Jemenissä useita oppilaita kuollut koulun lähellä sattuneen räjähdyksen seurauksena

Sunnuntaina Jemenin pääkaupungissa sattuneen räjähdyksessä kuoli useita koululaisia. Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät olivat mukana siirtämässä haavoittuneita lapsia saamaan hoitoa.

Maan pääkaupungissa Sanaassa sijaitsevan Al Raeen koulun lähellä sattuneen räjähdyksen seurauksena ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli 100 loukkaantui. Uhrien joukossa oli myös lapsia. Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät osallistuivat avustustoimiin heti tuhon jälkeen.

Avustuksellamme siirrettiin haavoittuneita 12–16-vuotiaita tyttöjä valtiollisista sairaaloista yksityisiin sairaaloihin, joilla on paremmat edellytykset antaa hoitoa. Viidestä tytöstä yksi kuitenkin menehtyi. Varmistaaksemme, että haavoittuneet lapset saavat parhaan madollisen avun, tulemme jatkamaan haavoittuneiden siirtoa lähipäivien aikana ja katamme hoidon kustannukset.

– Kiirehdimme koululle. Saavuttuamme paikalle kohtasimme järkyttävän näyn. Lapsia makasi lattialla verta vuotavina ja he huusivat vanhempiensa perään.  Hätääntyneet vanhemmat etsivät lapsiaan, eivätkä tienneet olivatko he elossa tai kuolleet. Joidenkin luokkahuoneissa olevien lasten verenvuoto oli hyvin runsas ja he menehtyivät, kertoo Pelastakaa Lasten työntekijä.

– Oli haastavaa saada lapset vietyä toimiviin sairaaloihin. Yksi tytöistä oli pahasti loukkaantunut. Hän menehtyi koska sairaalassa ei ollut tarvittavia tarvikkeita ja hoitovälineitä. Oli tuskallista kertoa tytön kuolemasta hänen vanhemmilleen.

Pelastakaa Lasten avustustyöntekijä arvoimassa räjähdyksen tuhoja Al Raeen koulussa . Kuva: Pelastakaa Lapset

– En unohda miten Salman* isä piti minua kädestä ja itki. Hän pyysi meitä tekemään kaikkemme pienen tytön pelastamiseksi. Olen iloinen, että onnistuimme pelastamaan neljä tyttöä. Samalla olen surullinen koska niin monta lasta kuoli.

Pelastakaa Lasten Jemenin maatoimiston johtaja Tamer Kirolos vaatii konfliktin kaikkia osapuolia suojelemaan kouluja.

– Tapahtuman yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Mikäli tuhot ja kuolemantapaukset ovat seurausta konfliktista, taistelut ovat taas kerran repineet lasten elämän riekaleeksi paikassa, jonka pitäisi olla suojattu.

–  Olipa tapahtuman syy mikä tahansa, lapset ovat jälleen joutuneet kantamaan tämän sodan raskaimman taakan. Lapset eivät saa olla [sotatoimien] kohteena. Kouluja ja sairaaloita on suojeltava.

– Konfliktin kaikkien osapuolten on täytettävä kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan ja ryhdyttävä toimiin lasten ja muiden siviilien suojelemiseksi konfliktissa. Viime kädessä Jemenin konflikti on saatava loppumaan. Lapset voivat vain tällöin kasvaa turvassa pelkäämättä elämäänsä puolesta joka hetki.

Viime kuussa viisi lasta sai surmansa Kitafissa sijaitsevassa sairaalassa ilmahyökkäyksen seurauksena.

Auta Jemenin lapsia: www.pelastakaalapset.fi/jemen

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa.

Loppu sodalle lapsia vastaan

Allekirjoita Pelastakaa Lasten Loppu sodalle lapsia vastaan –vetoomus: www.pelastakaalapset.fi/loppusodallelapsiavastaan

”Jokainen sota on sota lapsia vastaan” – Eglantyne Jebb, Pelastakaa Lapset -liikkeen perustaja

Maailmanlaajuinen Pelastakaa Lapset -liike perustettiin 100 vuotta sitten auttamaan sodan seurauksista kärsiviä lapsia. Juhlavuonna käynnistetyn Loppu sodalle lapsia vastaan kampanjan tavoitteena on varmistaa, että kauhujen keskelle joutuneet lapset saisivat tarvitsemaansa suojelua, oikeutta ja apua.

* Nimi muutettu