Lomakotitoiminta on kaikille lapsille avointa ehkäisevää lastensuojelutyötä tai lapsi voi saada lomakodin myös lastensuojelun tai sosiaalihuollon tukitoimena. Lomakotimme ovat tavallisia ja turvallisia perheitä, joissa lomakotitoimintaan valmennetut aikuiset huolehtivat lapsesta lomakotijakson aikana. Lapsi voi olla lomakodissa pääsääntöisesi kesäisin muutamasta päivästä kahteen viikkoon. Lomakotijakso voi olla myös muina loma-aikoina.

Lomakotitoiminta tarjoaa lapselle lomaa ja virkistystä esimerkiksi tilanteessa, jossa koko perheellä ei ole mahdollisuutta yhteiseen lomaan tai perheen tukiverkosto on pieni. Perheen tuen tarve voi syntyä esimerkiksi pienten koululaisten pitkistä loma-ajoista, vanhemman uupumuksesta tai perheen tiukasta taloudellisesta tilanteesta. Lomakotitoiminta sopii parhaiten lapsille, joilla ei ole erityishoidon tarvetta.

Lomakodeissa käyvät lapset ovat tavallisesti yli 3-vuotiaita. Sisarukset ja ystävykset voivat päästä samaan lomakotiin. Vanhempien toivotaan tutustuvan etukäteen lomakotina toimivaan perheeseen, kun tieto lapselle valitusta lomakodista on tullut. Vanhemmat hoitavat pääsääntöisesti itse lapsen kuljetuksen lomakotiin.

Vanhempien kommetteja lomakotitoiminnasta:

  • ”Mahtavaa, että löytyy vielä tällaisia perheitä, joissa lapset voivat lomailla. Ihana mahdollisuus meille, kun voi jättää lapsen turvallisella mielellä.”
  • ”Ensi vuonna uudestaan”, totesi Miia, kun hain hänet kotiin.

Mikäli haluat lapsellesi lomakotipaikan ensi kesäksi, ota yhteyttä Pelastakaa Lasten aluetoimistoon tai tilaa lisätietoa ja hakemuslomake alla olevalla lomakkeella. Hakuaika lomalle päättyy vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.

Haluan lisätietoja siitä, kuinka voin hakea lapselleni/lapsilleni lomakotia

Kun täytät tietosi alle, saat postissa hakemuslomakkeen ja lisätietoja lomakotitoiminnasta.
    Voit tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuuluu lomakkeen alla olevasta linkistä.

Lomakkeen täyttämällä hyväksyn, että tietojani kerätään ja käsitellään tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

Voit tarvittaessa tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu täältä.