Hirmumyrsky Kenneth: Avustusvarat ehtyvät, kun kuolonuhrien määrä nousee 38:aan 

Pelastakaa Lapset kehottaa kansainvälistä yhteisöä sitoutumaan lisävaroihin hätäaputoimissa, joita tarvitaan hirmumyrskyjen Idain ja Kennethin aiheuttamien tuhojen vuoksi. Myrskyt ovat aiheuttaneet tuhoa Mosambikissa, Tansaniassa ja Malawissa ja jättäneet satoja tuhansia kodittomiksi. Hirmumyrsky Kennethin aiheuttamien kuolonuhrien määrä nousi tänään 38:aan, mutta avustustyöntekijät pelkäävät, että tämä on vain jäävuoren huippu ja uhriluku nousee. 

Nicholas Finney, Pelastakaa Lasten avustustiimin johtaja, joka toimii molempien hirmumyrskyjen avustustoimintojen johdossa, on Pembassa ja nähnyt hirmumyrsky Kennethin tuhon paikan päällä. 

”Molemmat myrskyt ovat särkeneet perheitä ja tuhonneet ihmisten toimeentulon. Elinkeinon menettäminen on tuhoisaa. Niille, jotka jo elivät köyhyysrajalla, ei ole nyt jäänyt mitään. Kun lahjoitukset vähenevät, olemme kriittisessä tilanteessa.” 

”Vaikka resurssit ovat jo entuudestaan alhaiset, tekee tiimimme parhaansa, jotta voimme tarjota tarvittavaa tukea kärsineille yhteisöille. Tämä uusi katastrofi tekee tästä tehtävästä paljon vaikeampaa. Mosambikin humanitaariset tarpeet hirmumyrsky Kennethin jälkeen ovat merkittäviä ja tuhot hengenvaarallisia. Tarvitsemme kipeästi lahjoittajia nyt, kun meillä on vielä aikaa pelastaa ihmishenkiä.” 

Tina, 30, menetti tyttärensä Fatiman, kun heidän kotinsa romahti. ”Eilen aamulla menin katsomaan taloni vaurioita kolmen lapseni kanssa. Kun tulin kotiin, menimme sisälle ja silloin talo romahti. Seinä putosi lasteni päälle”, Tina kertoi Pelastakaa Lasten avustustiimille. 

”Kun seinä kaatui, soitin heti naapureille ja he alkoivat purkaa seinää lapioiden tiiliä ja roskaa löytääkseen lapset. Kun löysimme lapset, veimme heidät sairaalaan. Valitettavasti yksi lapsistani kuoli. Olen hyvin surullinen. Sydämeni on murtunut.” 

”Tarvitsen kolmea asiaa. Tarvitsen ruokaa lapsilleni. Tarvitsen talon, koska se romahti ja minulla ei ole paikkaa asua. Viimeinen asia on, että tarvitsen apua lapseni hautaamiseksi. ” 

Hirmumyrsky Idain vaatima humanitaarinen hätäapu on edelleen suurelta osin alirahoitettu. Koska hirmumyrsky Kenneth on katastrofaalisempi kuin odotettiin, Mosambik tarvitsee entistä enemmän resursseja välittömään ihmisten pelastamiseen ja toipumiseen. 

Pelastakaa Lapset työskenteli hirmumyrsky Kennethin tuhojen vuoksi lauantaina jakamalla hätämajoitusmateriaaleja ja tarjoamalla paikalle terveydenhuollon ja lastensuojelun asiantuntijoita. Lisää avustusmateriaaleja on matkalla. Toistaiseksi Pelastakaa Lapset ylläpitää Idai– ja Kenneth- myrskyjen vuoksi kuutta terveysklinikkaa, joita hoitaa hätäaputerveysyksikkö. Lisäksi Pelastakaa Lapset perusti 10 lapsiystävällistä tilaa ja 26 väliaikaista oppimiskeskusta, jotka ovat tavoittaneet yli 9 500 lasta. Järjestö on myös jakanut ruokaa yli 67 000 henkilölle. 

“Suomalaiset lahjoittajat ovat lähteneet kiitettävästi mukaan tukemaan näistä äärimmäisistä luonnonilmiöistä kärsinyttä Mosambikia. Olemme erittäin kiitollisia jokaiselle lahjoittajalle. On kuitenkin selvää, että resurssit Mosambikissa ovat riittämättömät ja pyydämme lisäapua kansainväliseltä yhteisöltä. Myös Suomen pitäisi nyt lisätä humanitaarista apuaan Mosambikiin”, kommentoi Anne Haaranen, Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisten ohjelmien johtaja. 

Pelastakaa Lasten hätäapukeräys Mosambikiin: www.pelastakaalapset.fi/mosambik

Auta Mosambikin lapsia