Lasten pitkien kesälomien järjestäminen haastavaa alakoululaisten vanhemmille – uusia lomakoteja tarvitaan

Lasten pitkien kesälomien järjestäminen haastavaa alakoululaisten vanhemmille – uusia lomakoteja tarvitaan

Pelastakaa Lapset etsii lomakoteja lapsille, joiden perheillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia, tukiverkostoja tai muutoin mahdollista järjestää lapsille lomanviettopaikkaa kesälomien aikana. Lomakodin lapselle voi tarjota luotettava ja vakaan elämäntilanteen omaava perhe tai aikuinen, joko maaseudulla tai kaupunkiympäristössä.

Lomakodit ovat Pelastakaa Lasten valmentamia vapaaehtoisia perheitä tai aikuisia, jotka tarjoavat lapselle lomanviettopaikan joko kotonaan tai vapaa-ajan asunnollaan. Lomakoti voi olla kaupungissa, taajama-alueella tai maaseudulla. Lomakodeille yhteistä on halu auttaa lapsiperheitä ja viettää aikaa lasten kanssa. Tärkeintä on, että perheessä pidetään lapsista ja ollaan valmiita antamaan lapselle läsnäoloa ja huolenpitoa.

”Kaikilla vanhemmilla ei ole varaa tarjota lapsilleen ympäristön vaihdosta lomalla. Joillakin lapsilla ei puolestaan ole tarjolla hoivaa koko kesäloman ajaksi, koska vanhemmat ovat töissä. Tilanne on usein erityisen hankala yksinhuoltajaperheissä, joissa lapset voivat joutua olemaan yksin tai keskenään kotona koulujen loma-aikana. Nämä lapset tarvitsevat heille aikaansa antavia, turvallisia aikuisia ja ympäristönvaihtelua loma-aikaan”, kertoo aluetoiminnan johtaja Kristiina Mattinen Pelastakaa Lapset ry:stä.

“Etsimme tavallisia ja turvallisia, vakaan, luotettavan elämäntilanteen omaavia ihmisiä, jotka haluaisivat tarjota lapsille iloa ja mukavan loman. Lomakotitoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lapsia ja lapsiperheitä. Lomakoti tarjoaa lapsille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja loman viettoon mukavan ja turvallisen aikuisen tai perheen kanssa. Palvelu on ennaltaehkäisevää perheille. Sitä tarjotaan vähävaraisille, joilla ei ole mahdollista muutoin järjestää lapselle lomaa ja joilla ei ole riittävää tukiverkostoa. Lomakotia tarjotaan lapsille, joilla ei ole sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta”, Mattinen jatkaa.

Lomakotitoimintaan osallistuminen on helppo tapa tehdä vapaaehtoistyötä lapsen hyväksi. Lomakotijakso voi olla lyhytkin aika, muutamasta päivästä viikkoon, eikä se sido lomakotia mihinkään pidempiaikaiseen tukisuhteeseen. Lomakotitoiminnasta kiinnostuneet aikuiset valmennetaan ja he saavat Pelastakaa Lasten ammattitaitoista tukea tehtäväänsä.

Lapsilta saatujen palautteiden mukaan he käyvät mielellään lomakodissa ja haluavat sinne seuraavana kesänä uudestaan. He arvostavat yhdessä vietettyä aikaa lomakotina toimivien aikuisten kanssa. Monet lapset ovat saaneet uusia elämyksiä ja kokemuksia. Tavalliset kesäiset puuhat jättävät usein lapsille parhaat muistot.

“Kaikki oli mukavaa. Se on niin mukava perhe ja kaikki ovat siellä niin rentoja”, 10-vuotias poika kertoo.

“Saa olla sylissä”, sanoo 5-vuotias tyttö.

“Siellä oli melkein saman ikäinen tyttö ja koko perhe oli kiva ja siellä oli paljon tekemistä. Koirat, puutyöt, marjastaminen ja kanit”, muistelee 11-vuotias tyttö.

“Uitiin ja käytiin kalassa”, kertoo 6-vuotias poika.

Lomakotitoimintaa jo yli 70 vuotta

Pelastakaa Lapset on järjestänyt lomakotitoimintaa Suomessa jo vuodesta 1949 alkaen, jolloin maassamme elettiin vaikeaa ja työntäyteistä, sodanjälkeistä jälleenrakennuksen aikakautta. Lapsille haluttiin lomakotitoiminnan avulla tarjota mahdollisuus viettää virkistävää ja voimaannuttavaa lomaa turvallisessa ympäristössä leikkien ja maaseudun tavalliseen arkeen osallistuen.  Tuolloin lapset viettivät lomakodissa jopa koko kesän.  Nykyisin lasten lomajaksot ovat huomattavasti lyhyempiä ja lomakotiympäristöt vaihtelevat.

Miten lomakotia voi tarjota?

Lomakotia voi tarjota soittamalla tai lähettämällä sähköpostia lomakotitoiminnasta vastaaville työntekijöille Pelastakaa Lasten aluetoimistoissa. Hakuaikaa on 15.3.2020 saakka. Yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme: https://www.pelastakaalapset.fi/ota-yhteytta/aluetoimistojen-yhteystiedot/

Hakemus ja tarkemmat ohjeet: www.pelastakaalapset.fi/lomakodiksi

Pelastakaa Lasten työntekijät haastattelevat ja valmentavat lomakodin kotikäynnillä.

Miten lapsi voi päästä lomakotiin? 

Lapsen perhe voi hakea lomakotia Pelastakaa Lapset ry:n aluetoimistojen kautta.  Lomakotia ensi kesäksi tulee hakea huhtikuun loppuun mennessä. Lisätietoja ja lomake:  www.pelastakaalapset.fi/hae-lomakotia