Huippula-ohjelma

Huippula-ohjelma Matkalla digihyvinvoinnin huipulle

Pelastakaa Lapset on käynnistänyt kaikkia Suomen viidesluokkalaisia koskevan Huippula-ohjelman, jolla vahvistetaan merkittävästi oppilaiden ja opettajien digihyvinvointi- ja nettiturvallisuusosaamista sekä kerätään tietoa osaamisesta. 

Digitaalisuus on tuonut lasten elämään uusia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Lapset sekä heidän elämässään olevat aikuiset tarvitsevat ajantasaista tietoa verkon hyvinvointivaikutuksista, riskeistä sekä mahdollisuuksista pitää itsestään verkkoympäristöissäkin hyvää huolta. Tarvitsemme kattavaa ja päivittyvää tietoa lasten osaamisesta digitaalisen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.  

Digihyvinvointi ja turvallisuus kouluissa -ohjelman ytimessä on digitaalinen oppimisratkaisu, joka mittaa oppilaan valmiuksia digihyvinvoinnissa ja -turvallisuudessa ja antaa palautetta vastauksista viihdyttävällä tavalla. Oppilas saa itselleen osaamisestaan raportin ja opettaja näkymän koko luokan osaamisprofiiliin.   

Kerättävä data antaa kuvan jopa valtakunnallisesta osaamistasosta digihyvinvoinnin ja turvallisuuden kysymyksissä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää opetuksen suunnittelussa ja päätöksenteossa. 

Tavoitteemme on, että valtaosa Suomen viidesluokkalaisista pääsee käyttämään oppimisratkaisua koulutyönsä osana seuraavien vuosien aikana. Toivomme, että jatkossa ratkaisua voisi hyödyntää myös kansainvälisesti. 

HUOM! Etsimme juuri nyt opettajia ja luokkia testaamaan oppimisalustan pilottiversiota keväällä 2022. Testaukseen kuluu aikaa kaikkinensa vain muutama tunti ja pääset vaikuttamaan suoraan ratkaisun käytettävyyteen ja sisältöön. 

Ohjelman pääyhteistyökumppanit ovat Opetushallitus, Accenture, Gigantti, Telia ja Microsoft. Hankkeessa ovat mukana myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mediakasvatusseura ja Edita.

Yhteydenotot

Laura Sillanpää

asiantuntija,
digitaalinen hyvinvointi

 050 438 7413

Antti Järventaus

kehittämispäällikkö,
digitaalinen hyvinvointi ja lapsen oikeudet -tiimi

 050 364 6410