Mikä on ok, mikä ei? Haittaako jos ottaa paljastavia kuvia itsestä? Netin seksijutut kiinnostaa, olenko ainoa? Entä jos juttelen seksistä nimettömänä? Mihin ja kehen voin luottaa verkossa, kun puhutaan seksistä?

Tunteiden verkko -aineisto käsittelee mm. ahdistelua ja häirintää verkossa, tutustumista, luottamusta ja tunteita verkkoympäristössä, oman seksuaalisuuden esiin tuomista netissä sekä seksiin liittyvän tiedon ja keskustelun luotettavuutta.

Aineisto koostuu seitsemästä videosta – katso ne ja lue vinkit eri tilanteisiin!

Oon tosi ihastunut yhteen tyyppiin. Ollaan juteltu pitkään netissä. Mä oon kertonut sille itestäni paljon. Tänään se vastas, et sitä kiinnostaa puhua mun kanssa vaan seksistä. Mä luulin et se välitti musta oikeesti. Mä en pääse tästä ikinä yli.

Netissä toimimisesta heräävät tunteet ovat yhtä aitoja kuin netin ulkopuolisetkin tunteet. Siksi nettituttavuuteen voi ihastua tai rakastua ja ihailevat kommentit tuntuvat hyvältä. Tällainen tunteiden kokeminen netissä on täysin ok.

Netissä voi kiintyä ja alkaa luottaa toiseen nopeammin kuin sen ulkopuolella, koska verkossa on helpompi puhua henkilökohtaisista asioista. Toisen tunteiden aitoudesta voi kuitenkin olla vaikeampi varmistua netissä kuin sen ulkopuolella. Tämä johtuu siitä, että verkossa toisen ilmeitä ja eleitä on vaikeampi nähdä. Niitä on vaikea korvata hymiöillä. Siksi ei kannata uskoa kaikkea, mitä nettituttu sanoo.

Nettituttavuuteen ei kannata luottaa liian helposti – etenkään, jos epäilet hänen olevan sinua vanhempi. Voit testata nettitutun luotettavuutta esimerkiksi pyytämällä häntä esittäytymään vanhemmillesi Skypessä. Jos nettituttusi alkaa myöhemmin käyttäytyä oudosti tai menettää äkisti kiinnostuksensa, siitä on myös helpompi puhua vanhempien kanssa.

Jos keskustelu siirtyy alkuvaiheessa seksiin tai nettituttu pyytää sinua lähettämään vähäpukeisia kuvia itsestäsi, siitä kannattaa kertoa jollekin luotettavalle ihmiselle. Seksistä voi toki puhua netissä tuntemattomien kanssa. Silloin on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että toinen voi kiinnostuneempi pelkästään seksistä kuin sinä.

Oon miettinyt, et miks jotkut aikuiset haluaa jutella mun kanssa netissä. Ne näkee profiilista, et oon kuitenkin paljon nuorempi kuin ne. Juttelen kyl vanhempien tyyppien kanssa, kun niiden jutut on kehittyneempiä kuin oman ikästen läpät. Oonko jotenkin outo, kun teen niin?

Verkossa on mahdollista jutella ja ottaa yhteyttä erilaisiin, myös itseä vanhempiin tai nuorempiin ihmisiin. Nuorten ja aikuisten välinen keskustelu voi olla molempia hyödyttävää, jos se liittyy esimerkiksi harrastukseen tai nettipelaamiseen. Netissä on myös luotettavia aikuisia, joiden kanssa voit jutella mieltä askarruttavista asioista. Löydät heidät esimerkiksi verkkonuorisotalo Netarista tai Manteli-chatista.

Tilanne on toinen, jos keskusteluun liittyy seksuaalinen sävy. Jotkut aikuiset voivat olla kiinnostuneita nuorista seksuaalisessa mielessä, mutta eivät toki kaikki. Koska netti tarjoaa mahdollisuuden nimettömyyteen, se voi saada jotkut aikuiset käyttäytymään sopimattomasti.

Muista, että sinä et ole vastuussa aikuisen käytöksestä: vastuu on aina hänellä. Jos aikuinen lähettää sinulle epämiellyttäviä seksuaalissävytteisiä viestejä tai ehdotuksia, kerro niistä luotettavalle aikuiselle tai ystävälle. Tutustu myös palveluiden tarjoamiin työvälineisiin, esimerkiksi estolistoihin viestittämisen rajoittamiseksi. Sinä päätät kuka saa ja mistä aiheista sinua saa lähestyä verkossa. Voit ottaa epäilyttävistä viesteistä myös kuvakaappauksen, sillä niistä voi olla apua myöhemmin. Monissa nettipalveluissa on lisäksi ylläpito, jonne kannattaa ilmoittaa sopimattomista viesteistä.

Musta on ihanaa saada netissä kommentteja ja tykkäyksiä mun kuviin. Mitä rohkeampi kuva, sitä enemmän tykkäyksiä! Joskus tulee kyl tosi tylyjä kommentteja, et hiton lutka tai ootpa ruma. Mut eikö mulla oo kuitenkin oikeus laittaa nettiin itestäni just sellasia kuvia, kun huvittaa?

Kuvien jakaminen netissä on kivaa ja tärkeää. Kuvia jakamalla voi saada huomiota ja kehuja, minkä lisäksi kuvilla voi kertoa muille itsestään ja jakaa tärkeitä asioita muiden kanssa.

Ennen kuvien julkaisemista kannattaa kuitenkin miettiä, keiden kanssa ne haluaa jakaa. Voitko luottaa siihen, etteivät muut levitä kuviasi eteenpäin? Nettiin ladattu kuva ei ole enää hallittavissa. Paljastavien kuvien jakamista kannattaa harkita erityisen tarkkaan, koska kuvat voivat päätyä täysin eri paikkaan kuin mihin olit ne tarkoittanut. Jos taas olet julkaisemassa kuvia muista ihmisistä, kysy heiltä lupa siihen.

Pidä mielessä, että vaikka kuvien avulla saadut kehut ja tykkäykset tuntuvat hyvältä, niiden määrä ei kerro, kuinka arvokas olet ihmisenä. Muista, että sinulla on oikeus ilmaista mielipiteesi. Esimerkiksi kuva yhdistettynä painavaan viestiin voi olla tehokas keino ottaa kantaa esimerkiksi koulukiusaamista vastaan.

Otettiin kavereiden kanssa vähän rohkeempia kuvia. Ne oli sellasta pelleilyä, mutta kuvista tuli aika pornoja ja hävetti vähän jälkikäteen. Oon miettinyt, et mitä jos ne leviää sieltä kaverin kännykästä johonkin. Tää sama kaveri kysyi, voitasko me ottaa lisää kuvia. Pitäiskö?

Yhteisten kuvien ottaminen voi vahvistaa suhdetta kavereihin tai tyttö- ja poikaystävään. Paljastaviin kuviin suostumista kannattaa harkita erityisen tarkkaan, vaikka kyse olisikin omasta kumppanista. Tiedossa on tapauksia, joissa parisuhteen toinen osapuoli on jakanut paljastavia kuvia laajemmalle joukolle. Siksi ennen intiimien kuvien ottamista tai jakamista kannattaa miettiä, onko valmis kantamaan seuraukset, jotka vieraille silmäpareille päätyvät kuvat voivat aiheuttaa.

Kuvat voivat olla tärkeitä itseilmaisun välineitä, ja niiden avulla voi rakentaa käsitystä itsestään. Jos kuvattavaksi asettuminen arveluttaa, kuvaamiseen ei tarvitse suostua. Hyvä yleisohje on miettiä, millaisiin kuviin suostuu ja missä ne julkaistaan. Näin voi välttää ongelmalliset tilanteet.

Muista, että sinulla on oikeus yksityisyyteen myös kuvissa. Mainettasi tai kunniaasi ei saa halventaa. Jos tuttusi levittää intiimikuvaasi netissä, hän voi syyllistyä rikokseen. Mikäli epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, Helpsome-mobiilisovelluksen kautta, Rikosuhripäivystyksestä ja Nettipoliisilta saat neuvoja ja apua.

Kirjoittelen usein seksistä netissä, myös ihan tuntemattomien kanssa. Sitä kautta saa paljon tietoa, jota ei saa todellakaan terkkarilta. Oonkohan ainoo, joka tekee näin?

On ihan normaalia ja tavallista, että olet kiinnostunut seksistä ja siihen liittyvistä asioista – olet kasvamassa aikuiseksi ja seksuaalisuutesi kehittyy jatkuvasti. Netissä voi testata omaa seksuaalisuuttaan ja viehätysvoimaansa. Lisäksi sieltä löytyy helposti tietoa seksistä. On myös ymmärrettävää, että monet haluavat keskustella seksistä tuntemattomien kanssa. Tuntemattomien kanssa seksistä voi olla helpompi puhua kuin esimerkiksi omien kavereiden tai vanhempien kanssa.

Seksistä liikkuu netissä paljon tietoa, joka ei pidä paikkaansa. Siksi kannattaa pohtia, mihin tietoon voi luottaa ja mihin ei. Jos osallistut seksiin liittyvään keskusteluun, tarkista faktat ja kyseenalaista tieto, jota keskustelussa saat. Luotettavaa tietoa seksistä löydät muun muassaVäestöliiton ja Sexpon nuorten sivuilta, omalta terveydenhoitajalta ja lääkäriltä. Mieti myös tarkasti, mitä tietoa jaat itsestäsi seksuaalisuuteen liittyvissä keskusteluissa.

Sinulla on oikeus hakea ja saada tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta. Netistä voit löytää ihmisiä, jotka pohtivat kanssasi samoja asioita ja saada heiltä vertaistukea. Verkossa on myös monia palveluita, joissa voit kysyä seksistä, kasvusta ja seksuaaliterveydestä nimettömänä tai nimimerkillä. Tällaisia palveluita nuorille tarjoavat esimerkiksi verkkonuorisotalo NetariTyttöjen ja poikien e-talo ja Sexpo-säätiö. Jos olet kokenut seksuaalista häirintää tai tullut kaltoinkohdelluksi seksuaalisesti, voit tulla juttelemaan asiasta Nuorten Exit -chattiin.

Oon jutellut yhden tyypin kanssa netissä pidemmän aikaa. Aluksi sen jutut oli ihan harmittomia , sitten vähän rohkeempia. Kehut ja kommentit tuntu hyvälle. Nyt se sit heittää kaikkee inhottavaa, et ota vaatteet pois ja silleen. Mua ahistaa ihan hirveesti enkä pysty jotenkin lopettamaan tätä. Miks musta tuntuu näin pahalta?

Seksikeskustelu voi aluksi olla kutkuttavan jännittävää ja tuntua hyvälle. Nettikeskustelu voi joskus äkillisesti muuttua ahdistavaksi tai pelottavaksi. Silloin on hyvä huomioida omat tunteet ja miettiä, mikä keskustelussa aiheuttaa epämiellyttävän olon. Muuttuiko keskustelun luonne ja  vastapuolen sanavalinnat inhottavammaksi? Tuliko keskusteluun pakottava tai painostava sävy?

Muista, että sinulla on aina oikeus sanoa ei. Sinulla on oikeus yksityisyyteen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen myös verkossa.

Pohdi, miten keskustelusta pääsee pois tai miten sen voi lopettaa kokonaan. Sano vastapuoelle suoraan, että et halua jatkaa keskustelua. Älä myöskään anna mahdollisten uhkailujen vaikuttaa sinuun. Vastapuoli voi esimerkiksi uhata kuvien ja videoiden levittämisellä, se on vääränlaista vallankäyttöä. Voiko epämiellyttävän keskustelijan esimerkiksi poistaa tai estää? Ole yhteydessä palvelun ylläpitoon ja kysy apua.

Keskustelun aiheuttamasta ahdistuksesta kannattaa puhua ensin vanhemmille tai jollekin luotettavalle henkilölle. Voit ottaa yhteyttä myös Nettipoliisiin tai Rikosuhripäivystykseen, jos keskustelukumppanin ehdotukset ovat hyvin härskejä ja uskot niiden ylittävän rikoksen rajat.

Oon aika yksinäinen IRL, mutta netistä oon löytäny muutamia kavereita. Me jutellaan paljon ja musta tuntuu, et ne tietää musta melkein kaiken. Oon alkanut miettiä, että ei varmaan oo fiksua kertoa ihan kaikkea itestään. Mitä vois kertoo ja mitä ei?

Nimetön keskustelu netissä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Verkossa on helppo puhua sellaisistakin asioista, mistä muuten on vaikea keskustella. Verkosta löytyy myös juttukumppaneita, joiden kanssa voi puhua suoraan ja kiertelemättä sekä kysyä nolojakin kysymyksiä.

Joitakin asioita kannattaa miettiä jo ennen kuin menee mukaan nettikeskusteluun. Pohdi etukäteen, mitä haluat keskustelussa itsestäsi kertoa ja mitä et. Esimerkiksi yhteystietojen, salaisuuksien ja muiden yksityisasioiden kertomista kannattaa harkita huolella. Kunnioita omaasi, mutta myös keskustelukumppaneidesi oikeutta yksityisyyteen.

Pohdi myös, millainen keskustelu on toisia kunnioittavaa ja millaiseen nettikeskusteluun itse haluat osallistua. Tahallinen provosointi eli trollaaminen kannattaa unohtaa. Siten kaikki saavat nettikeskustelusta enemmän irti.