Mietityttääkö lapsesi pelaaminen – kysy asiantuntijalta Assemblyillä

Suomen suurin digifestivaali Assembly pyörähtää käyntiin tänään. Tapahtuma kerää tuhansia pelaajia ja tietotekniikasta kiinnostuneita saman katon alle Helsingin Messukeskukseen. Lasten ja nuorten lisääntynyt pelaaminen voi kuitenkin aiheuttaa huolta vanhemmille.

”Vanhempia huolestuttaa eniten pelaamisen määrä, lapselle sopimattomat pelisisällöt ja muu verkossa esiintyvä epäasiallinen käytös, kuten lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja houkuttelu”, kertoo Lasten suojelu ja Nettivihje -asiantuntija Hanna-Leena Laitinen.

”On kuitenkin tärkeää, että vanhemmat ymmärtävät lastensa digiarkea ja voivat tukea heitä siinä, sillä pelaaminen on monelle lapselle ja nuorelle tärkeä harrastus ja on huoltajien vastuulla opastaa lasta toimimaan turvallisesti verkossa.”

Pelastakaa Lapset on myös paikan päällä Assemblyillä, ja heidän pisteensä löytyy Telian Lounge -alueelta.

”Minä tai toinen asiantuntijamme on paikalla kymmenestä neljään joka päivä tapahtuman ajan, jolloin vanhemmat tai lapset voivat tulla keskustelemaan meidän kanssa kaikesta digiarkeen liittyvistä asioista ja hakea uuden Telian kanssa tekemämme oppaan”, rohkaisee Laitinen.

Uusi opas keskittyy lasten pelaamiseen

Telia ja Pelastakaa Lapset ovat tehneet yhteistyössä oppaan, joka keskittyy pelaamiseen sekä e-urheiluun. Juuri julkaistua opasta jaetaan paikan päällä Assemblyillä, ja siihen voi tutustua myös netissä.

”Yhteistyömme avulla haluamme rohkaista vanhempaa tutustumaan lapsensa pelimaailmaan. Kun vanhemmat ymmärtävät lastensa pelaamista paremmin, on heidän myös helpompi ottaa siihen liittyvät tärkeät asiat, kuten ikärajat ja peliaika, puheeksi lapsen kanssa”, selittää Telian vastuullisuusasiantuntija Ira Vainio.

Telia ja Pelastakaa lapset ovat tehneet yhteistyötä lapsen oikeuksien edistämiseksi digitaalisessa mediassa jo vuodesta 2016 asti. Aiemmin he ovat muun muassa julkaisseet vanhemmille suunnatun Lapset netissä -oppaan, joka keskittyy erityisesti lasten nettitaitojen tukemiseen.