Tule meille sijaisvanhemmaksi – Anna lapselle mahdollisuus turvalliseen arkeen

Lapselle turvallista tulevaisuutta mahdollistavia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti. Sijaisvanhemmuus on haasteellista, mutta myös palkitsevaa vanhemmuutta. Se on iloa huomata, miten lapsi kehittyy ja miten hänen luottamuksensa aikuisiin kasvaa. Pelastakaa Lasten tekemän kyselyn mukaan sijaisvanhemmat kokevat sijaisvanhemmuuden tuovan elämään rikkautta ja elämänkokemuksia.

Monella tavalla kasvattava kokemus. Positiivista on myös se, että voi antaa hoivaa, apua ja rakkautta sitä tarvitsevalle lapselle

Kiinnostuitko sijaisvanhemmuudesta? Sijaisvanhemmat tekevät tärkeää työtä lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta ja tarvitsemme koko ajan uusia sijaisvanhempia. Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin otamme sinuun yhteyttä tai soita rohkeasti suoraan meille, niin kerromme sinulle lisää!

Sijaisvanhempana voi toimia

 • henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva sijaisvanhemmaksi. Tätä voit yhdessä sosiaalityöntekijöiden kanssa arvioida valmennuksen aikana.
 • sijaisvanhemmaksi voi siis ryhtyä aivan tavallinen aikuinen, jolla on kiinnostusta ja halua tarjota lapselle joko lyhytaikainen tai pitempiaikainen perhe ja koti.
 • sijaiskodin voi tarjota niin lapsiperhe kuin lapseton pariskunta.
 • henkilö, jonka elämäntilanne on vakaa, sillä lapset tarvitsevat aikaa, rakkautta ja kärsivällisyyttä

Sijaisvanhemmuus tarjoaa mahdollisuuden uusien, tärkeiden ja merkityksellisten suhteiden syntymiseen niin lapselle kuin sijaisvanhemmalle sekä lapsen ja sijaisvanhemman läheisille. Sijaisvanhempana

 • voit olla mukana mahdollistamassa lapselle myönteisiä kokemuksia ja luomassa turvallisia kiintymyssuhteita.
 • pääset seuraamaan lapsen kehitystä ja luottamuksen kasvua.
 • vietät aikaa lapsen kanssa ja tuet lapsen kasvua ja kehitystä.
 • pääset käymään lapsen kanssa läpi lapsen menetyksiin liittyviä tunteita ja tukemaan lasta oman elämäntarinansa rakentamisessa.
 • pääset tukemaan lapsen suhteita hänen omiin läheisiinsä ja perheeseensä, ja mahdollisesti olemaan itsekin osa lapsen läheisten ja suvun elämää.

Kuinka toimin kun olen kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta

Pelastakaa Lasten aluetoimistojen sosiaalityöntekijät auttavat sinua mielellään kaikissa sijaisvanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä. Valmennuksen aikana voit vielä rauhassa pohtia valmiuksiasi toimia sijaisvanhempana tai perheesi mahdollisuutta olla sijaisperhe. Vasta valmennuksen päättyessä on päätöksen aika!

Haluan tietoa kuinka ryhtyä sijaisvanhemmaksi

  Voit tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu lomakkeen alla olevasta linkistä.

Pelastakaa Lasten suoramarkkinointirekisteri (rekisteriseloste)

Voit tarvittaessa tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu täältä.