Apumme tavoittaa yhä useammat kylmyydestä ja huonoista oloista kärsivät rohingya-lapset

Apumme tavoittaa yhä useammat kylmyydestä ja huonoista oloista kärsivät rohingya-lapset

Pelastakaa Lapset käynnistää lämpimien vaatteiden ja peittojen jakelut Myanmarista paenneille rohingya -lapsille ja perheille. Talveksi kylmenevä sää tuo mukanaan lisähaasteita jo ennestään vaikeista olosuhteista kärsiville lapsille Bangladeshissa sijaitsevissa leireissä ja asutuksissa.

Olosuhteet Myanmarista paenneiden leireillä ovat monelta osin vielä hyvin puutteelliset. Kylmenevä sää lisää rohingya-lasten kärsimyksiä. Kuva: Ian Woolverton/Pelastakaa Lapset

Tammi- ja helmikuussa  lämpötilat voivat Bangladeshissa pudota kymmeneen asteeseen niillä alueilla, joihin Myanmarin väkivaltaisuuksia paenneet rohingyat ovat asettautuneet.

”Minun on hyvin vaikea nukkua koska yöllä on niin kylmä. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nukkua patjalla likaisella lattialla. Meillä on vain neljä peittoa, kaksi tytöille ja kaksi pojille. Niitä ei ole riittävästi meille kaikille. Katosta vuotaa aina vettä aamuisin sumun sumun takia, joten kaikki kastuu,” kertoo Balukhalin leirillä asuva 11-vuotias Khaleda (nimi muutettu). Perheessä on yksitoista henkilöä. Kuva: Ian Woolverton/Pelastakaa Lapset

Väkivaltaisuuksien kiihtymisen jälkeen elokuun lopulla, Bangladeshiin on hakeutunut turvaan 655 000 ihmistä. Moni heistä ei ehtinyt ottaa mukaan pakomatkalle muuta kuin ne vaatteet, mitä heillä oli yllään. Bangladeshiin paenneista yli puolet on lapsia. Joka neljäs alle viisivuotias lapsi kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Tällä hetkellä leireillä näkyy lapsia kulkemassa ilman jalkineita, päällään vain shortsit ja lyhythihaiset paidat. Suuri osa Myanmarin väkivaltaisuuksia paenneista joutuu nukkumaan hatarien bambusta ja muovipressuista kyhättyjen majojen lattialla. Aliravitsemuksen ja vaikeiden olosuhteiden heikentämät lapset ovat alttiita sairauksille, kuten hengitysteiden infektioille.

Joulukuun loppuun mennessä jaamme 7000 vaikeimmassa asemassa olevalle perheelle, eli 31 000 ihmiselle varustepakkauksen, joka pitää sisällään peittoja, huiveja, neulepuseroita lapsille, tossuja  sekä lattiamaton.

Apua yhä useammalle lapselle

  • Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita

Olemme jakaneet ruokaa 86 665 kotitaloudelle, tavoittaen  yli 430 000 ihmistä.  Hiestä yli puolet on lapsia.    Yli 26 000 kotitaloutta on saanut meiltä tarvikkeita suojien rakentamiseen. Hygieniapakkauksia on puolestaan jaettu  enemmän kuin 25 000 kotitaloudelle ja kotitaloustarvikkeita on annettu lähes 27 500 kotitaloudelle.

  • Suojelua lapsille

Lähes 34 000 lasta  on tuettu lasten suojeluun keskittyvien toimintojen kautta. Lapsiystävällisissä tiloissa 29 802 lasta  on voinut viettää aikansa turvallisten aikuisten ohjauksessa.

  • Terveydenhuoltoa

Pelastakaa Lapset ylläpitää tällä hetkellä seitsemän yhteisöissä toimivaa klinikkaa.  Kokeneet lääkärit ja terveydenhoitajat ovat auttaneet yli 14 200 ihmistä, joista   6 632 on lapsia. Lähitulevaisuudessa avaamme kaksi klinikkaa lisää.

  • Mahdollisuuksia koulunkäyntiin ja oppimiseen

Olemme perustaneet 19 tilapäistä oppimiskeskusta, joissa on käynyt 2950 lasta. Olemme myös jakaneet oppi- ja opetusmateriaaleja sekä kouluttaneet opettajia muun muassa lapsiystävällisestä opetuksesta.

Auta rohingya-lapsia

Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi