Suomen Pelastakaa Lapset tukee Syyrian lapsia niin maan sisällä kuin ulkopuolellakin osana kansainvälistä Pelastakaa Lapset -liikettä. Syyriassa hätäavun tarpeessa on noin 13,5 miljoonaa ihmistä, joista 6 miljoonaa on lapsia. Sodan takia joka kolmas syyrialainen perhe elää köyhyydessä ja elinajan odote on romahtanut. Arvioiden mukaan noin 7,5 miljoonaa lasta on kasvanut sodan aikana, eikä heillä ole kokemusta normaalielämästä rauhan aikana, ja jopa neljäsosalla lapsista on riski sairastua mielenterveysongelmiin.

Raskaiden räjähteiden jatkuva käyttö asutuilla alueilla, on tuhonnut ja vammauttanut lukemattomia syyrialaisia lapsia ja perheitä sekä rapauttanut peruspalveluita, kuten kouluja, sairaaloja ja vesihuoltoa. Syyrian lasten koulunkäynti on kärsinyt pahasti, ja monet lapset ovat lopettaneet koulun tai käyvät siellä vain ajoittain, koska kouluja on tuhoutunut pommituksissa ja niitä on suljettu koulunkäynnin vaarallisuuden vuoksi. Lisäksi monet perheet ovat paenneet sotaa tai heillä ole varaa lähettää lapsia kouluun. Lasten mahdollisuudet saada tarvitsemaansa terveydenhuoltoa on heikko – esimerkiksi Itä-Aleppossa pommitukset ovat johtaneet kaikkien sairaaloiden sulkemiseen ja muualla Syyriassakin on enää vain vähän lääkintähenkilökuntaa jäljellä, koska suurin osa on joko kuollut tai paennut. Lääkintätarvikkeetkin ovat vähissä, eikä niitä saada jatkuvien pommitusten takia täydennettyä sairaaloihin. Lisäksi ilmaiskut ovat katkaisseet kaupunkien vedenjakeluja ja aiheuttaneet pulaa puhtaasta vedestä. Sodan jatkuessa pulaa on tullut myös ravinnosta ja perushygieniatarvikkeista, mikä lisää tarttuvien tautien leviämistä.

10-kuukauden ikäinen Dalia istuu perheensä teltan edessä Pohjois-Syyrian pakolaisleirillä.

10-kuukauden ikäinen Dalia istuu perheensä teltan edessä Pohjois-Syyrian pakolaisleirillä.

Pelastakaa Lasten humanitaarinen apu on tavoittanut noin 2,5 miljoonaa Syyrian pakolaista, joista noin 1,6 miljoonaa on ollut lapsia. Pelastakaa Lapset jakaa hädässä oleville perheille ruokaa, puhdasta vettä, patjoja, peittoja ja vaatteita. Aina pelkkä materiaalinen tuki ei riitä, ja siksi Pelastakaa Lapset pyrkii huolehtimaan myös siitä, että yhteisöt saavat psykososiaalista tukea selviytyäkseen konfliktin traumoista sekä apua mahdollisiin mielenterveysongelmiin. Lisäksi tuellamme rokotetaan lapsia ja jaetaan vauvanhoitopakkauksia äideille. Tuemme myös terveysasemia lääke- ja sidetarpein sekä laitehankinnoin. Tämän lisäksi Pelastakaa Lapset on perustanut liikkuvia klinikoita, jotta terveyspalvelut tavoittaisivat paremmin ihmisiä.

Suomen Pelastakaa Lapset on antanut panoksensa tähän laajempaan operaatioon rahoittamalla avustusoperaation Al-Hassakehin alueella Koillis-Syyriassa. Olemme tukeneet siellä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia jakamalla talvivaatteita ja kodintarvikkeita.

8-vuotiaan tytön tarinasyyria-case

8-vuotias tyttö asuu vanhempiensa, kahden veljensä ja yhden siskonsa kanssa Jawadiyn kaupungissa Al-Malikiyahan alueella Syyriassa. Perhe on joutunut muuttamaan kahden vuoden sisällä jo kahdesti. Vuosien saatossa perhe on paennut niin hallituksen pommituksia kuin Isistäkin. Tällä hetkellä koko perhe asuu yhdessä huoneessa, joka on tehty mudasta ja jossa ei ole lainkaan ikkunoita. Tyttö on ensimmäisellä luokalla koulussa, myös hänen veljensä käyvät koulua. Nuorin sisko ei ole vielä kouluiässä.

Tytön isänsä tienaa noin 2 euroa päivässä myymällä bensaa. Tytön äiti ei käy töissä, joten perheen toimeentulo on täysin riippuvainen isän päivittäisistä tuloista. Perhe on hyvin köyhä ja pärjää juuri ja juuri. Heillä ei ole edes kodin perustavaroita, koska isällä ei ollut varaa ostaa niitä. Isän tulot riittävät hädin
tuskin ruokaan. Kun kysytään perheeltä siitä, mitä he tarvitsevat tällä hetkellä isä vastaa: “Me tarvitsemme monia asioita. Tarvitsemme ruokaa, hygieniatarvikkeita, keittiövälineitä sekä taloudellista tukea.”

Pelastakaa Lapset toimitti perheelle kaksi kotitaloussettiä, jotka sisälsivät hygienia-, nukkumis- ja keittiötarvikkeita, kuten patjoja ja vilttejä. Patjat ja viltit suojaavat lapsia kylmyydeltä. Perhe asuu Koillis-Syyriassa, ja talvi on tulossa, siksi perheen lapsille järjestettiin myös talvivaatteita.

Syyrian hanke rahoitetaan yksittäisten suomalaisten lahjoittajien ja yritysten tuella.