Yleistä tukiperhetoiminnasta

Tukiperheet ovat vapaaehtoisia aikuisia tai lapsiperheitä, jotka haluavat tukea toisia perheitä ja heidän lapsiaan. Lapsi viettää tukiperheessä pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Lapsi voi sovitusti olla tukiperheessä pidemmän jakson esimerkiksi lomilla.  Tukiperhe, lapsen vanhemmat ja lapsi sopivat yhdessä tukiviikonloppujen ja lomien ajankohdat.

Kaikki tukiperheet valmennetaan tehtävään ja vapaaehtoisilta edellytetään sitoutumista lapsen suojelemiseksi. Pelastakaa Lapset pyytää myös lasten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta suostumuksen rikostaustaotteen pyytämiseksi Oikeusrekisterikeskuksesta. Tukiperheellä on vaitiolovelvollisuus lapsen ja hänen perheensä asioissa.

Lapsen perheen elämäntavat voivat poiketa merkittävästi tukiperheen tavoista. Tämä voi edellyttää joustavaa suhtautumista ja asioista sopimista molemmilta perheiltä. Pelastakaa Lasten tukiperhetyöntekijät auttavat perheitä aina tarvittaessa myös tukiperhesuhteen aikana.

Pelastakaa Lapset ottaa kaikille tukiperheisiin lähteville lapsille tapaturma- ja vahinkovastuuvakuutuksen. Tarjoamme tukiperheessä käyville lapsille, heidän perheilleen ja tukiperheille myös virkistystoimintaa. Tukiperheen tarpeen taustalla on monia syitä ja siksi toimintaa toteutetaan eri tavoin.

Lasten palautteet

Viikonloput ihan tavallisine puuhasteluineen ovat useimmille lapsille iso ilo ja hyvä kokemus oman perheen ohella. Lasten mielestä tukiperheviikonlopuissa hauskinta ovat leikit kavereiden kanssa, hyvä ruoka, eläimet, ulkoilu ja yhdessäolo.

”Kivaa on lelut ja uiminen”
”On ollut hauskaa syödä hyvää ruokaa, leikkiä perheen lasten kanssa. Käydä kaupassa ja ulkoiluttaa koiraa perheen isän kanssa.”
”Kaikki on ollut kivaa! Kalastaminen, uiminen, leipominen ja mökkeily on erityisen kivaa. Ei ole mitään kurjaa sanottavaa.”
”Perhe on mahtava, ja oon saanut ihania ystäviä lisää. Ei mikään oo kurjaa, ainoastaan se etten nää heitä kuin kerran kuussa.”

Tukiperheille tapaamiset ovat hyvin antoisia

”Tukilapsemme on todella ihastuttava ja on ilo auttaa häntä ja hänen äitiään. Lapsi luottaa meihin ja selvästi pitää meillä käynneistä.”
”Koko ajan toiminut kaikin puolin hyvin, ei mitään vaikeuksia näiden vuosien aikana! Lapsi aivan ihana ja äiti myös!”
”Meidän lapset hyvin saman ikäisiä, joten leikit sujuvat erinomaisesti. Tukilapsesta on tullut perheenjäsen. Meillä on mielestäni luottavainen tukisuhde, koemme että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi meillä.”

Lasten vanhemmat kiittävät tukiperheitä

Vanhemmista on tärkeää, että tukiperheviikonloput antavat lapselle erilaisia kokemuksia ja merkittäviä uusia ihmissuhteita. He arvostavat sitä, että heillä on paikka, johon lapsen voi viedä turvallisin mielin ja vanhemmat saavat omaa aikaa.

”Kiitos, että saimme apua.”
”Tapaamisissa on kuunneltu hyvin meitä.”
”Kiitos siitä, että olen saanut mitä mahtavimman tukiperheen”
”Asia sujuneet erityisen hyvin ilman suurempia ponnistuksia. Tukiperhe toiminta on meille tärkeä tukimuoto.”
”Haluan kiittää siitä, että meillä on ollut koko ajan sama työntekijä, joka on aktiivisesti ollu yhteydessä myös meihin päin.”
”Koko toiminta on mielestäni mahtava keksintö!”

Ryhdy tukiperheeksi