmistä. Näihin avustustoimiin on kerättävä 60 miljoonaa dollaria.

Suomen Pelastakaa Lapsilla on tällä hetkellä avustushanke Somaliassa, joka keskittyy vesihuollon varmistamiseen ja lasten suojeluun.

”Tilanteen vakavuudesta johtuen laajennamme avustustoimintaamme entisestään. Työmme Somaliassa on osana laajempaa avustustoimintaa hädästä kärsivien lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi itäisessä Afrikassa ”, toteaa Sanna Juntunen.

Auta Itä-Afrikan kuivuudesta kärsiviä lapsia
Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03325 (20,11 € + pvm)
Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viite 3140019)
Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Itä-Afrikan kuivuus)
Aloita oma keräys Itä-Afrikan lapsille