Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä

Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä

Jemenin sodan seurauksena aliravitsemuksesta kärsivien lasten on saatava apua ennen kuin on liian myöhäistä, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Noin 85 000 alle viisivuotiasta lasta arvioidaan kuolleen äärimmäiseen nälkään ja tauteihin Jemenin sodassa sen jälkeen kun konflikti kiihtyi huhtikuussa 2015. Pelastakaa Lasten arvio perustuu YK:n kokoamiin tietoihin sekä hoitoa saamattomien vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuuslukuihin. Varovaisen arvion mukaan noin 84 700 vakavasti aliravittua lasta on menehtynyt vuoden 2015 huhtikuun ja tämän vuoden lokakuun välisenä aikana.[1]

YK:n mukaan nälänhätä uhkaa Jemenissä nyt 14 miljoonaa ihmistä. Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtaman liittouman vuosi sitten asettaman saarron jälkeen avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärä on kasvanut dramaattisesti.[2]

Elintarvikkeiden kaupallinen tuonti Hodeidan sataman kautta on ollut kuukausitasolla keskimäärin yli 55 000 tonnia pienempi kuin ennen viime vuoden marraskuuta. Tämä määrä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin, joista puolet on lapsia [3]. Mikäli tuonti vähenee entisestään, tämä johtaisi todennäköisesti suoraan nälänhätään.[4]

– Jokaista pommeihin ja luoteihin kuollutta lasta kohden kymmenet kuolevat nälkään. Tämä olisi täysin estettävissä, toteaa Tamer Kirolos, Pelastakaa Lapset Jemenin maajohtaja.[5]

– Tällä tavoin [nälkään] kuolevat lapset kärsivät äärettömän paljon, kun heidän elintärkeiden elintensä toiminta hidastuu ja lopulta pysähtyy. Heidän elimistönsä vastustuskyky on niin heikko, että he ovat alttiita kaikille infektioille. Jotkut ovat liian heikkoja edes itkemään. Vanhemmat joutuvat näkemään lapsensa kuihtuvan pystymättä itse tekemään mitään estääkseen tämän.

– Pelastakaa Lapset on kriisin kuluessa tarjonnut ruokaa 140 000 lapselle ja hoitanut yli 78 000 aliravitsemuksesta kärsivää lasta. Haasteista huolimatta pelastamme ihmishenkiä joka päivä.

Taistelut, saarrot ja byrokratia ovat pakottaneet avustusjärjestön tuomaan elintärkeitä tarvikkeita maan pohjoisosaan etelässä sijaitsevan Adenin sataman kautta. Avun perille vienti voi tätä reittiä pitkin kestää kolme viikkoa. Hodeidan sataman ollessa vielä täysin toimintakykyinen apu saatiin toimitettua perille viikossa.

– Viime viikkojen aikana on tehty satoja ilmaiskuja Hodeidassa ja kaupungin ympäristössä, mikä asettaa kaupunkiin loukkoon jääneet noin 150 000 lasta vaaraan.

Pelastakaa Lapset vaatii taistelujen välitöntä keskeyttämistä, jotta lisäuhreilta vältyttäisiin.

– Kaikkein haavoittuvimmille lapsille on kiireellisesti toimitettava ravinteikasta ruokaa Jemenissä. Runsaalla 50 eurolla voi ruokkia seitsenhenkisen perheen kokonaisen kuukauden. Yksikin lapsi, joka kuolee nälkään, on yksi lapsi liikaa, toteaa Kirolos.

Auta Jemenin lapsia

———————

  • YK arvioi 400 000 lapsen kärsivän vakavasta akuutista aliravitsemuksesta vuoden 2018 aikana. Tämä on 15 000 enemmän kuin vuonna 2017.
  • Saudi-Arabian johtaman liittouman runsas vuosi sitten asettama saarto eristi Jemenin. Kuuden viikon jälkeen ilmoitettiin satamien avaamisesta väliaikaisesti. Huhtikuun 16. päivänä liittouma vakuutti satamien, lentoasemien sekä maarajojen olevan avoinna: UN OCHA Yemen commodity tracker as of 4th October 2018
  • Joitakin tuonnin rajoituksia on nimellisesti poistettu, mutta viranomaiset ovat ilmoittaneet 9.11. jälkeen noudatettavista määräyksistä. Nämä voivat YK:n mukaan johtaa elintarvikkeiden sekä polttoaineen tuonnin puolittamiseen.[6]
  • Tuonnin ja jakelun esteet ovat osaltaan pahentaneet maan talousahdinkoa. Joidenkin elintarvikkeiden hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuoden 2015 kevään jälkeen.
  • Lukemattomat tarkastuspisteet sekä toistuvat hyökkäykset vaikeuttavat ja viivyttävät avustustarvikkeiden kuljetusta ja jakelua maan sisällä.
  • Pelastakaa Lapset on todennut ilmaiskujen kiihtyneen merkittävästi Hodeidan alueella viime aikoina. Taisteluista on raportoitu myös Taizissa, Saadassa ja Sanaassa.

——

[1] YK:n (Unicef/Nutrition Cluster) kokoamien tietojen pohjalta arvioidaan 1 314 679 alle viisivuotiaan lapsen tarvinneen hoitoa vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen vuoden 2015 huhtikuun ja 2018 lokakuun välisenä aikana. Arvio  85 000  lapsen kuolemasta on laskettu eri tutkimuksissa esitettyjen hoitamattomaan vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen liittyvien kuolleisuuslukujen perusteella. Kuolleisuus asettuu 60 115–109 288 väliin sen perusteella, onko käsivarren paksuudeksi arvioitu 110 vai 106 millimetriä. Keskiluku on 84 701.
[2]  Maailman ruokaohjelman mukaan 6,8 miljoonaa ihmistä oli vakavasti ruokaturvattomia syyskuussa 2017.
[3] YK:n (OCHA) mukaan väestön ruokahuolto edellyttää, että elintarvikkeiden kaupallinen tuonti tulisi olla 350 000 tonnia kuukaudessa. Saarron asettamisen jälkeen tuonti on keskimäärin ollut 58 808 tonnia tätä pienempi. Suhteutettuna maan arvioituun väestömäärään tämä riittäisi 4,4 miljoonan ihmisen tarpeisiin.
[4] Famine Early Warning System:Yemen Food Security Alert: October 24, 2018
[5] YK:n mukaan Ilmaiskut ja taistelut ovat vaatineet ainakin 2200 lapsen hengen Jemenissä.
[6] YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Mark Lowcock: Remarks to the Security Council on the Humanitarian Situation in Yemen, 23 October 2018