Loppu lapsityölle: ”Olen innoissani voidessani mennä tänään kouluun”

Tänään vietetään kansainvälistä lapsityön vastaista päivää. Kymmenenvuotias Aisha on yksi niistä miljoonista lapsista, jotka ovat päässeet irti lapsityöstä ja joilla on nyt paremmat mahdollisuudet elää hyvää lapsuutta ja rakentaa itselleen parempaa tulevaisuutta.

Lounais-Somaliassa sijaitsevassa Baidoassa elävä 10-vuotias Aisha* (kuvassa oikealla) on päässyt irti lapsityöstä ja on palannut kouluun. Tytön perhe menetti karjansa ankaran kuivuuden seurauksena ja joutui jättämään kotinsa. Perhe hakeutui runsaat kaksi vuotta sitten monen muun hädänalaisten lailla maansisäisten pakolaisten leirille.

Toimeentulon saaminen leirillä oli äärimmäisen vaikeaa. Aisha heräsi joka aamu aikaisin ja lähti äitinsä Nooneyn* kanssa kiertämään talosta taloon. Pyykinpesusta saamillaan rahoilla perhe kykeni saamaan edes joitain tuloja.

”Olen innoissani voidessani mennä tänään kouluun.” Kymmenvuotias Aisha (kuvassa oikealla) on tuellamme päässyt irti lapsityöstä. Kuva: Mohamednur Mohamed / Pelastakaa Lapset

Sitten kaikki muuttui. Baidoassa olemme tukeneet kuivuuden ja konfliktin takia kotinsa jättäneitä maan sisäisiä pakolaisia. Aishan perheelle myönnettiin osana hätäapuamme säännöllistä käteisapua. Rahan turvin vanhemmat pystyivät hankkimaan perheelle ruokaa ja lapsille vaatteita. Isä osti rattaat aasilleen ja pystyi siten työllistymään. Aisha lopetti työnteon ja ilmoittautui Pelastakaa Lasten tukemaan kouluun.

”Olen innoissani voidessani mennä kouluun. Ihmisten vaatteiden peseminen oli raskasta. Koska minun piti auttaa äitiä, minulla ei ollut vaihtoehtoja”, kertoo Aisha.

Loppu lapsityölle

Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa ja kehittyä turvassa, terveinä sekä koulua käyden. Pelastakaa Lapset ponnistelee ympäri maailman saadakseen kaikki lapset irti lapsityöstä. Teemme kaikkemme, jotta maailman valtioiden yhteisesti sopima tavoite lopettaa lapsityö vuoteen 2025 toteutuisi.

Edistys on ollut merkittävää. Vuoteen 2000 verrattuna maailmassa on yli 94 miljoonaa vähemmän lapsityöläistä. Haasteet ovat kuitenkin yhä mittavat, sillä lähes joka kymmenes on lapsityössä. Puolet näistä noin 150 miljoonasta lapsesta tekee sellaista työtä, joka voi haittaa tai vahingoittaa heidän terveyttään tai kehitystään.

Keinot lapsityön lopettamiseksi ovat kuitenkin tiedossa. Joka päivä tuemme Aishan kaltaisia lapsia auttamalla heidän perheitään nousemaan äärimmäisestä köyhyydestä. Samalla levitämme tietoa lapsityön haitallisista seurauksista, vahvistamme lasten suojelua ja toimimme sen puolesta, että kaikilla lapsilla olisi pääsyä laadukkaaseen ja ilmaiseen peruskoulutukseen.

Yhdessä voimme varmistaa, että kaikki lapset saisivat elää lapsuutta ilman haitallista työntekoa.