Joka seitsemäs sekunti alle 15-vuotias tyttö menee naimisiin

Pelastakaa Lapset -järjestön uuden analyysin mukaan joka seitsemäs sekunti yksi alle 15-vuotias tyttö menee naimisiin. Analyysi paljastaa, kuinka suuri uhka lapsiavioliitto on koulutukselle, terveydelle ja lasten turvallisuudelle.

Esimerkiksi Afganistanissa, Jemenissä, Intiassa ja Somaliassa jopa kymmenvuotiaat tytöt naitetaan – usein paljon vanhempien miesten kanssa.

Tänään julkaistussa Pelastakaa Lapset -järjestön uudessa raportissa Every Last Girl: Free to live, free to learn, free from harm (Joka ainoalla tytöllä on vapaus elää, oppia ja olla koskematon) maat on asetettu paremmuusjärjestykseen sen perusteella, millaista on olla tyttö lapsiavioliittojen, koulutuksen, teiniraskauksien, äitiyskuolemien ja naisparlamentaarikkojen määrän perusteella.

Häntäpäässä ovat muun muassa Niger, Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Mali ja Somalia, joissa lapsiavioliittoja on paljon. Kärkipäähän sijoittuvat muun muassa Ruotsi, Suomi, Norja, Alankomaat ja Belgia.

”Lapsiavioliitto aloittaa noidankehän, jossa tytöiltä viedään heidän perusoikeutensa oppia, kehittyä ja olla lapsia”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön toiminnanjohtaja Helle Thorning-Schmidt.

”Liian varhain naimisiin joutuvat tytöt eivät useinkaan voi käydä koulua, ja perheväkivalta, hyväksikäyttö ja raiskaukset uhkaavat heitä muita todennäköisemmin. He tulevat raskaiksi ja altistuvat sukupuolitaudeille, kuten hiville. He myös synnyttävät lapsia ennen kuin heidän kehonsa on siihen täysin valmis. Tällä voi olla tuhoisia seurauksia sekä heidän että heidän lastensa terveydelle.”

Kansainvälinen yhteisö on kestävän kehityksen tavoitteissa sitoutunut poistamaan lapsiavioliitot vuoteen 2030 mennessä. Jos nykyinen suuntaus jatkuu, alaikäisinä avioituvien naisten määrä kasvaa nykyisestä 700 miljoonasta noin 950 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä ja 1,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

Raportti paljastaa myös seuraavaa:

  • Konfliktialueiden tytöistä tulee todennäköisemmin lapsimorsiamia: useat pakolaisperheet naittavat tyttärensä yhtenä perheen selviytymiskeinona, kuten tehdään syyrialaistytöille Libanonissa.
  • Köyhien perheiden tytöt menevät todennäköisemmin varhemmin naimisiin kuin rikkaammat ikätoverinsa. Nigeriassa köyhimmistä tytöistä 40 % päätyy naimisiin alle 15-vuotiaana, kun taas rikkaimmista tytöistä naitetaan vain 3 %.
  • Intiassa lapsiavioliittoja on eniten koko maailmassa. Tämä johtuu osittain maan suuresta väestöstä. Tytöistä 47 % (noin 24,6 miljoonaa) päätyy naimisiin alle 18-vuotiaina.
  • Humanitaaristen kriisien aikana juuri tytöt kärsivät eniten. Esimerkiksi Sierra Leonen ebolaepidemian puhjettua koulujen sulkeminen johti arviolta 14 000 teiniraskauteen.

Libanonissa Pelastakaa Lapset tukee 14-vuotiasta syyrialaistyttö Saharia*, joka meni 13-vuotiaana naimisiin 20-vuotiaan miehen kanssa ja joka on nyt kolmannella kuulla raskaana.

”Kuvittelin, että hääpäivä olisi ihana, mutta ei se ollut. Se oli pelkkää kurjuutta. Olin pohjattoman surullinen. Monet nuorena naimisiin menevät työt saavat tauteja ja kärsivät verenvuodosta. Luojan kiitos niin ei käynyt minulle”, kertoo Sahar*.

”Tunnen itseni onnekkaaksi tulevasta lapsesta. Olen kuitenkin itse vasta lapsi, joka kasvattaa lasta.”

Pelastakaa Lapset johtaa useita ohjelmia, jotka tukevat huonoimmassa asemassa olevia tyttöjä ympäri maailmaa.

Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia ja rahoittajia sijoittamaan tyttöjen koulutukseen ja elinmahdollisuuksiin, jotta lapsiavioliitot ja sukupuolisyrjintä saataisiin loppumaan.