Jemenin sairaalan pommituksessa kuolleiden lasten määrä nousi viiteen

Eilisessä Pelastakaa Lasten Jemenin Kitafissa tukemaan sairaalaan tehdyssä ilmaiskussa kuolleiden lasten lukumäärä on noussut viiteen. Kuolonuhrien yhteismäärä on nyt kahdeksan 

Nuorin sairaalaan tehdyssä iskusta kuolleista oli kahdeksanvuotias poika. Muut menehtyneet lapset olivat 10-vuotias poika, kaksi 12-vuotiasta poikaa ja 14-vuotias poika. Nämä lapset ja kolme aikuista menehtyivät ohjuksen osuttua Kitafin sairaalan sisäänkäynnin lähellä olevaan bensa-asemaan Jemenin lounaisosassa eilen klo 9:30 paikallista aikaa. 

Henkiin jääneet potilaat ja henkilökunta pakenivat lähialueille. Sairaala jouduttiin sulkemaan.  

Ensimmäisten arvioiden mukaan lääkkeet ja sairaalatarvikkeet ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet iskussa. Apteekin on raportoitu tuhoutuneen ja kaikkien lääkkeiden vahingoittuneen. Sairaalan generaattori ja ambulanssi vahingoittuivat. Sairaalan normaalin toimintakuntoon saaminen voi viedä viikkoja tai kuukausia. 

Pelastakaa Lasten henkilökunta on raportoinut turvallisuustilanteen olevan edelleen heikkenemässä lentokoneiden lentäessä säännöllisesti yläpuolella ja ilmaiskujen jatkuvan läheisillä alueilla.  

Yksi loukkaantuneista sairaalan työntekijöistä oli ensiapuhuoneessa hoitamassa kahta nuorta lasta, jotka kärsivät rintakivuista iskujen tapahtuessa. Hän kommentoi: 

”Kaikki ihmiset huusivat ja juoksivat ulos sairaalasta. Sairaalan rakenne oli sisältä täysin vaurioitunut. Kollegamme menetti kaksi lastaan. 

”Loukkaannuin päähän ja vuodin verta. Juoksin ulos sairaalasta turvallisempaan paikkaan kollegani kanssa, mutta emme löytäneet mitään, millä verenvuotoni voisi tukahduttaa. Nämä olivat elämäni vaikeimmat hetket.  

Yksi kuolleista oli sairaalan vartija. Tänään hänen hautaamisensa aikana tuli hälytys toisesta mahdollisesta ilmaiskusta. Tämä pakotti surijat pakenemaan suojaan.” 

Jotkut Kitafissa asuvat perheet ovat joutuneet hylkäämään kotinsa ja lähtemään turvallisemmille alueille.  

Sairaala on alueen tärkein terveyslaitos, jonka elintärkeisiin terveyspalveluihin luottaa noin 5000 ihmistä. 

Pelastakaa Lasten tuen ansiosta sairaala on pystynyt hoitamaan pieniä lapsia vakavissa, hengenvaarallisissa aliravitsemuksissa. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on konfliktin takia polvillaan ja jopa 85 000 lasta voi kuolla äärimmäiseen nälkään tai sairauksiin. 

Pelastakaa Lasten tuella sairaalassa tarjotaan perusterveydenhuoltoa, äitien- ja lasten terveydenhuoltoa sekä lasten aliravitsemuksen hoitoa. Sairaalassa on myös ripulinhoitokeskus. Maassa sairastuu koleraan 1000 lasta joka päivä.   

Sairaala joutui konfliktin tulilinjalle. Konfliktin osapuolilla oli tieto, että rakennus on sairaala. Sen koordinaatit oli annettu niiden kohteiden listalle, joihin ei saa hyökätä ja kaikilla osapuolilla oli velvollisuus välttää kohdetta 100 metrin säteellä.  

Ilmaisku osui vain 50 metriä sairaalan etupuolesta. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan sodan osapuolten on pidettävä sairaalat turvassa.  

Jason Lee, Pelastakaa Lasten Jemenin apulaisjohtaja kommentoi:  

”Vaikka sota on kestänyt jo neljä vuotta, on tämä törkeä pommitus suoraan sairaalan edessä aiheuttanut suurta pelkoa ja järkytystä. Alueen ilmahyökkäysten jatkuessa eräs kenttätyöntekijämme sanoi, ettei ole koskaan elämässään ollut näin peloissaan.  

”Tämä isku ei pelkästään tuhonnut niiden elämää, jotka kuolivat ja haavoittuvat iskussa, vaan sillä uhkaa olla katastrofaaliset seuraukset alueen 5000 ihmisen terveydenhuoltoon. Raskaana olevat naiset voivat joutua synnyttämään ilman terveydenhuoltoa, joka voisi pelastaa heidän tai heidän lapsensa hengen. Nälkää näkevät lapset voivat jäädä ilman hoitoa ja kuolla nälkään. 

”Tälle hirvittävälle teolle ei yksinkertaisesti voi olla tekosyytä. Viisi lasta ja terveystyöntekijä menettivät henkensä paikassa, jossa pelastetaan henkiä. Nyt on aloitettava välitön, luotettava tutkinta kuinka tämä saattoi tapahtua ja rikokseen syyllistyneet on saatettava vastuuseen teostaan.”  

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa. 

Pelastakaa Lasten hätäapukeräys Jemeniin: www.pelastakaalapset.fi/jemen 

Pelastakaa Lasten Loppu sodalle lapsia vastaan –vetoomus: www.pelastakaalapset.fi/loppusodallelapsiavastaan