Lähes 600 000 lasta voi kuolla nälkään konfliktialueilla tänä vuonna

Lähes 600 000 lasta voi kuolla nälkään konfliktialueilla tänä vuonna

Kaksi kolmesta konfliktialueilla elävästä vakavasti aliravitusta lapsesta on jäämässä ilman hoitoa ja ovat vaarassa menettää henkensä tämän vuoden aikana, varoittaa Pelastakaa Lapset. Humanitaarisen avun esteetön perille saattaminen sekä avun riittävä rahoitus on varmistettava välittömästi.

Jopa 4,5 miljoonaa lapsille kaikkein vaarallisimmilla konfliktialueilla elävää lasta tarvitsee tänä vuonna hoitoa aliravitsemukseen. Määrä on kasvanut lähes viidenneksen vuodesta 2016.

Lapsista kaksi kolmasosaa on vaarassa jäädä ilman hoitoa. Tämän seurauksena noin 590 000 alle 5-vuotiasta voi kuolla vuoden 2018 aikana, osoittaa Pelastakaa Lasten uusi tutkimus. Tämä tarkoittaisi, että joka päivä menehtyisi 1 600 lasta, yksi lapsi minuutissa.

Pelastakaa Lasten analyysin tulokset julkaistaan tilanteessa, jossa avustusjärjestöt kamppailevat kroonisen rahoituspulan kanssa useilla konfliktialueilla. Avun toimittaminen on myös vaikeutunut konfliktien osapuolten rikkoessa kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja estäessä ruuan ja lääkkeiden toimittamisen lapsille Jemenin, Syyrian ja Etelä-Sudanin kaltaisissa maissa.

Konfliktit lisääntyneen nälän taustalla

Nälkä on maailmanlaajuisesti lisääntynyt, vaikka tilanne kerkesi jo parin vuosikymmenen ajan parantua. YK pitää suurimpana syynä konflikteja.

Yksivuotias Nusair* oli vakavasti aliravittu ja kärsi ripulitaudista hänen saavuttuaan Pelastakaa Lasten tukemalle terveyslaitokselle Jemenissä.  Nusairin äiti Suad*joutui uhmaamaan maamiinoja, sotilaiden tarkastuspisteitä ja ilmaiskuja viedessään pojan hoitoon. Nusair oli uudestaan lähellä kuolemaa kun sairaalaan lähelle osui ilmaisku. ”Minulla on yksinkertainen unelma. Sodan on loputtava, jotta voimme elää rauhassa. Tämän sodan uhreina ovat tavalliset ihmiset, siviilit”, Nusair sanoo. Tämän vuoden aikana Pelastakaa Lapset on yhteistyökumppaneineen hoitanut 65 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta Jemenissä. Kuva: Mohammed Awadh / Pelastakaa Lapset
* Nimet muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi

Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 300 000 lasta on vaarassa menehtyä tänä vuonna. Ravitsemusohjelmien rahoitustarpeista alle 10-prosenttia on katettu. Jemenissä arviolta 35 000 lasta on vaarassa menehtyä, sillä konfliktin osapuolet estävät ruuan ja lääkkeiden toimittamista perille maahan. Koillis-Nigeriassa kolmessa osavaltiossa, Bornossa, Adamawassa ja Youbessa, tilanne on parantunut kaksi vuotta kestäneiden toimien ansiosta. Hoitamattomien akuuttien aliravitsemustapausten määrän odotetaan putoavan 12 000 lapseen. Noin 2 000 lasta voi yhä kuolla, mutta määrä on laskenut merkittävästi vuodesta 2016, jolloin kuolemia oli 60 000.

– Yhdenkään lapsen ei pitäisi kuolla nälkään. On häpeällistä, että nälkä on lisääntynyt maailman konfliktialueilla. Tilanteen parantaminen olisi kuitenkin mahdollista, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Anne Haaranen.

– Avustusoperaatioille on välittömästi myönnettävä lisää resursseja, jotta lapset saisivat tarvitsemaansa hoitoa. Yhden aliravitun lapsen hengen pelastamiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi tarvitaan 150 pähkinätahnapussia, joiden hinta on yhteensä noin 33 euroa.

– Aliravitsemusta voi myös ehkäistä yksinkertaisin keinoin, mutta tämäkin edellyttää varoja ja parantuneita toimintaedellytyksiä.

Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia ympäri maailman suojelemaan konflikteista kärsiviä lapsia nälältä sekä asettamaan ruoka- ja lääkekuljetuksia estävät tahot vastuuseen teoistaan.

– On lisättävä painostusta, jotta kaikki sotivat osapuolet noudattaisivat kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan ja sallisivat humanitaarisen avun esteettömän perille pääsyn. Meidän on myös saatava lisää rahoitusta kansainväliseltä yhteisöltä, jotta useamman lapsen henki voidaan pelastaa, toteaa Haaranen.

Auta konflikteista kärsiviä lapsia  
Tekstaa sana LAPSELLE numeroon 16499 ja lahjoitat 10 euroa lasten hätäapuun
Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/jokakuudeslapsi