Lähes kolme neljästä rohingya-lapsesta on poissa koulusta – seurauksena voi olla kadotettu sukupolvi

Lähes kolme neljästä rohingya-lapsesta on poissa koulusta – seurauksena voi olla kadotettu sukupolvi

Pelastakaa Lapset vaatii, että Bangladeshin ylikansoitetuilla pakolaisleireillä vierailevat YK:n ja Maailmanpankin johtajat tekevät välittömästi kaikkensa rohingya-lasten koulutuksen turvaamiseksi.

Yli 70 prosenttia Bangladeshiin paenneista rohingya-lapsista ei käy koulua. Useimmat heistä ovat saapuneet maahan laajamittaisten väkivaltaisuuksien puhjettua Myanmarin pohjoisosissa sijaitsevassa Rakhinen osavaltiossa elokuun 25. päivänä viime vuonna.

– Yli 327 000 rohingya-lasta ei käy koulua Cox’s Bazarin alueella. Heiltä riistetään oikeus oppia perustaitoja, kuten luku- ja kirjoitustaito, jotka auttaisivat heitä rakentamaan paremman tulevaisuuden itselleen ja perheilleen. Kokonaisen sukupolven tulevaisuus on hyvin synkkä, sanoo Pelastakaa Lasten Bangladeshin maajohtaja Mark Pierce.

Osa pakolaislapsista saa epävirallista opetusta, mutta Piercen mukaan heistäkin suurin osa osallistuu opetukseen vain muutaman tunnin ajan ja opiskelee vähemmän kuin heidän ikänsä edellyttäisi. Pakolaislapset tarvitsevat laadukasta koulutusta.

– Koulutus ei ole valinnainen ylellisyys vaan elämän edellytykset takaava asia. Koulutus tuo lapsille toivoa tulevaisuudesta, tarjoaa paluun tuttuihin rutiineihin ja auttaa lievittämään väkivallan ja pakolaisuuden aiheuttamia psykososiaalisia vaikutuksia, Pierce sanoo.

YK:n pääsihteeri António Guterres, YK:n pakolaisvaltuutettu Filippo Grandi ja Maailmanpankin johtaja Jim Yong Kim vierailevat tänään Cox’s Bazarissa. Pelastakaa Lapset vaatii heitä tekemään kaikkensa, jotta leireillä voitaisiin lisätä laadukasta koulutusta ja luoda näin lapsille paremmat tulevaisuuden näkymät.

Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa myös Bangladeshin hallitusta tunnustamaan rohingya-pakolaislasten oikeuden koulutukseen ja varmistamaan, että he saavat turvallisia, laadukkaita ja osallistavia oppimismahdollisuuksia.

– Vaadimme konfliktiin kansainvälisen oikeuden mukaista kestävää ratkaisua, joka mahdollistaa rohingyojen turvallisen, asianmukaisen ja vapaaehtoisen paluun ja kunnioittaa lasten sekä heidän perheidensä perusoikeuksia.

Toimimme lasten koulutuksen puolesta

Kaksitoistavuotias Aysha (nimi muutettu) on yksi niistä yli 11 000 lapsesta, joka on saanut mahdollisuuden oppimiseen Pelastakaa Lasten avun myötä. Aysha on käynyt ylläpitämässämme oppimistilassa aina savuttuaan Bangladeshiin viime vuoden syyskuussa. ”Myanmarissa jouduin keskeyttämään koulunkäynnin levottomuuksien takia. Haluan oppia ja siksi ryhdyin käymään oppimiskeskuksessa.” Kuva: GMB Akash / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset ylläpitää Bangladeshin hallituksen tuella Cox’s Bazarin leireillä lähes sataa keskusta, joissa tuetaan lasten hyvinvointia sekä oppimista näiden omalla äidinkielellä. Keskukset  tarjoavat yli 11 500 lapselle mahdollisuus oppimiseen. Lapset käyvät oppimistiloissa kolmessa vuorossa. Tuhansille lapsille on myös annettu oppimateriaaleja.

Yasmin Ara (12) ystävineen matkalla Pelastakaa Lasten oppimiskeskukseen. Kuva: GMB Akash / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten apu on tähän mennessä tavoittanut yli 611 000 ihmistä, joista yli puolet on lapsia. Jaamme muun muassa ruokaa, hygienia-, kotitalous- ja suojatarvikkeita sekä tarjoamme terveyspalveluja. Edistämme myös lasten ravitsemusta ja huolehdimme, että lapset saavat suojelua ja mahdollisuuksia oppimiseen.

Suomalaisten lahjoittajien tuella autamme lapsia ja heidän perheitään selviytymään vastikään alkaneen monsuunikauden yli. Rankkasateet ja myrskyt ovat jo aiheuttaneet tuhoja pakolaisten leireillä.

Lahjoita rohingyoille