Hirmumyrsky Idain tuhojen keskelle syntyy päivittäin noin 194 lasta – Uhkana kolera ja malaria

Hirmumyrsky Idain tuhoalueilla raskaana olevat naiset ja vastasyntyneet vauvat ovat erityisen suuressa vaarassa. Pelastakaa Lapset lisää apuaan Mosambikiin, Zimbabween ja Malawiin.

Mosambikissa syntyy tässä kuussa arviolta 6 013 vauvaa alueilla, joilla sykloni Idai on aiheuttanut tuhoa. Tämä tarkoittaa keskimäärin 194 vauvaa päivässä. Pelastakaa Lapset varoittaa, että heillä on kohonnut riski saada kolera tai malaria.

Mikäli raskaana oleva nainen saa koleran, tauti saattaa johtaa lapsen syntymiseen kuolleena. Malarian saaminen raskausaikana taas lisää lapsen alhaisen syntymäpainon sekä komplikaatioiden riskiä.

Vakava vesipula on vaikuttanut koleran leviämiseen tällä viikolla Beiran satamakaupungissa Mosambikissa. Maan terveysministeriö on vahvistanut ainakin tuhat tartuntaa ja yhden kuoleman. Kauempana sisämaassa, Manican kaupungissa, taas on havaittu malariatapausten kasvua. Malaria on jo valmiiksi vakava ongelma ja johtava syy alle 5-vuotiaiden kuolemiin Mosambikissa.

– On harvoja tauteja, jotka ovat terveystyöntekijälle ongelmallisempia kuin kolera. Se aiheuttaa akuuttia ripulia, joka voi hoitamattomana tappaa aikuisen tunneissa. Sitä voi kuitenkin ehkäistä klooratun veden ja kunnollisen sanitaation avulla. Yksinkertaiset nesteytysmenetelmät voivat estää lasten kuolemat, sanoo Pelastakaa Lasten humanitaarisen terveystiimin johtaja Rachael Cummings.

– On välttämätöntä, että hirmumyrskyn kurittamassa Mosambikissa naiset saavat ammattitaitoista apua synnytyksessä ja pääsevät terveyskeskuksiin, jotka pystyvät hoitamaan raskaana olevia naisia ja heidän vastasyntyneitä vauvojaan, Cummings toteaa.

Rodan tytär sai malarian

Pelastakaa Lapset lisää toimiaan estääkseen tautien leviämisen. Järjestö on lähettänyt helikopterin Manican maakuntaan toimittamaan hyttysverkkoja, huopia, pressuja ja vesikanistereita perheille, jotka ovat vaikeasti tavoitettavilla alueilla. Pelastakaa Lasten hätäterveysyksikkö alkaa lähipäivinä toimittaa terveyspalveluita osalle pahimmin kärsineistä alueista.

Myös Suomen Pelastakaa Lapset tukee avustusoperaatiota.

– Kiitos suomalaisten lahjoittajien, pystymme lähettämään avustusoperaatioon 100 000 euroa. Varoilla voidaan vastata hädänalaisten lasten ja perheiden välittömimpiin avun tarpeisiin, kertoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

20-vuotias Roda menetti perheineen koko omaisuutensa ja kotinsa hirmumyrsky Idain takia.

– Ennen syklonia meillä oli kaikkea. Meillä oli vaatteita ja astioita. Mutta kun sykloni tuli, se vei kotimme ja menetimme kaiken tulvassa. Juoksimme, kiipesimme puuhun ja pysyimme siellä seuraavaan päivään asti. Vene haki meidät ja toi meidät koululle, Roda kertoo.

– Tyttärelleni Albertinalle ei tapahtunut mitään syklonin aikana, mutta myöhemmin hän sai malarian. Hän tärisi, oksensi ja menetti ruokahalunsa. Hän sai hoitoa ja voi nyt paremmin.

Pelastakaa Lapset toimitti Rodalle ja tämän perheelle avustustarvikepakkauksen, jota he käyttävät nyt ehkäistäkseen muut sairaudet.

Pelastakaa Lapset toimittaa apua tuhansille

Hirmumyrsky Idai iski Mosambikiin kolme viikkoa sitten ja vaikutti noin 1,85 miljoonan ihmisen elämään. Heistä lähes miljoona on lapsia. Tuulet ja tulvat vahingoittivat noin 100 000:ta taloa ja ainakin 35:tä terveydenhoitolaitosta. Tuhannet äidit saattavat joutua synnyttämään alkeellisissa oloissa ilman suojaa lapsilleen.

Mosambikin jälkeen myrsky jatkoi sisämaahan Malawiin ja Zimbabween, jossa Pelastakaa Lapset tekee myös työtä.

Pelastakaa Lapset toimii yhteistyössä Oxfam- ja CARE-järjestöjen sekä Mosambikin hallituksen kanssa. Osana avustustoimia järjestö jälleenrakentaa vaurioituneita kouluja ja terveyskeskuksia ja ehkäisee tautiepidemiat toimittamalla puhdasta vettä ja parantamalla hygieniaoloja.

Lasten suojelua edistetään perustamalla 80 lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset voivat leikkiä ja toipua kokemuksistaan. Perheet saavat tietoa palveluista, joiden avulla he voivat rakentaa elämänsä uudelleen. Lapsille annetaan myös tärkeää tietoa hygieniakäytännöistä, jotta koleran leviäminen saataisiin estettyä. Näitä keinoja ovat käsienpesu, ruuan peittäminen ja puhtaan veden saanti.

Lähiviikkoina ja -kuukausina järjestö aikoo toimittaa apua ainakin 190 000 lapselle ja heidän perheilleen.

——

* Syntyvien lasten määrä on arvioitu soveltamalla Minimum Initial Services Package-laskuria 1,85 miljoonaan ihmiseen, joiden arvioidaan kärsineen hirmumyrskyn vaikutuksista. Yleinen syntyvyysluku on 39 elävänä syntynyttä keskiväkiluvun tuhatta henkeä kohden. Tämä tarkoittaa, että synnytyksiä on yhteensä 6 013 kuukaudessa.

* Mosambikin hallitus johtaa koleraoperaatiota. Se on julkaissut virallisia lausuntoja ja on aloittanut joukkorokotukset kumppaniensa kanssa.

* Pelastakaa Lapset on toimittanut Zimbabwen Chimanimaniin perheille hätätarvikkeita, kuten huopia, saippuaa, puhdistuspyyhkeitä, ämpäreitä, vesikanistereita, keittoöljyä, kuivamuonaa, muovilautasia ja -kuppeja. Malawissa pahoin kärsineessä Chikwawan kaupungissa on jaettu tautien estämiseksi koulupakkauksia sekä vesi-, sanitaatio- ja hygieniatarvikkeita, kuten vettä, saippuaa ja klooria.

Auta hirmumyrskystä kärsiviä lapsia: www.pelastakaalapset.fi/mosambik