Jopa puoli miljoonaa lasta paennut Syyrian Idlibissä – lapsia on kuollut pakkasessa

Jopa puoli miljoonaa lasta paennut Syyrian Idlibissä – lapsia on kuollut pakkasessa

Syyrian Idlibin maakunnassa yli neljännes väestöstä on joutunut pakenemaan taisteluita. Lasten tilanne on äärimmäisen vaikea ja monet ovat kuolleet kylmyyden ja vaikeiden olosuhteiden vuoksi.

Pelastakaa Lasten yhteistyökumppani Hurras Network raportoi ainakin seitsemän lapsen kuolleen leireillä, jotka ovat täyttyneet paenneista.

– Kaksi neljän ja kolmen vuoden ikäistä sisarusta kuoli, kun vaarallinen lämmityslaite sytytti heidän telttansa tuleen. Heidän raskaana oleva äitinsä sai palovammoja, sanoo Pelastakaa Lasten kumppanijärjestö Hurras Networksin avustustyöntekijä.

– Pienessä teltassa asuvan seitsemänhenkisen perheen neljätoistavuotias poika kuoli jäätävän kylmyyden seurauksena.

Lapsia on myös tukehtunut telttojen lämmittämisen seurauksena.

– Leirillä en pitänyt lumesta. Oli todella kylmä ja minä ja siskoni tulimme kipeäksi. Osa teltastamme romahti lumen painosta. Minulla ei ollut vaatteita tai muuta, joka olisi pitänyt minut lämpimänä teltassa. Haluaisin kengät, jotta voisin ystävieni lailla leikkiä lumessa, kertoo 13-vuotias Mira*.

Aiemmin tässä kuussa kolmen päivän sisällä jopa 142 000 ihmistä pakeni kohti Turkin rajaa. Yli 80 000 ihmistä hakee suojaa lumisilta pelloilta. Suurin osa on lapsia ja naisia. Monet ovat lähteneet liikkeelle kykenemättä ottamaan mitään tavaroita mukaansa. Polttopuusta on suuri pula ja ihmiset polttavat muovia ja muuta palavaa aineista pysyäkseen lämpiminä.

– Pelkäämme, että kuolonuhrien määrä nousee yhä useamman siviilin hakeutuessa epätoivoissaan suojaan Syyrian Turkin vastaiselle rajalle. Lapset ja naiset ovat joutuneet epäinhimillisiin olosuhteisiin. Lämpötilat ovat pakkasen puolella, eikä heillä ole kattoa pään päällä tai lämpimiä vaatteita. Vaikka he onnistuisivat saamaan teltan, lämmittimen ja patjan, heitä uhkaa tukehtuminen lämmityksen vuoksi tai sitten heidän suojansa palaa, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja Sonia Khush.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeussääntöjä sekä humanitaarisen oikeuden määräyksiä ja periaatteita, ja pidättäytymään hyökkäämästä mielivaltaisesti siviileitä ja siviilikohteita vastaan, kuten kouluihin ja sairaaloihin. Erityisesti tulee varmistaa, että lapset saavat suojelua sodan tuhoilta.

  • Idlibin maakunnan väkiluku on noin kolme miljoonaa. Noin 900 000 ihmistä on YK:n mukaan joutunut siirtymään asuinsijoiltaan viime joulukuun alusta. Pelastakaa Lapset arvioi, että vähintään puolet heistä on lapsia. YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö raportoi noin 142 000 ihmisen siirtyneen asuinsijoiltaan pelkästään 9.–12.2. välisenä aikana.
  • Yli 40 prosenttia Idlibin kouluista ja muista opetustiloista on joko vaurioitunut, tuhoutunut tai poissa käytöstä. Monissa yhä toiminnassa olevissa kouluissa raportoidaan luokkakokojen kasvaneen jopa 80 oppilaaseen. Opetushenkilöstöstä on lisäksi pula, sillä tammikuun loppuun mennessä yli 3700 opettajaa oli siirtynyt asuinsijoiltaan.

Auta Syyrian lapsia 

OSALLISTU HÄTÄAPUKERÄYKSEEN

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus Loppu sodalle lapsia vastaan