Jemenin koulubussi-iskussa vuosi sitten henkiin jääneiden lasten selviytymistaistelu

”Yöllä näen inhottavia unia. Näen verilöylyn, näen kaiken…sitten nousen ylös ja itken koko yön.”

 Vuosi sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama koalitio iski koulubussiin tappaen 40 lasta ja haavoittaen kymmeniä muita, iskusta selviytyneet lapset joutuvat kamppaileman niin fyysisesti kuin psykologisesti.

Jemenissä väkivaltaisuudet jatkuvat ympäri maan. Lasten oikeuksien räikeiden loukkausten ja lasten kärsimysten annetaan myös jatkua. Kaiken kaikkiaan yli 7 500 lasta on tapettu tai vammautettu Jemenissä huhtikuun 2013 ja vuoden 2018 lopun välillä. Lisäksi tämän vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana 416 lasta on haavoittunut ja melkein 200 tapettu.

Khaled*, 12, oli yksi niistä lapsista, jotka selviytyivät Saanassa 9. elokuuta 2018 tapahtuneessa ilmaiskussa. Hän oli opintoretkellä ystäviensä kanssa, kun bussiin hyökättiin vilkkaalla torilla. Khaled kuvaili puhuneensa ystävälleen, kun hyökkäys tapahtui.

”Minulla on edelleen kranaatinsirpale päässäni. Joskus päätäni särkee… En voi mennä kouluun, koska jalkani on edelleen kipeä, eikä meillä ole autoa – koulu on kaukana”, kertoo koulubussi-iskussa loukkaantunut Khaled*., Kuva: Sami M. Jassar / Pelastakaa Lapset

– Hän sanoi, että vannon tuon ilmaiskun tähtäävän meihin. En uskonut häntä. Kerroin hänelle, ettei se osu meihin. Mutta se oli totta, se tähtäsi meihin, kertoo Khaled.

Khaled kertoi hänen kärsimyksensä yhä jatkuvan:

– Joka kerta kun kuulen sotalentokoneet, juoksen pois. En uskalla jäädä. Suljen korvani ja menen makuulleni nukkuakseni sillä tavalla. Pelkään, että se osuu udelleen. Jos se osuu, se osuu lapsiin. Yöllä näen inhottavia unia. Näen verilöylyn, näen kaiken… sitten nousen ylös ja itken koko yön.

– Ennen iloitsin ystävieni kanssa, mutta iskusta lähtien en ole pystynyt siihen. Näen ystävieni menevän ulos leikkimään, mutta minä en pysty. En enää pysty päässäni ja kasvoissani olevan kranaatinsirpaleen takia muistamaan asioita. En pysty muistamaan mitään.

Ismail* kärsii yhä ilma-iskun seurauksista. Hän toivoo voivansa opiskella lääkäriksi, jotta voisi auttaa muita lapsia. Kuva: Sami M. Jassar / Pelastakaa Lapset

Myös Ismail*, 8, loukkaantui iskussa. Hän kärsi useista haavoista ja hänen jalkansa oli vakavasti murtunut. Hän voi jo kävellä, mutta pelkää edelleen mennä ulos leikkimään. Hänen isänsä Saif* kertoi Pelastakaa Lapsille olleensa vastahakoinen Ismailin retkelle lähtemistä kohtaan, koska pelkäsi hänen turvallisuutensa puolesta.

– Olin vihainen kuullessani tuon uutisen, menin sekaisin, he veivät minut talolleni, huusin lujaa. kertoo Saif.

– Joka kerta kun istun poikani kanssa, hän kysyy minulta onnettomuudesta, hän haluaa tietää mitä hänelle tapahtui. Hän muistaa ainoastaan pitäneensä jostain kiinni ja olleensa yhtäkkiä maassa. Aina kun hän muistaa mitä tapahtui, hän itkee.

– Ismail kärsii edelleen sisäisesti ja hänestä tuntuu, ettei hän enää elä. Me yritämme puhua hänen oloaan paremmaksi, mutta emme voi lopettaa itkemistä.

Musa sai sirpaleita silmäänsä ja tarvitsee yhä sairaalahoitoa. ”Toivon, että rauhansopimus saataisiin aikaan ja että Jemenissä sotiminen ja sota lapsia vastaan loppuisi. Kuva: Pelastakaa Lapset

Kymmenet tuhannet lapset ovat kokeneet Jemenissä väkivaltaa tai muita julmuuksia, jotka ovat jättäneet syvät fyysiset ja henkiset arvet. Vuonna 2018 julkaistussa, lähes tuhannen sanaalaisen lapsen haastatteluun perustuvassa tutkimuksessa ilmeni, että 79% lapsista osoitti merkkejä konfliktin aiheuttamista vakavista psykologisista seurauksista.

Noin 7,4 miljoonaa jemeniläistä lasta tarvitsee välitöntä apua ja suojelua, koska he elävät taisteluista kärsivillä alueilla. Heistä 4,3 miljoonaa on kriittisessä hädässä. Pelastakaa Lasten avustustyöntekijöiden mukaan monet näistä lapsista tarvitsevat todennäköisesti jonkinlaista mielenterveydellistä ja psykososiaalista tukea.

– Vuosi sitten neljäkymmentä lasta tapettiin koulun retkellä. Siitä lähtien uhrit, henkiin jääneet ja heidän perheensä eivät ole saaneet oikeutta, ja päivittäiset vakavat lasten oikeuksien loukkaukset jatkuvat ympäri maan, toteaa Jason Lee, Pelastakaa Lasten varamaajohtaja Jemenissä, ja jatkaa:

– Kansainvälisen yhteisön täytyy varmistaa jokaisen mahdollisen kansainvälisen oikeuden rikkomuksen uskottavan ja riippumattoman tutkinnan, jotta rikoksentekijät joutuvat jonain päivänä vastuuseen. Jemenissä sotaa käyvät osapuolet jatkavat lasten tappamista ilman pelkoa seuraamuksista. Tämän täytyy loppua. Valtiot pystyvät ja niiden tulisi lisätä painetta verenvuodattamisen lopettamiseksi.

–Henkiin jääneet kamppailevat toipuakseen, ja silti mielenterveyttä tukevat ohjelmat ovat alirahoitettuja ja maa kärsii asiantuntemuksen puutteesta. Tarvitsemme lisää resursseja näiden lasten auttamiseksi Jemenissä, mukaan lukien asiantuntijoita sinne, missä on tarvetta.

Suomalaisilta tukea sodista kärsiville lapsille
Suomessa Pelastakaa Lapset kerää nimiä vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tuhannet suomalaiset ovat jo allekirjoittaneet Suomen hallitukselta konkreettisia toimia näiden lasten hyväksi vaativan vetoomuksen.

– Suomen hallituksen tulee kantaa vastuunsa ja nostaa lasten suojelu konflikteissa vahvemmin ulkopolitiikan asialistalle. Suomella on myös tilaisuus edistää konflikteista kärsivien lasten oikeuksia kesäkuussa käynnistyneen EU:n puheenjohtajakauden myötä, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Pelastakaa Lapset kehottaa hallitusta lisäämään Suomen humanitaarista apua konflikteista kärsivien lasten hyväksi. Suojelun lisäksi on panostettava enemmän lasten koulutukseen. Suomen tulee myös tarkistaa käytäntöjään sotatarvikkeiden vientilupien suhteen ja varmistaa turvapaikanhakija- ja pakolaislasten oikeusturvan toteutuminen.

Allekirjoita Pelastakaa Lasten Loppu sodalle lapsia vastaan –vetoomus

Auta Jemenin lapsia: www.pelastakaalapset.fi/jemen

* Nimet muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi