Kymmenet tuhannet jemeniläislapset ovat nälänhädän partaalla

Kymmenet tuhannet jemeniläislapset ovat nälänhädän partaalla

Nälkäkriisi on iskemässä lapsiin alueilla, joille avustusjärjestöt eivät pääse Jemenin konfliktin vuoksi. Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia osapuolia varmistamaan humanitaarisen avun esteettömän pääsyn kaikkialle maahan.

Noin 17 000 vaikeasti saavutettavilla alueilla elävää jemeniläislasta on yhä suuremmassa vakavan akuutin aliravitsemuksen ja kuoleman vaarassa, jos avun toimittamiseen liittyviä vaikeuksia ei välittömästi ratkaista.

– Kymmenet tuhannet lapset elävät alueilla, jotka sota on eristänyt täysin. Heidän olosuhteensa eivät voisi olla vaikeammat. Se, että lapsille ei saada apua, on monelle heistä kuolemantuomio, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Jemenin konflikti kärjistyi neljä ja puoli vuotta sitten. Tällä hetkellä YK määrittelee 75 piirikuntaa vaikeasti saavutettaviksi. Näille alueille humanitaarisen avun toimijoilla ei ole esteetöntä pääsyä tai mahdollisuuksia toimittaa jatkuvaa apua. Kyseisillä alueilla elää yli 4,4 miljoonaa ihmistä, joista lähes 2,2 miljoonaa on lapsia.

Vaikeasti saavutettavista alueista suuri osa, 80 prosenttia, on ruokaturvatilannetta kuvaavaan IPC-luokittelun neljännellä portaalla, joka on yhden askelman päässä nälänhädästä. Niistä alueista, jonne avustusjärjestöt pääsevät, puolet on neljännellä portaalla.

Lapset kärsivät kriisistä eniten

Vaikeasti saavutettavilla alueilla elää lisäksi 121 000 alle viisivuotiasta lasta, jotka kärsivät kohtalaisesta aliravitsemuksesta. Nyt heitä uhkaa vakava aliravitsemus. Vain 35 prosenttia näistä lapsista oli saanut syyskuuhun mennessä tarvitsemaansa apua, kuten lääkkeitä ja terapeuttista ruokaa.

Avustusjärjestöjen ponnistelut avun toimittamiseksi ovat tuottaneet tulosta, mutta taistelutoiminta sekä avustustarvikkeiden saantiin ja avun toimittamiseen liittyvät haasteet pahentavat kuitenkin perheiden ahdinkoa erityisesti Hodeidan, Hajjah’n, Taizin ja Saadan maakunnissa.

Sen lisäksi, että sillat, tiet ja terveyskeskukset ovat kärsineet vahinkoa, myös byrokraattiset esteet rajoittavat lasten mahdollisuuksia saada ravinteikasta ruokaa, terveyspalveluita ja puhdasta vettä.
Jemenin pohjoisosassa jatkuva polttoainekriisi lisää avun toimittamisen haasteita vaikeasti saavutettavilla alueilla. Osin tämän seurauksena ruuan hinta nousee ja terveyskriisi pahenee. Puhtaan veden saatavuusongelmat lisäävät koleran ja muiden veden kautta tarttuvien tautien riskiä.

– Saarron sekä sodan vuoksi Hodeidan ja Adenin kautta tulevat ruokatarvikkeet saapuvat pahasti myöhässä. On välttämätöntä, että ravitsemukseen liittyvät tarvikkeet toimitetaan ajoissa, sanoo Pelastakaa Lasten tukeman Amranin terveyskeskuksen tohtori Mansoor Matar.

– Olemme jo joutuneet lopettamaan lasten terveyden kannalta tärkeiden hygieniapakkausten ja saippuan jakamisen vanhemmille ja huoltajille. Tämän seurauksena otamme päivittäin vastaan lapsia, jotka ovat äärimmäisesti ja silminnähtävästi aliravittuja.

Rauha ratkaisisi lasten tilanteen

15-vuotias Baldour* pakeni perheensä kanssa vaikeasti saavutettavalta alueelta Taizin maakunnassa Amranin maakuntaan sen jälkeen, kun ilmaisku osui lähelle hänen kotiaan ja tappoi neljä hänen perheenjäsentään. Hänen 20 kuukautta vanhaa siskopuolta hoidetaan parhaillaan Amranin klinikalla.

– Siskoni tila on parantunut, ja nyt olemme menossa takaisin kotiin. Emme voi tehdä mitään hänen hyväkseen, jos hänen tilanteensa pahenee jälleen. Sodan takia meillä ei ole lääkkeitä ja ruokaa sairaille lapsille, kertoo Baldour.

Lasten auttaminen monilla taisteluiden eristämillä alueilla tulee olemaan yhä vaikeampaa, ellei konfliktia saada loppumaan. Pelastakaa Lapset vaatii, että avustusjärjestöille taataan rajoittamaton pääsy kaikkialle Jemeniin.

– Pitkällä aikavälillä vain pysyvä rauha voi päättää Jemenin lasten ja heidän perheidensä kärsimyksen. Jemenin sotivien osapuolten pitäisi välittömästi palata neuvottelupöytään ja tehdä työtä kestävän rauhan aikaansaamiseksi kansainvälisen yhteisön tuella. Siihen asti vaikeasti saavutettavilla alueilla elävien ja muiden lasten kärsimys jatkuu, toteaa Tamer Kirolos.

  • Ravitsemukseen liittyvien avustustoimien johtamista ja koordinointia tukevan klusterin mukaan vaikeasti saavutettavilla alueilla noin 94 000 alle 5-vuotiasta on tänä vuonna kärsinyt vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Näistä lapsista 17 156 on yhä jäänyt ilman hoitoa. Vaikeasti saavutettavilla alueilla noin 350 000 alle viisivuotiasta on tänä vuonna kärsinyt kohtalaisesta akuutista aliravitsemuksesta. Näistä lapsista 88 452 on saanut apua ja 121 481 on jäänyt ilman hoitoa.
  • IPC (Integrated Food Security Phase Classification) on yleisesti käytetty kansainvälinen luokittelujärjestelmä, jolla mitataan ruokaturvan epävarmuuden ja aliravitsemuksen vakavuutta ja suuruusluokkaa. Viisi vakavuusastetta ovat: minimaalinen/olematon, paineen alainen, kriisi, hätätila ja katastrofi/nälänhätä.

Auta Jemenin lapsia

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus