Perhekuntoutusyksikkö Tyrskyssä hyödynnetään yhteisöllistä arkea kuntoutuksen osana.

Tyrskyssä eletään arkea yhteisössä, johon kuuluu 4 perhettä, 7 työntekijää ja yksikön johtaja joka toimii vastuuhenkilönä sekä Tyrskyssä että naapurissa sijaitsevassa erityisnuoriskoti Pärskeessä. Arkea eletään yhteisissä tiloissa, joihin kuuluvat oleskelu- ja keittiötilat, kodinhoitotilat sekä piha-alue. Sen lisäksi jokaisella perheellä on omat makuuhuoneet ja kylpyhuoneet.

Yhteisöllinen arki tarjoaa kuntoutuksessa oleville perheille mahdollisuuksia oppimiseen, oman toiminnan hallintaan ja henkilökohtaiseen vastuuseen, vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Yhteisöllisyydessä kiinnitetään huomiota perheiden itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen kehittymiseen, ryhmässä toimimiseen sekä vastuun kehittymiseen

Perheet asuvat kuntoutuksen ajan yksikössä. Arjessa jaetaan perheiden ja työntekijöiden kanssa ruokahuolto, siivous ja kodinhoidolliset tehtävät. Yhteisöllisestä arjesta ja vastuualueista sovitaan viikoittaisessa yhteisökokouksessa, johon osallistuvat kaikki kuntoutuksessa olevat perheet sekä paikalla olevat työntekijät. Yhteistä päivittäistä arkea käydään läpi ja tarkennetaan arkiaamuisin sohvahetkissä.

Viikottainen ohjelma:

  • Yhteisössä ruokaillaan yhdessä ja ruoka sisältyy perheen kuntoutukseen. Jokainen perhe vastaa vuorollaan ruuan valmistuksesta ja keittiötilojen siisteydestä. Ruokalista laaditaan yhdessä, erityisruokavaliot ja perheiden ruokatottumukset huomioidaan kulttuuria kunnioittaen.
  • Yhteiset tilat siivotaan viikoittaisina siivouspäivinä, pihatyöt tehdään yhdessä ja vuosittain järjestetään pihatalkoita.
  • Perhe huolehtii omien huoneidensa siisteydestä ja omasta pyykkihuollostaan yhteisön kodinhoitotiloissa. Tyrskyssä on pesukoneen lisäksi kuivausrumpu– ja kaappi pyykin kuivaukseen, pyykinpesuaineet kuuluvat kuntoutukseen.
  • Kuntoutuksen yhteisökeskeiseen työskentelyyn kuuluvat lasten ja vanhempien vertaisryhmät, yhteiset retket ja ajanvietteet sekä juhlapäivien vietto
  • Asiakkaiden lähiverkosto, ystävät ja läheiset ovat tervetulleita Tyrskyyn sovittuina aikoina.
  • Yhteisön sääntöihin kuuluu esimerkiksi päihteettömyys ja sitoutuminen siihen, ettei muiden asiakkaiden kuntoutukseen liittyvistä asioista puhuta yksikön ulkopuolella. Yhteisön sääntöihin voi vaikuttaa yhteisökokouksissa.
  • Vietämme vuosittain keväisin grillijuhlaa ja joulun alla pikkujoulujuhlaa, johon kutsumme kaikki entiset ja nykyiset asiakkaamme.

”Tyrsky on koti. Ohjaajat on ihan Super! Tyrskyssä kaikki ottaa hyvin vastaan. Täällä tuetaan ja ymmärretään, kukaan ei tuomitse. Asukkaista tulee läheisiä ja kaikki pitää yhtä. Paikka tuntuu kodilta.” Asiakasäiti