Lapset tarvitsevat apua Beirutin räjähdyksen jälkeen

Tiistaina Libanonin pääkaupunki Beirutin satamassa sattuneen räjähdyksen seurauksena suuri määrä lapsia on välittömän avun tarpeessa. Alustavien tietojen mukaan turma on vaatinut ainakin 135 kuolonuhria ja haavoittuneita on yli 5000. Pelastakaa Lapset toimii auttaakseen katastrofista kärsineitä lapsia ja perheitä.

Pelastustyöntekijät kamppailevat aikaa vasten etsiessään eloonjääneitä tuhoutuneiden rakennusten raunioista. Jo ennestään resurssipulasta kärsivät sairaalat ovat suuren paineen alla. Moni lapsi on joutunut eroon perheestään.

– Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että lapset saavat suojelua ja voivat tuntea olevansa turvassa. Heillä pitää olla ihmisiä ympärillä, joihin he luottavat. On oltava järjestelmä, jolla voidaan yhdistää lapset heidän vanhempiinsa tai muihin omaisiinsa, sanoo Jad Sakr, Pelastakaa Lasten Libanonin maajohtaja.

Räjähdys aiheutti suurta tuhoa useiden kilometrien säteellä. Jopa 300 000 ihmistä on voinut menettää kotinsa.

– Beirutin turma ei olisi voinut sattua pahempaan aikaan. Maan talous on romahdustilassa ja koronaepidemian aiemmin purettuja eristysmääräyksiä oli juuri tarkoitus asettaa uudelleen voimaan Beirutissa. Monet ihmiset hyödynsivät tätä tilaisuutta viettämällä aikaa ulkosalla saadakseen helpotusta huoliinsa. Ihmisiä oli juoksemassa, seurustelemassa toisten ihmisten sekä viettämässä aikaansa merenrannalla – hyvin lähellä paikkaa jossa räjähdys sattui, kertoo Jad Sakr.

Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät ovat valmiudessa auttamaan hätää kärsiviä lapsia ja heidän perheitään.

Avun tarve lisääntynee koko Libanonissa

Beirutissa sattuneen katastrofin vaikutukset tulevat tuntumaan koko maassa. Esimerkiksi ruokatarvikkeiden, viljan ja polttoaineen tuonti maahan voi merkittävästi häiriintyä Beirutin sataman tuhojen vuoksi.

Pelastakaa Lasten avustustoiminta Libanonissa kattaa koko maan. Osana hätäapua levitämme tietoa ja ohjeita koronaviruksen torjunnasta. Koulutamme terveystyöntekijöitä ja varustamme heitä suojavälineillä. Perheille jaamme käsidesiä ja hygieniatarvikkeita. Koska koronaepidemia on entisestään pahentanut perheiden taloudellista ahdinkoa, jaamme heille ruokapakkauksia ja tuemme heidän toimeentuloaan. Autamme myös lapsia jatkamaan opintojaan.