Amara-vauva saa hoitoa aliravitsemukseen – Pelastakaa Lapset auttaa Jemenissä, jossa miljoonat lapset kärsivät konfliktin vaikutuksista

Amara-vauva saa hoitoa aliravitsemukseen – Pelastakaa Lapset auttaa Jemenissä, jossa miljoonat lapset kärsivät konfliktin vaikutuksista

Avustustoimintamme konfliktista kärsivässä Jemenissä on tavoittanut 4,3 miljoonaa ihmistä. Kymmenenkuisen Amara-vauvan isä Omar toivoo maahansa eniten rauhaa.

Kymmenen kuukauden ikäinen Amara* ei muistuta tavallista vauvaa. Hän on unelias ja paljon pienikokoisempi kuin samanikäiset vauvat tavallisesti. Amara kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Hänen isänsä, 18-vuotias Omar*, kertoo tytön sairastuneen ripuliin kolme kuukautta sitten. Varsinainen tauti meni nopeasti ohi, mutta Amaran laihtuminen jatkui. 

”Kaikki ovat yhä epätoivoisempia.” Omarin* ainoa lapsi Amara* kärsi vakavasta aliravitsemuksesta ja oli hengenvaarassa. Tyttö sai kuitenkin elintärkeää hoitoa Pelastakaa Lasten tukemalla terveysasemalla. Kuva: Pelastakaa Lapset

– Hän ei enää kasva, ja hänestä on tullut hiljaisempi kuin aiemmin. Sydämeni murtuu, kun näen hänen kuihtuvan, sillä minun vastuullani on ruokkia hänet. Pelkään, että hän kuolee enkä pysty tekemään mitään estääkseni sitä, Omar sanoo.

Omar perheineen elää konfliktista kärsivän Jemenin pohjoisosissa. Sen jälkeen, kun konflikti alkoi kolme ja puoli vuotta sitten, Omarin on ollut vaikeaa löytää töitä. Hinnat ovat nousseet nopeasti, ja perheellä on varaa enää leipään ja vihanneksiin. Usein he ovat kaksikin päivää kokonaan syömättä. 

– Silloin tunnen syyllisyyttä. Tuntuu, että olen pettänyt lapseni. 

Amara saa hoitoa 

Amara on saanut hoitoa Pelastakaa Lasten tukemalla terveysasemalla. Hänelle annetaan ravintorikasta pähkinätahnaa ja hänen toipumistaan seurataan. 

Amaran isä Omar toivoo maahansa kaikkein eniten rauhaa.

– Viestini maailmalle on, että sodan pitää loppua. Tarvitsemme rauhaa ja kaikkea, mitä sen mukana tulee, kuten terveydenhuoltoa ja työpaikkoja. 

Apumme menee perille

Avustustyömme Jemenissä on saavuttanut toukokuusta 2015 alkaen yhteensä 4,3 miljoonaa ihmistä, joista noin 2,1 miljoonaa on lapsia.

  • Konfliktin aikana olemme antaneet hoitoa 143 448:lle aliravitsemuksesta kärsivälle lapselle. 
  • Tuemme muun muassa 97:ää terveysasemaa sekä noin kymmentä liikkuvaa terveystiimiä, jotka ovat hoitaneet lähes 200 000 lasta pelkästään elokuun 2017 jälkeen. 
  • Olemme perustaneet lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat leikkiä, oppia ja toipua kokemuksistaan. Yli 128 000 lasta on hyötynyt näistä tiloista. 
  •  Olemme jakaneet ruokapaketteja tai käteisapua yli miljoonalle ihmiselle sekä toimittaneet yli 27 000 lapselle koululaukun tai –puvun.

Avun tarve kasvaa yhä 

Miljoonat jemeniläiset lapset joutuvat kokemaan saman kuin Amara ja hänen perheensä. Kolme neljästä jemeniläisestä, yli 22 miljoonaa ihmistä, tarvitsee jonkinlaista apua. Heistä noin puolet on lapsia.

Konfliktin seurauksena peruspalvelut ovat romahtaneet lähes täydellisesti. Eniten kärsivät lapset. Yli puolet terveysasemista on suljettu tai toimii vain osittain. Lapsikuolleisuus on kasvanut keuhkokuumeen kaltaisten infektiotautien, kroonisten sairauksien ja aliravitsemuksen takia. Vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä on vaurioitunut. 

Ruuan hinta on noussut Jemenissä nopeasti, ja tällä hetkellä 8,4 miljoonaa ihmistä ei tiedä, mistä saa seuraavan ateriansa. Amaran tavoin 1,8 miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta, joka uhkaa heidän henkeään. 

Vähintään kaksi miljoonaa lasta ei pääse myöskään kouluun, sillä monet koulut on suljettu turvattomuuden, aseellisten ryhmien tai pakolaisten vuoksi. Kaksi kolmasosaa opettajista ei ole saanut palkkaa kahteen vuoteen. 

Auta Jemenin konfliktista kärsiviä lapsia

Pelastakaa Lapset hätäapukeräys Jemenin lasten hyväksi: www.pelastakaalapset.fi/jemen 

 Amaran ja Omarin nimet on muutettu heidän henkilöllisyytensä suojelemiseksi.