Jemenissä nälänhädän uhkaamien lasten määrä nousee miljoonalla elintarvikkeiden ja polttoaineiden kallistuessa

Jemenissä nälänhädän uhkaamien lasten määrä nousee miljoonalla elintarvikkeiden ja polttoaineiden kallistuessa

Häiriöt elintarvikkeiden ja polttoaineen kuljetuksissa Hodeidan sataman kautta voivat aiheuttaa ennennäkemättömän nälänhädän Jemenissä, Pelastakaa Lapset varoittaa.

Jemenissä perheiden tilanne on kestämätön, eikä heillä ole varaa hankkia elintarvikkeita tai hakeutua hoitoon. Nälänhädän uhkaamien lasten lukumäärä on noussut yhteensä 5,2 miljoonaan. Jo yli kaksi kolmasosaa Jemenin väestöstä ei tiedä, miten varmistaa seuraava ateriansa.

Uudelleen kiihtyneet taistelut Hodeidan kaupungin lähellä voivat johtaa sataman vahingoittumiseen tai sulkemiseen. Seuraukset olisivat äärimmäisen vakavat, sillä noin 80 prosenttia maan väestöstä on riippuvainen sataman kautta tuoduista tarvikkeista ja avusta. Sataman toiminnan tilapäinenkin häiriö voi merkittävästi vähentää ruokatarvikkeiden ja polttoaineen saatavuutta sekä nostaa hintoja entisestään. Sadat tuhannet lapset olisivat tällöin vaarassa menehtyä ja miljoonat ihmiset voisivat ajautua nälänhätään. YK on varoittanut siitä, että elintärkeiden tarvikkeiden ja avun tuonnin tyrehtyminen voi johtaa yhteen nykyhistorian pahimpaan nälkäkriisiin.

Elintarvikkeiden hinnat ovat Jemenissä nousseet keskimäärin 68 prosenttia vuodesta 2015. Samana ajanjaksona Jemenin valuutan arvo on laskenut lähes 180 prosenttia. Yhdellä Yhdysvaltain dollarilla saa nyt 600 rialia. Konfliktin kiihtymisen aikaan runsaat kolme vuotta sitten dollarilla sai 215 rialillaPolttoaineiden, kuten bensiinin, dieselin ja kaasun hinnat ovat nousseet 25 prosenttia viime vuoden marraskuusta. Ruuan hinta on kaksinkertaistunut joissakin osissa maata vain muutamassa päivässä. Vaikka tarvikkeita onkin saatavilla toreilla, perheillä ei ole varaa ostaa edes peruselintarvikkeita, kuten leipää, maitoa tai munia.

Pelastakaa Lasten työntekijät ovat todenneet, kuinka ihmiset joutuvat mahdottomien valintojen eteen, ostaako ruokaa vai käyttää rahat lapsen viemiseen sairaanhoitoon.

 Olen nähnyt ihmisten heikentyvän taloudellisen tilanteen siinä, että vanhemmat jättävät tuomatta lapsiaan hoitoon yksinkertaisesti siksi, ettei heillä ole varaa maksaa kuljetuksesta, toteaa Pelastakaa Lasten lääkäri ja ravitsemusneuvonantaja Ali* Jemenin Amranissa.

– Palkkoja ei ole maksettu vuosiin, eikä ihmisillä ole muita tulonlähteitä. Tällöin heillä ei vain ole rahaa saada lapsiaan sairaalaan.

YK:n hiljattain tekemän kyselytutkimuksen mukaan 98 prosenttia kotitalouksista kertoi, että ruoka on heidän suurin kulueränsä. Yhtä hälyttävää on, että 93 prosenttia piti korkeita hintoja suurimpana haasteenaan. Kotitalouksista 72 prosenttia kertoi joutuvansa leikkaamaan ruuan kulutuksesta. Kyselyyn osallistui 2 098 vastaajaa.

Vuoden 2018 alussa tehdyt selvitykset väestön ravitsemuksen tilasta vahvistavat, että aliravitsemus on hälyttävällä tasolla. Esimerkiksi Hodeidassa, jossa on Jemenin suurin kaupallinen satama, yksi 20:sta alle 5-vuotiaasta lapsesta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Puolet kaikista Jemenin lapsista on lyhytkasvuisia.

– Miljoonat lapset eivät tiedä, mistä heidän seuraava ateriansa tulee tai tuleeko sitä ylipäätään. Eräässä Pohjois-Jemenin sairaalassa, jossa vierailin, vauvat olivat liian heikkoja itkeäkseen, sillä nälkä oli uuvuttanut heidän kehonsa. Se olisi voinut olla mikä tahansa sairaala Jemenissä, sanoo Helle Thorning-Schmidt, kansainvälisen Pelastakaa Lasten pääsihteeri.

Vakavasti aliravitut lapset kuolevat 12 kertaa muita todennäköisemmin ehkäistävissä oleviin tauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, tuhkarokkoon, koleraan ja kurkkumätään. Kasvun häiriöt voivat usein myös johtaa pitkäaikaisiin tai peruuttamattomiin kognitiivisiin vaurioihin. On välttämätöntä, että lapset saavat tarvitsemansa ravinnon kasvaakseen ja kehittyäkseen.

– Vaarana on, että kokonainen sukupolvi Jemeniläisiä lapsia menetetään. Taisteluiden lisäksi lapset joutuvat kokemaan nälkää ja sairauksia. Vaikka konfliktin osapuolilla on jo kansainvälisen oikeuden mukaan velvollisuus suojella lapsia, uusista rikkomuksista lapsia vastaan raportoidaan jatkuvasti, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja.

– Sota lapsia vastaan on lopetettava. Kaikkien osapuolten tulee välittömästi sallia avun esteetön perille pääsy sekä sopia poliittisesta ja rauhanomaisesta ratkaisusta. Jemenin lapsille on annettava toivoa tulevaisuudesta.

Auta Jemenin lapsia

Jemenin humanitaarinen kriisi on laajasti tunnustettu maailman pahimmaksi. Suomen Pelastakaa Lapset osallistuu vahvasti Jemenin lasten suojelemiseen ja on käynnistänyt hätäapukeräyksen lasten hyväksi. www.pelastakaalapset.fi/jemen