Joka kuudes maailman lapsista elää konfliktien vaikutusalueella

Joka kuudes maailman lapsista elää konfliktien vaikutusalueella

Lapset ovat sotien vuoksi yhä suuremmassa vaarassa, todetaan tänään julkaistussa Pelastakaa Lasten raportissa. Konflikteista kärsivillä alueilla elää maailmanlaajuisesti vähintään 357 miljoonaa lasta, enemmän kuin koskaan aiemmin. Münchenissä pidettävän turvallisuuskonferenssin alla Pelastakaa Lapset vaatii parempaa suojelua konfliktialueilla eläville lapsille. Rikkomuksiin syyllistyneet on myös asetettava vastuuseen teoistaan.

Sota lapsia vastaan –raportissa todetaan, että konflikteista kärsivillä alueilla elävien lasten lukumäärä on kasvanut 75 prosenttia 1990-luvun alusta lähtien.

Lähes puolet näistä lapsista elää korkean intensiteetin konfliktin vaikutusalueella, jossa he ovat alttiita vakaville rikkomuksille. Sen lisäksi, että lapsia kuolee tai vammautuu, heitä myös rekrytoidaan sotilaiksi ja he joutuvat raiskausten ja muun seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Konfliktialueella asuminen johtaa myös traumaperäiseen stressiin, joka on erityisen haitallista lapsille.

Tapettujen tai vammautuneiden lasten lukumäärä on YK:n tietojen mukaan lähes kolminkertaistunut vuodesta 2010. Tapausten määrä, missä humanitaarisen avun perille pääsy on estetty, on noussut räjähdysmäisesti.

Piittaamattomuus yhä yleisempää

Lama* (10) yhdessä siskonsa Ranan* (6) kanssa. Lama haavoittui ohjuksen räjähtäessä hänen kotinsa edessä Jemenin Amranissa. ”Haluan tämän sodan loppuvan. Sotivien ihmisten pitäisi antaa lasten elää rauhassa eikä tuhota meidän elämäämme.” Kuva: Mike Sunderland/Pelastakaa Lapset

Lasten tilanteen huonontumiseen vaikuttaa erityisesti se, että piittaamattomuus sodan sääntöjen noudattamisesta on yhä yleisempää. Väkivalta on silmitöntä ja umpimähkäistä esimerkiksi Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa. Sota lapsia vastaan –raportti osoittaa lasten pahenevan tilanteen johtuvan osin myös siitä, että taisteluja käydään yhä yleisemmin tiheään asutuilla alueilla.
Vaikutuksiltaan umpimähkäiset aseet, kuten rypälepommit, tynnyripommit ja improvisoidut räjähteet tappavat ja vammauttavat lukemattomia lapsia. Selkkauksista monet ovat lisäksi hyvin pitkäkestoisia ja monimutkaisia.

Konfliktimaista Syyria, Afganistan ja Somalia olivat lapsille vaarallisimmat vuonna 2016. Lähi-idässä asuvista lapsista kaksi viidestä elää konfliktin vaikutusalueella. Afrikassa joka viides lapsi kärsii konfliktien seurauksista.

Osallistuessaan Pelastakaa Lasten lapsikerhon toimintaan, Yannick* kertoo voivansa edes hetkeksi unohtaa kokemuksensa lapsisotilaana. Kuva: Mike Sunderland/Pelastakaa Lapset

– Lähdimme taisteluun yhdessä jonossa sauvat aseina. Sotilaat alkoivat ampua heti kun he näkivät meidät.  Näin, kun edessäni olevat ammuttiin kuoliaaksi. Ensin vain odotimme ja katselimme kun sotilaat ampuivat meitä kohti. Meille oli kerrottu, että luodit eivät tehoa meihin. Nähdessämme ystävämme kuolevan, juoksimme karkuun, kertoo 15-vuotias Yannick*, joka värvättiin lapsisotilaaksi Kongon demokraattisessa tasavallassa.

– Lapsiin kohdistetaan yhä laajamittaisemmin täysin häikäilemätöntä väkivaltaa.  Sen lisäksi, että lapsia värvätään sotilaiksi, heitä pakotetaan toimimaan esimerkiksi itsemurhapommittajina. Sotivat osapuolet pommittavat kouluja ja sairaaloita laajamittaisemmin kuin vuosikymmeniin. Usein kyse on vakavista ja räikeistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

– On järkyttävää todeta, että lasten tilanne maailman konfliktialueilla on entisestään huonontunut. Sodan lapsia vastaan on loputtava ja maailman valtioiden tulee viipymättä toimia lasten suojelemiseksi. Kaikilla lapsilla on oikeus kasvaa ja kehittyä turvassa, toteaa Haaranen.

Vetoomus lasten suojelemiseksi

Pelastakaa Lapset vaatii valtioita, sotavoimia ja kaikkia toimijoita, jotka voivat vaikuttaa konfliktin vaikutuspiirissä olevien lasten elämään, sitoutumaan käytännön toimiin. Heidän on tehtävä enemmän konfliktien ehkäisemiseksi ja väkivaltaisuuksien keskellä elävien lasten suojelemiseksi. Lapsiin kohdistuviin sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen ja lapsia on autettava rakentamaan elämänsä uudelleen.

Ole mukana lopettamassa sota lapsia vastaan

Keräämme maailmanlaajuisesti allekirjoituksia päättäjille suunnattuun vetoomukseen, jonka voi allekirjoittaa täällä.
* Nimet muutettu