Sota ja muut väkivaltaisuudet ovat vuosikymmenien ajan vaikeuttaneet irakilaisten elämän. Yli 10 miljoonaa henkilöä Irakissa on humanitaarisen avun tarpeessa ja lähes puolet heistä oli lapsia. Maassa on lisäksi suuri määrä Syyriasta ja muualta tulleita pakolaisia, jotka tarvitsevat apua selviytyäkseen.

Kuvassa on yksi naisopettajista, jotka Pelastakaa Lapset on palkannut suoraan Jad-an pakolaisleiriltä. Naiset opettavat lapsia leirin väliaikaisissa oppimistiloissa.

Kuvassa on yksi naisopettajista, jotka Pelastakaa Lapset on palkannut suoraan Jad-an pakolaisleiriltä. Naiset opettavat lapsia leirin väliaikaisissa oppimistiloissa.

Pelastakaa Lapset toimii eri puolilla Irakia hädänalaisten lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi. Autamme kodeistaan paenneita perheitä turvaamaan toimeentulonsa ja jaamme heille tarvittavia tarvikkeita, kuten kotitaloustarvikkeita, lämmittimiä ja lämpimiä vaatteita. Autamme perheestään eroon joutuneita lapsia palaamaan takaisin perheensä luo. Järjestämme lapsille myös opetusta ja turvallisia leikkitiloja. Olemme kouluttaneet opettajia huomaamaan psykologisen ensiavun tarpeessa olevat lapset ja auttamaan heitä selviämään paremmin, kunnes he pääsevät tarpeen vaatiessa psykologisen avun piiriin.

Suomen Pelastakaa Lapset on Irakissa auttanut sekä maansisäisiä pakolaisia, että Syyriasta paenneita lapsia ja perheitä. Hädänalaiset perheet ovat saaneet avustuksia, joiden turvin he ovat voineet hankkia esimerkiksi ruokaa, lääkkeitä tai koulutarvikkeita. Olemme myös perustaneet lapsille omia kerhoja, joissa he saavat apua vaikeista kokemuksista toipumiseen ja selviäisivät tulevaisuudesta vaikeista oloista huolimatta. Pakolaisten leireillä ja asutusalueilla olemme lisäksi vahvistanet lasten suojelua esimerkiksi lapsityöltä ja muilta hyväksikäytön muodoilta.

Viisihenkinen perhe pakeni Isiksen kynsistä

Fayona (11), Fawz (10) ja Wajeeh (4) saapuivat vanhempiensa kanssa Jad-ah:n pakolaisleirille paettuaan Isistä. Perhe lähti kotikylästään, kun Irakin armeijan ja Isiksen välinen konflikti saapui lähemmäs heitä. Isis pakotti kaikki kyläläisten eli noin sata perhettä matkustamaan pohjoiseen syvemmälle heidän alueelleen. catherine-bowdenYK:n epäilysten mukaan heitä olisi todennäköisesti käytetty ihmiskilpinä. Perheen isä kertoo, että jos he lopettivat hetkeksikään kävelemisen, Isis ampui heidän suuntaansa. He onnistuivat pakenemaan, kun Irakin armeija hyökkäsi helikopterein Isisksen joukkoja vastaan. Kaikki 100 perhettä majoittuivat tilapäisesti heimojohtajan kotona, kunnes he kuulivat Isiksen olevan tulossa takaisin tappaakseen heidät, silloin he lähtivät ja saapuivat Jad-ah:n pakolaisleirille.

Isä toivoo, että lapset saisivat taas mahdollisuuden oppia ja käydä koulua. Pelastakaa Lapset auttaa Jad-ah:n leirin perheitä esimerkiksi jakamalla vettä. Lisäksi olemme pystyttäneet väliaikaisia oppimistiloja, jotta lapset pääsevät takaisin oppimisen pariin.

Avustustoimintamme Irakissa on rahoitettu Suomen ulkoministeriön tuella. 

umlausekefirgb