Apumme tavoittaa Somalian kuivuudesta kärsivät

Apumme tavoittaa Somalian kuivuudesta kärsivät

Pelastakaa Lapset jatkaa ponnistelujaan lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi Somaliassa. Apumme on tänä vuonna tavoittanut jo yli 3,5 miljoonaa ihmistä, joista yli puolet on lapsia.

Jamila asuu kuuden lapsensa ja oman äitinsä kanssa alkeellisessa majassa maansisäisten pakolaisten leirillä Baidoan kaupungissa.  Perhe on kotoisin Dhiyeedin kylästä runsaat 50 kilometriä Baidoasta.

– Minä ja perheeni olimme tunnettuja paimentolaisia. Meillä oli noin sata eläintä ja paljon viljelysmaata.  Kaikki tuo on nyt mennyttä kuivuuden takia.

Sato toisensa jälkeen tuhoutui ja eläimet menehtyivät. Myytyään viimeiset kotieläimensä, Jamila ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää kotinsa.

Kuten niin moni muu toimeentulonsa menettänyt ja kodistaan paennut, Jamila päätyi perheineen asumaan maansisäisten pakolaisten asuttamalle leirille. Kuivuus on tähän mennessä pakottanut jo lähes miljoona ihmistä muuttamaan asuinsijoiltaan. Heistä kaksi kolmannesta on lapsia. Kotinsa paenneiden tilanne on yleensä hyvin vaikea. Myös leireillä on puutetta kaikesta.

Kuuden lapsen äiti Jamila (nimi muutettu) on suomalaisten lahjoittajien avulla voinut varmistaa, että lapset saavat ruokaa. Kuva: Fartun Isak/Pelastakaa Lapset

− Eräänä päivänä Pelastakaa Lasten työntekijät tulivat leirille, missä asumme. Perheeni katsottiin olevan raha-avustuksen tarpeessa, kertoo Jamila.

Osana Pelastakaa Lasten mittavaa avustusoperaatiota Somaliassa ja muualla Itä-Afrikassa autamme hädänalaisia lapsia ja perheitä Baidoan alueen leireillä. Säännöllisen raha-avustuksen turvin perheet voivat hankkia ruokaa ja muuta kipeästi tarvitsemaansa.

− Saamamme apu on muuttanut lapsieni elämän, ja heidän ravitsemustilansa on parantunut. Kiitän Pelastakaa Lapsia kaikesta avusta meille kaikille ja erityisesti perheelleni, toteaa Jamila.

Koska lapset ovat kaikissa kriisitilanteissa erityisen turvattomia, autamme vanhempia, yhteisöjen johtajia sekä viranomaisia tehostamaan lasten suojelua.  Opastamme myös lasten vanhempia ja muita huoltajia lasten terveyden ja turvallisuuden edistämisestä.  Lapsille puolestaan annetaan tietoa siitä, miten selviytyä suhteellisen turvattomassa ympäristössä. Heitä myös autetaan käsittelemään vaikeita kokemuksiaan.

Vastaamme avun tarpeisiin

Pitkään kestäneen kuivuuden ja epävakauden seurauksena puolet maan väestöstä, eli yli kuusi miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä puolet tarvitsee välitöntä apua selviytyäkseen. Aliravittujen lasten tilanne on erityisen vakava, sillä hoitamattomana tila voi helposti johtaa jopa kuolemaan.

Kaksivuotias Esse sai hoitoa aliravitsemukseen Pelastakaa Lasten tukemassa Adadon sairaalassa. Sairaalaan tuotaessa poika oli heikko, kärsi ripulista ja nestehukasta. Hoito tepsi, ja poika pääsi kotiin. Kuva: Mustafa Saeed/Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten apu Somaliassa on tavoittanut yksin tämän vuoden aikana lähes 2,3 miljoonaa lasta. Liikkuvat terveysklinikat sekä tukemamme sairaalat ja terveyskeskukset tarjoavat apua ja hoitoa sekä sairastuneille että aliravitsemuksesta kärsiville lapsille. Osana hätäapua pidämme myös huolta sitä, että lapset voivat jatkaa koulunkäyntiään kriisistä huolimatta. Toimitamme kouluille myös vettä ja ruokaa. Koska lapset ovat kaikissa kriisitilanteissa erityisen turvattomia, vahvistamme lastensuojelua sekä paikallisyhteisöissä että maansisäisten pakolaisten leireillä.

Lisää apua tarvitaan

Syksyn sateet jäivät tavallista vähäisemmiksi ja sato-odotukset pysyvät huonoina. Avun tarpeessa olevien ihmisten lukumäärän arvioidaan pysyvän erittäin korkeana myös ensi vuonna. Aiomme siksi jatkaa avustustoimiamme.

Miten voit auttaa

Jokainen meistä voi olla mukana auttamassa nälästä ja aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Esimerkiksi kymmenellä eurolla  aliravitulle lapselle voidaan osana hänen hoitoaan antaa ravinteikasta pähkinätahnaa kolmen viikon ajan.

  • Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viite 3140019)
  • Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Nälänhädästä ja aliravitsemuksesta kärsivät lapset)
  • Aloita oma keräys Itä-Afrikan lapsille