Keuhkokuumeen taltuttamiseksi tehtävä enemmän

Keuhkokuume, joka on parannettavissa oleva tauti, tappaa enemmän kuin mikään muu tulehdustauti. Keuhkokuume on kuitenkin voitettavissa yhteisin ponnisteluin.

Yli 800 000 alle viisivuotiasta lasta kuoli viime vuonna keuhkokuumeeseen. Tämä tarkoittaa yhtä lasta joka 39. sekunti. Suurin osa menehtyneistä lapsista oli alle kaksivuotiaita ja yli 153 000 lasta menehtyi alle kuukausi syntymänsä jälkeen.

Kuusi johtavaa terveys- ja lapsijärjestöä julkaisee tänään vetoomuksen, jossa peräänkuulutetaan kansainvälisiä toimia taudin torjumiseksi. Maailman johtajat tapaavat tammikuussa Espanjassa ja vetoomuksen takana olevat järjestöt isännöivät silloin Global Forum on Childhood Pneumonia -tapahtumaa.

– Keuhkokuumeeseen kuolee joka päivä yli 2000 lasta. Suuri osa näistä kuolemista olisi vältettävissä. Tautia vastaan voi suojautua rokotteella ja hoitokeinot ovat myös tiedossa. Lasten hengen pelastamisessa kyse on pitkälti tahdosta, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

– Keuhkokuumeen vastaiseen työhön on panostettava aiempaa enemmän maailmanlaajuisesti. Peräänkuulutamme konkreettisia sitoumuksia ja resursseja taudin torjumiseksi niin keuhkokuumeen eniten rasittamilta mailta, kuin avunantajilta. On erityisesti panostettava siihen, että myös köyhimmillä ja syrjityimmillä on terveydenhuoltopalveluja saatavilla.

Keuhkokuumeen aiheuttaja on bakteeri, virus tai sieni. Keuhkokuumeessa keuhkoihin kertyy nestettä ja tulehdussoluja, mikä vaikeuttaa sairastuneen lapsen hengitystä. Keuhkokuume oli vuonna 2018 tappavin tauti alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa. Viime vuonna 437 000 alle viisivuotiasta lasta kuoli ripuliin ja 272 000 malariaan.

Yli puolet keuhkokuumeeseen liittyvistä kuolemantapauksista jakaantuu viiden maan välille: Nigeria (162 000), Intia (127 000), Pakistan (58 000), Kongon demokraattinen tasavalta (40 000) ja Etiopia (32 000).

Lapset, joilla on heikentynyt vastustuskyky johtuen muista infektiotaudeista kuten esimerkiksi HIV, tai jotka ovat aliravittuja, ovat paljon alttiimpia myös keuhkokuumeelle. Myös saasteista johtuva heikko ilmanlaatu ja saastunut juomavesi lisäävät sairastumisen riskiä.

Keuhkokuumetta vastaan voi suojautua rokotteella, ja tauti on helposti hoidettavissa edullisilla antibiooteilla kunhan tauti vain diagnosoidaan oikein.

Ponnistelut keuhkokuumeen torjumiseksi ovat vaikeuksista ja riittämättömistä resursseista huolimatta myös tuottaneet myönteisiä tuloksia. Esimerkiksi pneumokokkirokotteen kattavuus on matalan tulotason maissa jopa korkeampi kuin maailmanlaajuinen keskiarvo.

Kymmeniä miljoonia lapsia on edelleen rokottamatta. Yksi kolmesta, jolla on tautiin sopivat oireet, jää ilman vaadittavaa sairaanhoitoa.

Lapset, joilla on vakavia keuhkokuumeen oireita, voivat tarvita happihoitoa. Tätä on harvoin tarjolla kaikkein köyhimmissä maissa niille lapsille, jotka tätä hoitoa tarvitsisivat.

Verrattuna muihin tauteihin, keuhkokuumeen vastaiseen työhön on vaikea saada riittäviä resursseja. Maailmanlaajuisesti vain kolme prosenttia tarttuvien tautien tutkimusmenoista käytetään keuhkokuumeen tutkimiseen. Tämä siitä huolimatta, että keuhkokuume aiheuttaa 15 prosenttia kuolemista alle viisivuotiaiden lasten keskuudessa.

– Keuhkokuume on voitettavissa yhteisin ponnisteluin. Hallitusten ohella myös kansalaisjärjestöt ja yritykset voivat lisätä toimiaan tämän tappavan taudin voittamiseksi, toteaa Haaranen.

Yhteisessä vetoomuksessa mukana olevat järjestöt vaativat seuraavaa:

● Keuhkokuumeesta pahiten kärsivien maiden hallitusten tulee laatia ja toteuttaa strategioita taudin torjumiseksi. Tavoitteina on saada kuolemien määrä laskemaan sekä parantaa pääsyä perusterveydenhuoltoon osana laajempaa strategiaa edistää terveyden universaalista kattavuutta.
● Rikkaiden maiden, kansainvälisten avunantajien ja yritysten tulee edistää rokotusohjelmien kattavuutta. Tämä tapahtuu alentamalla tärkeimpien rokotteiden hintoja, varmistamalla varojen tehokas siirto maailmanlaajuiselle GAVI-yhteenliittymälle sekä lisäämällä tutkimustyön ja innovoinnin rahoitusta keuhkokuumeen torjumiseksi.

  • Arvio keuhkokuumeeseen menehtyneiden lasten määrästä: UNICEF:in tekemä tutkimus, pohjautuu WHO:n ja Maternal and Child Epidemiology Estimation Groupin (MCEE) väliarvioon. Tehty syyskuussa 2019.
  • Keuhkokuumeen torjuntaan liittyvän yhteisen vetoomuksen takana ovat ISGlobal, Pelastakaa Lapset, UNICEF, Every Breath Counts, Unitaid ja GAVI-yhteenliittymä. Yhdessä ”la Caixa” Foundationin, Bill and Melinda Gates Foundationin ja USAID:in kanssa vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt isännöivät Global Forum on Childhood Pneumonia -tapahtumaa Espanjassa 29–31. tammikuuta.
  • 71 miljoonaa lasta jäi vuonna 2018 ilman suositeltua kolmea annosta PVC-rokotetta, ja tämä lisää lasten riskiä sairastua keuhkokuumeeseen. Joka kolmatta lasta (32%), jolla epäillään keuhkokuumetta, ei viedä hoitoon. Köyhimpien lasten osalta matalan ja keskitulon maissa luku nousee aina 40% asti.

Auta lapsia hädässä – tule kuukausilahjoittajaksi