Digitaalisia sosiaalipalveluita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan – Pelastakaa Lapset kouluttaa sosiaalialaa auttamaan myös verkossa

Digitaalisia sosiaalipalveluita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan – Pelastakaa Lapset kouluttaa sosiaalialaa auttamaan myös verkossa

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi digitaalinen sosiaalityö on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi toimeentuloon, päihteiden käyttöön, mielenterveyteen ja perheväkivaltaan liittyvät ongelmat korostuvat poikkeusaikoina, ja sosiaalipalveluiden pitäisi olla helposti saatavilla. Pelastakaa Lapset tarjoaa ilmaisen ja avoimen digitaalisen sosiaalityön verkkokurssin, joka auttaa sosiaalialan ammattilaisia tukemaan asiakkaitaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, eristäytyminen sekä taloudellinen epävarmuus koettelevat nyt erityisesti lapsiperheitä. Toimeentuloon, päihteiden käyttöön, mielenterveyteen ja perheväkivaltaan liittyvät ongelmat korostuvat entisestään. Pelastakaa Lapset -järjestössä on seurattu huolestuneina, miten samaan aikaan kriisitilanteessa on jouduttu vähentämään perustason kiireettömiä sosiaalipalveluja. Järjestö haluaa tukea sosiaalityön viemistä digitaaliseksi ja tarjoaa sosiaalialan toimijoille avuksi ilmaista digitaalisen sosiaalityön verkkokurssia.

”Olemme törmänneet kehittämistyössämme siihen, että sosiaalialalla ei ole kokonaiskuvaa siitä, mitä digitalisaation mahdollisuudet ovat. Siksi sosiaaliala on jäänyt digitalisaatiossa jälkeen. Haluamme tavoittaa erityisesti sosiaalialan johtoa ja innostaa heitä unelmoimaan paremmista palveluista. Tämä muutos on mahdollinen, ja me haluamme tarjota siihen ilmaisia ja kaikille avoimia työkaluja”, sanoo hankesuunnittelija ja sosiaalityöntekijä Sonja Soini Pelastakaa Lapset ry:stä.

Verkkokurssi liittyy Pelastakaa Lasten Digisosiaalityön visioon, joka maalaa kuvan siitä, miten digin avulla voitaisiin luoda lapsille ja nuorille entistä parempia palveluita. Kun lapsen tai nuoren elämä menee solmuun, on tärkeää, että apua on helposti ja nopeasti saatavilla. Uudet digitaaliset toimintatavat täydentävät sosiaalityön keinovalikoimaa.

Digipalvelut madaltavat kynnystä hakea apua

Digipalveluiden joustavuus ja avoimuus ovat omiaan lisäämään luottamusta, jolloin palveluihin on helpompi sitoutua. Digitaaliset kanavat myös madaltavat kynnystä hakeutua avun piiriin.

”Niin kauan kuin palvelua ei ole tarjolla sähköisesti, avun hakemisen kynnys erityisesti nuorille on usein liian korkea ja apu jää saamatta. Yhteydenoton kynnystä kannattaa madaltaa tarjoamalla nuorelle monia eri tapoja olla yhteydessä työntekijöihin. Parhaassa tapauksessa nuori voi itse valita, haluaako soittaa videopuhelun, lähettää viestiä vai jutella chatissa”, sanoo hankesuunnittelija ja sosiaalipsykologi Anna-Maija Ohlsson Pelastakaa Lapset ry:stä.

Kun palveluita viedään digitaalisiksi, ammattilaisten työaikaa saadaan siirrettyä hallinnoinnista ja koordinoinnista lasten ja nuorten suoraan auttamiseen. Digitaalisuuden avulla saadaan autettua nopeasti ja joustavasti niitä, joille digiapu riittää. Samalla saadaan ammattilaisille enemmän aikaa auttaa niitä, jotka tarvitsevat henkilökohtaisempaa apua.

Sosiaalityön digitalisointi ei vaadi koodaustaitoja

Kaikille avoin digisosiaalityön verkkokurssi tarjoaa keinon syventää omaa ja henkilöstön osaamista. Verkkokurssi käsittelee digitalisaation mahdollisuuksia asiakkaan näkökulmasta. Kurssi sisältää paljon esimerkkejä ja virittää pohtimaan omaa työtä. Vaikka esimerkit ovat pääasiassa lasten, nuorten ja perheiden palveluista, kurssi soveltuu hyvin kaikille sosiaalityön sektoreille.

”Digitalisaation johtaminen sosiaalialalla ei edellytä koodaustaitoja tai teknologista osaamista. Se on usein pieniä ja arkisia asioita, ei pelkästään isoja tietojärjestelmäratkaisuja. Muutoksen johtaminen on edelleen ihmistyötä, eli tiimin tukemista ja kannustamista kokeilemaan uutta sopivan kokoisin askelin”, Soini sanoo.

Kurssilla paneudutaan muun muassa avun löytämisen helpottamiseen, asiakkaan palvelupolkuun, sosiaalisen median tuomiin mahdollisuuksiin, virtuaalisiin palveluihin sekä tietoturvaan.

Digitaalisen sosiaalityön verkkokurssi: www.pelastakaalapset.fi/digisosiaalityo/digisosiaalityon-verkkokurssi/

Lue lisää Pelastakaa Lasten Digisosiaalityön visiosta:
www.pelastakaalapset.fi/digisosiaalityo/digisosiaalityon-ratkaisuja/