Epätoivoiset perheet pakenevat Mosulin taisteluita sodan runtelemaan Syyriaan

Pelastakaa Lapset -järjestön Koillis-Syyriassa toimivan tiimin mukaan tuhannet epätoivoiset irakilaiset pakenevat Mosulin taistelua likaiselle ja ylikansoitetulle syyrialaiselle pakolaisleirille.

Noin 5 000 ihmistä, pääosin naisia ja lapsia, on saapunut Mosulin alueelta Al Holin leirille viimeisen kymmenen päivän aikana. Tämän lisäksi ainakin tuhat ihmistä odottaa rajanylitystä Irakin puolella.

Pelastakaa Lapset -järjestön kenttähenkilökunta vieraili viime viikolla leirillä. Heidän mukaansa leirin olot ovat surkeat: alueella on paljon roskia ja ulostetta, joten sairausepidemioiden syntymisen riski on todellinen. Yli 9 000 ihmistä käyttää leirin vain 16:ta käymälää.

Nestehukasta kärsivät perheet seisovat yli 100 metrin jonossa odottamassa puhdistamatonta vettä. Kenttähenkilökunnalle kerrottiin, että leirillä saatetaan olla jopa kaksi päivää täysin ilman vettä, sillä aina edes likaista vettä ei ole saatavilla.

Pelastakaa Lapset -järjestön Mosulin kriisin avustustyötä johtava Tarik Kadir kertoi tilanteesta näin: ”Perheet saapuvat leirille mukanaan vain yllään olevat vaatteet ja he eivät saa oikeastaan minkäänlaista apua. Leiri on ääriään myöten täynnä ja hukkumaisillaan pakolaisten määrään. Olosuhteet ovat huonoimpia mitä olemme koskaan nähneet, ja uskomme tuhansien ihmisten olevan vielä matkalla leirille.”

YK varoittaa, että 100 000 ihmistä voi saapua Mosulin alueelta Syyriaan.

Pelastakaa Lapset -tiimi Koillis-Syyriassa tuo leirille vettä ja viemäröintijärjestelmiä sekä perustaa kiireisesti paikalle lastensuojelutoimintaa.

Tällä hetkellä leirillä ei ole turvallisia alueita tai koulutuspalveluita lapsille, jotka ovat olleet Isisin valtaamalla alueella kaksi vuotta ja sen jälkeen selvinneet vaarallisesta matkasta Mosulista pakolaisleirille.

Leiri tarvitsee kipeästi rahoitusta, jotta kasvaviin tarpeisiin voidaan vastata. YK:n hätäapu Mosuliin ja Pelastakaa Lapset -järjestön oma toiminta kriisistä kärsineiden auttamiseksi ovat vain noin puoliksi rahoitettuja.

Auta lapsia katastrofeissa ja kriisialueilla – tee lahjoitus Lasten hätäapurahastoon

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Lahjoita keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi ”Lahjoitus”)
Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita  (valitse lahjoituskohteeksi Lasten hätäapurahasto)