Mitä on hyvä tietää, kun haen lapselleni tukiperhettä?

  • Lapsi viettää tukiperheessä pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Lapsi voi sovitusti olla tukiperheessä pidemmän jakson esimerkiksi lomilla.  Tukiperhe, lapsen vanhemmat ja lapsi sopivat yhdessä tukiviikonloppujen ja lomien ajankohdat.
  • Kaikki tukiperheet valmennetaan tehtävään ja vapaaehtoisilta edellytetään sitoutumista lapsen suojelemiseksi. Pelastakaa Lapset pyytää myös lasten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta suostumuksen rikostaustaotteen pyytämiseksi Oikeusrekisterikeskuksesta. Tukiperheellä on vaitiolovelvollisuus lapsen ja hänen perheensä asioissa.
  • Lapsen perheen elämäntavat voivat poiketa merkittävästi tukiperheen tavoista. Tämä voi edellyttää joustavaa suhtautumista ja asioista sopimista molemmilta perheiltä. Pelastakaa Lasten tukiperhetyöntekijät auttavat perheitä aina tarvittaessa myös tukiperhesuhteen aikana siihen liittyvissä kysymyksissä.
  • Lapsen tukiperhesuhteessa sovitaan myös tavoitteista. Niiden toteutumista arvioidaan yhdessä lapsen vanhempien, lapsen ja tukiperheen sekä tarvittaessa kunnan työntekijän kanssa määräajoin.
  • Tukiperhetoiminta on kaikille lapsiperheille avointa, sosiaalihuoltolain mukaista ehkäisevää lastensuojelua. Tukiperhe voi olla myös yksi lastensuojelun avohuollon tukimuoto niille lapsille, joilla on lastensuojelun asiakkuus.
  • Pelastakaa Lapset ottaa kaikille tukiperheisiin lähteville lapsille tapaturma- ja vahinkovastuuvakuutuksen.
  • Tarjoamme tukiperheessä käyville lapsille, heidän perheilleen ja tukiperheille virkistystoimintaa lahjoitusvaroin.

Vanhempien kokemuksia tukiperheestä:

”Saamamme tukiperhe oli juuri kuin räätälöity meitä varten. Kaikkein positiivisinta oli se, että lasten vierailut tukiperheessä voitiin sopia useiksi kuukausiksi etukäteen. Tämä oli hyvä apu omaan elämänhallintaan ja tavallaan myös pakotti tekemään itselle tulevaisuudensuunnitelmia.”

”Sitä ei voi sanoin kuvailla, kuinka tukiperhe on näinä vuosina ollut tukemassa niin hyvässä kuin huonoissa asioissa. Lapsi kokee oikeasti tulleensa välitetyksi, pidetyksi ja rakastetuksi. Meille toiminta on ollut todella tarpeen ja olemme saaneet siitä suuren avun!”

”Käyn tukiperheessä, koska äiti tarvitsee omaa aikaa ja tukiperheessä on kivaa”

Syynä tukiperheen hakemiseen voi olla esimerkiksi yksinhuoltajuus, vanhemman tarve omalle ajalle, perhettä kannattelevien sosiaalisten suhteiden tarve tai vaikea elämäntilanne. Tukiperhettä voi hakea kaikenikäisille lapsille yksivuotiaasta alkaen. Pienten lasten kanssa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että lapsi voi tutustua rauhassa tukiperheeseen. Tutustumisvaiheessa lapsi käy tukiperheessä tavallista lyhyempiä aikoja.

Miten haen tukiperhettä lapselleni?

Tukiperhettä tarvitsevan lapsen vanhemmat voivat ottaa yhteyttä lähimmän Pelastakaa Lasten aluetoimiston tukiperhetoiminnan yhteyshenkilöön. Perhe voi ohjautua asiakkaaksi myös koulun, neuvolan, päivähoidon tai lastensuojelun kautta. Voit hakea tukiperhettä myös täyttämällä alla olevan lomakkeen.

Lisätietoa koko toiminnasta saat esitteestämme ja raporteistamme.

Haluan lisätietoa siitä, kuinka voin hakea lapselleni/lapsilleni tukiperhettä

Kun täytät tietosi alle, saat postissa hakemuslomakkeen ja lisätietoja tukiperhetoiminnasta.
    Voit tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu lomakkeen alla olevasta linkistä.

Lomakkeen täyttämällä hyväksyn, että tietojani kerätään ja käsitellään tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

Tarkista täältä, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu.