Lasten kuvat pakolaisleireiltä kertovat toiveista ja peloista – Maailmassa on ennätysmäärä kodeistaan paenneita lapsia

Lasten kuvat pakolaisleireiltä kertovat toiveista ja peloista – Maailmassa on ennätysmäärä kodeistaan paenneita lapsia

Mistä paossa olevat lapset haaveilevat? Pelastakaa Lapset valokuvasi kodeistaan paenneita lapsia maailman suurimmilla pakolaisleireillä. Lapset piirsivät kuviensa päälle toiveensa, haaveensa ja pelkonsa. Maailmassa on tällä hetkellä noin 35 miljoonaa lasta, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa paetessaan väkivaltaa tai vainoa.

”Olimme onnellisia Syyriassa. Elämä oli erilaista, mitä se nyt on, mutta onnellista. Jätimme kotimme koska olimme niin lähellä kaikkea kuolemaa ja armeija tuhosi kotimme,” kertoo Omar*, 15.

Omar haaveilee sekä jalkapalloilijan että lääkärin urasta. Kuva: Pelastakaa Lapset

Syyrialainen Omar on elänyt puolet elämästään Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa. Hänen perheensä pakeni konfliktia Daraasta. Hän suunnittelee sekä lääkärin että jalkapalloilijan uraa.

Halusimme tietää, mistä lapset haaveilevat. Järjestimme kolmella maailman suurimpiin kuuluvalla pakolaisleirillä työpajoja, joissa otettiin lapsista Polaroid-kuvat. Kuviensa päälle he piirsivät toiveensa ja pelkonsa.

Piirroskuvat kertovat lasten kokemista kauhuista ja rakkaiden menettämisestä, mutta myös optimismista, päättäväisyydestä ja sisukkuudesta.

Kuvat ovat peräisin Jordaniasta, Bangladeshista ja Ugandasta. Jordanian Za’atarin pakolaisleirille on paennut syyrialaisia, Bangladeshin Cox’s Bazariin Myanmarin rohingya-vähemmistön edustajia ja Ugandaan Kongon demokraattisen tasavallan asukkaita.

Beaufret pakeni kaksi vuotta sitten väkivaltaa Kongosta Ugandaa. Hän menetti isänsä. Kuva: Fredrik Lerneryd/Pelastakaa Lapset

Beaufret*, 14, Kongon demokraattinen tasavalta

Beaufret on piirtänyt isänsä tappaneen ihmisen, ruumiita ja verta. ”Jouduimme hyppäämään heidän ylitseen juostessamme.” Beaufret pakeni Kongosta Ugandaan kaksi vuotta sitten ja joutui näkemään ihmisten kuolevan.

Hasina*, 13, Myanmar

13-vuotias Hasina pitää käsitöistä ja burman kielen opiskelusta. Se muistuttaa häntä Myanmarista, josta hän joutui pakenemaan. Hasina piirsi kuvaansa aaveita, sillä hän uskoo, että kuolleista tulee aaveita.

13-vuotias Hasina pelkää aaveita mutta uskaltaa myös haaveilla räätälin ammatista. Kuva: PElastakaa Lapset

Pakolaisia ennätysmäärä

Tänään vietetään maailman pakolaispäivää. YK:n pakolaisjärjestön uusimpien tilastojen mukaan maailmassa on nyt 70,8 miljoonaa pakolaista, enemmän kuin koskaan on tilastoitu. Käytännössä kahden sekunnin välein joku joutuu pakenemaan kotoaan. Paenneista noin puolet on lapsia.

  • Vuonna 2011 alkanut konflikti on ajanut Syyrian sisällä 6,2 miljoonaa ihmistä pakosalle ja 5,44 miljoonaa maan ulkopuolelle. Jordaniassa on yli 650 000 syyrialaispakolaista.
  • Elokuussa 2017 käynnistynyt uusi väkivallan aalto on ajanut yli 740 000 Myanmarin rohingya-vähemmistön jäsentä Bangladeshiin. Yhteensä lähes miljoona rohingyaa on pakkautunut Cox’s Bazariin, joka on maailman suurin pakolaisten asutusalue.
  • Kongossa on vuosikymmeniä kestäneen väkivallan jäljiltä 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Lisäksi lähes 850 000 on paennut muualle. Lapset ovat erityisesti vaarassa, sillä heitä rekrytoidaan muun muassa taistelijoiden riveihin.

Pelastakaa Lapset auttaa Kongosta, Syyriasta ja Myanmarista paenneita jakamalla ruokaa, antamalla psykososiaalista tukea ja koulutusta sekä ylläpitämällä lapsiystävällisiä tiloja ja terveyskeskuksia. Yksin Bangladeshissa olemme auttaneet yli 730 000 ihmistä.

Loppu sodalle lapsia vastaan

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa: pelastakaalapset.fi/loppusodallelapsiavastaan

* Lasten nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.