Kymmenet tuhannet perheet jättäneet kotinsa kuivuuden vuoksi Somaliassa

Kymmenet tuhannet perheet jättäneet kotinsa kuivuuden vuoksi Somaliassa

Itä-Afrikkaa koetteleva kuivuus on ajanut kymmeniä tuhansia perheitä kodeistaan Somaliassa. Pelastakaa Lapset laajentaa avustustoimiaan hädänalaisten auttamiseksi.

– Jos sadetta ei tule, pysyykö kukaan hengissä? Kaikki on mennyttä.

Näin kuvaa tilannetta kuivuutta pakoon lähtenyt seitsemän lapsen äiti Deeqa* (nimi muutettu). Perheen karjasta yhdeksän kymmenestä on jo menehtynyt. Deeqa on päätynyt pieneen epäviralliseen leiriin lähelle Bohol-Olodleytä Puntmaassa. Vain osa lapsista on hänen mukanaan.

Deeqa* jätti kotinsa yrittäessään löytää karjalleen laidunmaata. Seitsemästä lapsesta neljä asuu nyt hänen mukanaan tilapäisessä leirissä. Deeqa kertoo, että lapset eivät voi käydä koulua ja että monet leirin lapsista ovat sairaita. Kuva: Tom Arup / Pelastakaa Lapset

Paikallisviranomaiset ja Pelastakaa Lasten kenttätoimistot raportoivat, että Puntmaan rannikkoalueille saapuu päivittäin satoja kuorma-autoja. Toimeentulonsa ja kotieläimensä menettäneiden ihmisten tilanne on erittäin vaikea ruoan ja veden hintojen noustessa rajusti.

– Jos karja on menetetty, etkä ole suuressa kaupungissa, miten pysyt hengissä? Niin kauan kuin olet elossa, joudut pysymään liikkeessä, Deeqa sanoo.

YK puolestaan raportoi eteläisessä Somaliassa yli sadan ihmisen ylittävän päivittäin Etiopian rajan hakeutuessaan Dollo Adon pakolaisleiriin. Luvut eivät ole olleet näin suuria neljään vuoteen.

– Väestön liikehdintä Somalian ja Somalimaan sisällä sekä naapurimaihin osoittaa, että perheiden tilanne on maaseudulla erittäin vakava, sanoo Hassan Noor Sadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten lukumäärän arvioidaan ylittävän jo 360 000. Heistä 71 000 on vakavasti aliravittuja, mikä on hengenvaarallinen tila.

Yli kuusi miljoonaa ihmistä, joista puolet on lapsia, on hätäavun tarpeessa Somaliassa, Puntmaassa ja Somalimaassa.

Lähiaikoina alkavien kausittaisten sateiden pelätään jäävän tavallista vähäisimmiksi. Somalia voi tällöin olla nälänhädän edessä.

– Viisi vuotta sitten tilanne Somaliassa oli vastaavanlainen. Silloin laajamittaiset avustustoimet käynnistyivät liian myöhään. Nälänhädän seurauksena yli neljännesmiljoona ihmistä menehtyi. Tulemme tekemään kaikkemme, jotta tämä ei nyt toistuisi, sanoo Sanna Juntunen, humanitaarisen avun asiantuntija Suomen Pelastakaa Lapsista.

Khadar* ja hänen 1-vuotias poikansa Abdirahman* liikkuvalla terveysklinikalla Puntmaassa lähellä Bandabalyaa. Kuva: Tom Arup / Pelastakaa Lapset * Nimet muutettu

Pelastakaa Lapset muun muassa varmistaa, että lapset saavat terveydenhoitoa. Tuemme terveysklinikoita ja liikkuvia terveysyksiköitä, millä varmistamme, että sairaat tai aliravitut lapset saavat hoitoa. Tuemme perheitä selviytymään myös jakamalla heille vettä ja rahaa tai ruokakuponkeja.

– Käynnissä olevia avustustoimia laajennetaan jatkuvasti niin Somaliassa kuin kuivuudesta kärsivissä muissa alueen maissa. Tällä hetkellä meillä on yksin Somaliassa tavoitteena auttaa jopa 2,5 miljoonaa ihmistä, joista puolet on lapsia, Juntunen kertoo.

Auta Itä-Afrikan kuivuudesta kärsiviä lapsia

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03325 (20,11 € + pvm)
Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viite 3140019)
Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Itä-Afrikan kuivuus)
Aloita oma keräys Itä-Afrikan lapsille