UUSIA IHMISSUHTEITA JA TURVALLISUUTTA LAPSELLE JA NUORELLE

Lapsiperheiden tukiperhetoiminta:

Vanhemmat pitävät tärkeänä sitä, että tukiperheviikonloput antavat lapselle erilaisia kokemuksia ja merkittäviä uusia ihmissuhteita. He arvostavat sitä, että heillä on paikka, johon lapsen voi viedä turvallisin mielin jolloin vanhemmat saavat omaa aikaa.

Pelastakaa Lasten valmennetut tukiperheet ovat helpottaneet monen lapsen ja perheen elämää tilanteissa, joissa uusien ihmissuhteiden tarjoamaa lisätukea kaivataan. Merkittävimpiä syitä tukiperheen hakemiselle ovat yksinhuoltajuus, vanhemman tarve omalle ajalle, perhettä kannattelevien sosiaalisten suhteiden tarve sekä vaikea elämäntilanne. Yksinhuoltajuudessa korostuu usein toisen vanhemman tuen ja avun vähäisyys tai puuttuminen.

Ammatillinen tukiperhetoiminta on tarkoitettu tukitoimeksi erityistä tukea tarvitseville lapsille. Tukiperhevanhemmista vähintään toisella on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammatillinen koulutus. Perheille on erillinen valmennus ja vahva tuki toiminnan aikana.

Kotouttava tukiperhetoiminta on yksin ilman huoltajaa Suomeen tulleille, turvapaikan saaneille nuorille tarkoitettua tukiperhetoimintaa. Keski-Suomessa Pelastakaa Lapsilla on myös maahanmuuttajaperheiden tukiperhetoimintaa.

Tukiperhetoiminta on lasten suojelua

  • Lapset viettävät tukiperheessä viikonloppuja, useimmiten kerran kuukaudessa noin kolme päivää kerrallaan, mutta asuvat muuten omassa kodissaan. Moni lapsi viettää tukiperheessä myös lomia.
  • Kokemuksemme mukaan tukiperhetoiminta pystyy vastaamaan tehokkaasti lapsiperheiden varhaisen tuen tarpeeseen. Tukiperheenä toimivat tavalliset vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa, tilaa ja halua pitää huolta lapsesta. Tärkeintä on, että tukiperhevanhemmilla on herkkyyttä ja taitoa tunnistaa lapsen tarpeet hankalissakin tilanteissa.
  • Tukiperhetoiminnassa toteutuu lapsen oikeus lapsuuteen, leikkiin, huolenpitoon ja siihen, että vanhemmat saavat tukea omaan vanhemmuuteensa.
  • Tukiperhetoimintaan haetaan yhteistyössä kunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Tukiperheen voi saada sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain perusteella. Se voi siis olla esimerkiksi lastensuojelun avohuollon tukitoimi perheelle. Tukiperheen voi saada myös ennaltaehkäisevästi ilman sosiaalihuollon- tai lastensuojelun asiakkuutta.
  • Tukiperheissämme käy vuosittain yli tuhat lasta, suurin osa on 3-12-vuotiaita. Olemme kehittäneet tukiperhetoimintaa myös nuorille turvapaikan saaneille ja maahanmuuttajaperheille.

Lasten palautteet

Lasten palautteissa tukiperhetoiminnasta näkyy, että viikonloput ihan tavallisine puuhasteluineen ovat useimmille lapsille iso ilo ja hyvä kokemus omaan perheen ohella. Lasten mielestä tukiperheviikonlopuissa hauskinta ovat leikit kavereiden kanssa, hyvä ruoka, eläimet, ulkoilu ja yhdessäolo.

”Kivaa on lelut ja uiminen”
”On ollut hauskaa syödä hyvää ruokaa, leikkiä perheen lasten kanssa. Käydä kaupassa ja ulkoiluttaa koiraa perheen isän kanssa.”
”Kaikki on ollut kivaa!” Kalastaminen, uiminen, leipominen ja mökkeily on erityisen kivaa. Ei ole mitään kurjaa sanottavaa.”
”Perhe on mahtava, ja oon saanut ihania ystäviä lisää. Ei mikään oo kurjaa, ainoastaan se etten nää heitä kuin kerran kuussa.”

Tukiperheille tapaamiset ovat hyvin antoisia

”Tukilapsemme on todella ihastuttava ja on ilo auttaa häntä ja hänen äitiään. Lapsi luottaa meihin ja selvästi pitää meillä käynneistä.”
”Koko ajan toiminut kaikin puolin hyvin, ei mitään vaikeuksia näiden vuosien aikana! Lapsi aivan ihana ja äiti myös!”
”Meidän lapset hyvin saman ikäisiä, joten leikit sujuvat erinomaisesti. Tukilapsesta on tullut perheenjäsen. Meillä on mielestäni luottavainen tukisuhde, koemme että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi meillä.”

Lasten vanhemmat kiittävät tukiperheitä

”Kiitos, että saimme apua.”
”Tapaamisissa on kuunneltu hyvin meitä.”
”Kiitos siitä, että olen saanut mitä mahtavimman tukiperheen”
”Asia sujuneet erityisen hyvin ilman suurempia ponnistuksia. Tukiperhe toiminta on meille tärkeä tukimuoto.”
”Haluan kiittää siitä, että meillä on ollut koko ajan sama työntekijä, joka on aktiivisesti ollu yhteydessä myös meihin päin.”
”Koko toiminta on mielestäni mahtava keksintö!”

Hae tukiperhettä

Ryhdy tukiperheeksi