Lapset Ugandan pakolaiskriisin kärsijöinä

Lapset Ugandan pakolaiskriisin kärsijöinä

Ugandan pakolaiskriisi on maailman nopeimmin kasvava. Lähes miljoonan pakolaisen arvioidaan ylittäneen Etelä-Sudanin ja Ugandan välisen rajan tämän kuun loppuun mennessä. Heistä yli puolet on lapsia. Näistä lapsista jopa 300 000 ei ole päässyt kouluun. Pelastakaa Lapset vaatii, että lasten koulutus asetetaan etusijalle tällä viikolla järjestettävässä huippukokouksessa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa.

Ugandaan on saapunut noin 720 000 pakolaista Etelä-Sudanista sen jälkeen, kun taistelut pahenivat viime heinäkuussa. Yli puolet tulijoista on lapsia. Niinkin nuoria kuin 11-vuotiaita lapsia on paennut yksin kodeistaan ja kylistään turvattomuuden ja väkivallan vuoksi.

Ugandan Bidi Bidistä on tullut maailman suurin pakolaisleiri. Siellä elää noin 270 000 ihmistä, joiden kotina on nyt useimmiten pressuista kyhätty asumus. He ovat riippuvaisia avustusjärjestöjen ja Ugandan hallituksen tarjoamasta avusta.

Etelä-sudanilaisia lapsia pakolaisten vastaanottokeskuksessa Imvepissa Pohjois-Ugandassa. Pakolaislapsista vain harva on saanut mahdollisuuden käydä koulua. Kuva: Juozas Cernius/Pelastakaa Lapset

Ugandan hallitus järjestää tällä viikolla huippukokouksen, johon osallistuu muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, kehitysministereitä sekä avustusjärjestöjä. Tarkoituksena on kerätä varoja, joilla voidaan välittää peruspalveluita lähes 1,3 miljoonalle pakolaiselle. Koossa on tällä hetkellä vasta 17 prosenttia tarvittavasta summasta.

”Ugandalla on maailman avonaisimpiin kuuluva pakolaispolitiikka, ja Afrikan maista se on vastaanottanut eniten pakolaisia.  Maa tarvitsee kuitenkin kipeästi ulkomaailman apua”, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

”Suomi on yhdessä muiden maailman valtioiden kanssa luvannut, että kaikilla lapsilla on oikeus hengissä selviämiseen, oppimiseen ja suojeluun. Miljoonien pakolaislasten kohdalla lupaukset on jätetty täyttämättä. Ugandan pakolaisista lähes 60 prosenttia on lapsia, ja heistä jopa 300 000 ei käy koulua. Koulutus antaa näille lapsille toivoa paremmasta tulevaisuudesta, ja maailman johtajien on tällä viikolla sitouduttava siihen, että he pääsevät takaisin kouluun”, Haaranen jatkaa.

Venetian, 9, (nimi muutettu) on päässyt aloittamaan koulun uudestaan Etelä-sudanilaisten pakolaisten asutuksessa Imvepissä. Tyttö pakeni Etelä-Sudanista yksin, koska hänen vanhempansa oli tapettu. Nyt hän elää muiden yksin tulleiden lasten kanssa kasvattivanhemman kanssa. Kuva: Juozas Cernius/Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset on laatinut toimintasuunnitelman, joka on jaettu myös Ugandan presidentin Yoweri Musevenin kanssa. Siinä lasketaan varat, jotka tarvitaan, jotta kaikki Ugandan eteläsudanilaiset pakolaislapset pääsisivät takaisin kouluun.

Suunnitelma haastaa avunantajat antamaan seuraavien kolmen ja puolen vuoden aikana varoja yhteensä noin 416 miljoonaa euroa. Kulut lasta kohden tulisivat olemaan noin 136 euroa.

Näillä rahoilla voitaisiin auttaa kattamaan seuraavat kulut ja varmistamaan yli miljoonan lapsen pääsyn kouluun:
* 304 uutta esi- ja alakoulua rakennettu. Kouluissa olisi puolipysyvät luokkahuoneet, ja ne olisi rakennettu oppimista edistävien standardien mukaisesti.

* 110 uutta yläkoulua rakennettu.
* Lukemismateriaalien, tekstikirjojen ja muiden koulutarvikkeiden välittäminen kaikille kouluille.
* 5 307 ala- ja yläkoulun opettajaa työllistetty.
* 750 alakouluopettajaa koulutettu ja rekrytoitu Etelä-Sudanista.

Pelastakaa Lapset antaa Ugandan pakolaisille varhaiskasvatusta sekä täydennyskoulutusta. Se tarjoaa lapsille myös turvallisia tiloja, joissa voi leikkiä, oppia ja toipua traumoista.

Etelä-sudanilaisia lapsia leikkimässä Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa Bidi Bidin pakolaisleirillä Pohjois-Ugandassa. Kuva: Juozas Cernius/Pelastakaa Lapset