Nälänhätä askeleen lähempänä Somaliassa

Nälänhätä askeleen lähempänä Somaliassa

Pelastakaa Lasten tuoreen selvityksen mukaan lasten vakava aliravitsemus on kasvanut hälyttävästi Somaliassa.

Lasten henkeä uhkaava vakava aliravitsemus kasvaa yhä hälyttävästi kuivuudesta kärsivässä Somaliassa, selviää Pelastakaa Lasten uudesta selvityksestä.

Somalimaassa kuolleita eläimiä näkee kaikkialla eikä laidunmaata monin paikoin yksinkertaisesti enää ole jäljellä. Kuva: Anne Kanene/Pelastakaa Lapset

Aliravitsemusta kartoitettiin kuudella kuivuuden vaikutuksista kärsivällä alueella Somaliassa. Kahdella alueella tilanne määritellään nyt erittäin kriittiseksi ja kolmella kriittiseksi.

Pelastakaa Lasten tilannearvion mukaan korkeimmalla lasten aliravitsemus on Somalimaan Badhanin ja Adadon alueilla, joilla seitsemän prosenttia alle 5-vuotiaista kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Hudurin alueella, joka kärsi nälänhädästä jo vuonna 2011, osuus on viisi prosenttia.

Myös Somalimaassa Pelastakaa Lasten liikkuvien terveysklinikoiden työntekijät kertovat aliravitsemuksen dramaattisesta kasvusta. Kohtalaisesta tai vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten osuus hoidettavista lapsista on kasvanut 11 prosentista 26:een helmi- ja maaliskuun välisenä aikana.

Alle kymmenen prosenttia somalialaislapsista on rekisteröity mukaan ravitsemusohjelmiin. Pelastakaa Lapset varoittaa, että lasten kuolemantapausten määrä uhkaa nousta lähitulevaisuudessa, ellei välittömiin toimiin ryhdytä.

Pelastakaa Lasten lastensuojelun neuvonantaja Anne Kanene kävi juuri Somalimaan Buraossa, jossa tilanne on erittäin hälyttävä.

− Jokainen perhe jonka tapasin, kertoi menettäneensä vähintään puolet karjastaan. Useimmilla oli jäljellä enää muutama heikkokuntoinen vuohi tai lammas. Ruuaksi syödään vain riisiä ja sitäkin säännöstellen. Vähäinen vesi yritetään jakaa elossa olevan karjan kanssa. Lapset ovat silminnähden heikossa kunnossa. Äidit kertoivat, että lasten ripulointi ja kuumeilu on yleistä, kertoo Anne Kanene.

− Kävin vesipisteellä, jonne Pelastakaa Lapset toimittaa puhdasta vettä joka toinen päivä. Vettä riittää arviolta noin 7,5 litraa henkeä kohti vuorokaudessa ja se on käytettävä ruuan valmistukseen, peseytymiseen ja pyykin pesuun. Siellä polttavan kuuman auringon alla ymmärtää, mitä veden puute tarkoittaa ja miten välttämätön tällainen apu on nyt Somaliassa.

Kuivuuden kärsivillä alueilla Pelastakaa Lapset toimittaa vettä säiliöautoilla. Kuva: Anne Kanene/Pelastakaa Lapset

Apua tarvitaan lisää

Pelastakaa Lapset ja muut avustusjärjestöt laajentavat jatkuvasti avustustoimintaansa, jotta vuoden 2011 nälkäkatastrofi ei toistuisi. Tällöin yli 250 000 menehtyi.

Huhtikuu on perinteisesti Somaliassa kostein kuukausi, mutta nyt sateita on tuskin saatu. Pelkona on, että sateet jäävät taas tulematta.

− Suomi ja muut avunantajat ovat lisänneet apua viime kuukausina. Jotta voitaisiin tehokkaasti puuttua aliravitsemuksen syihin ja estää suoranaisen nälänhädän syntyminen, tarvitaan kuitenkin lisää varoja. Riippumatta siitä, tulevatko sateet vai eivät, lasten aliravitsemus on hoidettava nyt, sanoo Sanna Juntunen, Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun asiantuntija.

Somaliassa yli kuusi miljoonaa ihmistä tarvitsee välittömästi apua. Noin puolet heistä on lapsia, jotka kärsivät kriisistä eniten. Lisäksi Keniassa ja Etiopiassa apua tarvitsee 8,3 miljoonaa ihmistä.

Pelastakaa Lapset jakaa Somaliassa vettä ja on perustanut kymmeniä liikkuvia terveysryhmiä tai klinikoita.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana Pelastakaa Lapset on tavoittanut Somaliassa yli puoli miljoonaa ihmistä.

Aliravitsemuksesta kärsivät ja sairaat lapset saavat apua Pelastakaa Lasten liikkuvilta terveys- ja ravitsemusklinikoilta. Kuva: Anne Kanene/Pelastakaa Lapset

Miten voit auttaa

Jokainen meistä voi olla mukana auttamassa nälästä ja aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Esimerkiksi kymmenellä eurolla  aliravitulle lapselle voidaan osana hänen hoitoaan antaa ravinteikasta pähkinätahnaa kolmen viikon ajan.

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03325 (20,11 € + pvm)

Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viite 3140019)
Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Nälänhädästä ja aliravitsemuksesta kärsivät lapset)
Aloita oma keräys Itä-Afrikan lapsille