Syyrialainen Tamer on jälleen koulussa

Syyrialainen 13-vuotias Tamer on joutunut pakenemaan sotaa ja väkivaltaisuuksia kerta toisensa jälkeen. Koulusta Tamer oli poissa neljä vuotta, mutta nyt hän on vihdoin päässyt taas opintoihin kiinni. Hän käy telttakoulua maansisäisten pakolaisten leirillä ja osallistuu oppitunneille, joita Pelastakaa Lapset järjestää pakolaisten leirejä kiertävässä bussissaan.

Tällä hetkellä Tamerin perhe asuu maansisäisten pakolaisten leirillä Etelä-Syyriassa. Siellä Tamer on päässyt vihdoin takaisin kouluun. Arkipäivisin hän käy leirin telttakoulua, ja joka keskiviikko hän kiirehtii saamaan lisäopetusta Pelastakaa Lasten bussiin.

Bussimme kiertää Syyrian pakolaisleireillä tarjoamassa sopeutettua opetusta ja vapaa-ajan toimintaa lapsille, jotka ovat olleet pitkään poissa koulusta sodan vuoksi. Bussin saapuminen on lapsille viikon kohokohta. Tamer kertoo:
– Leirillä telttakoulu ja bussissa järjestettävät oppitunnit ovat meille ainoat mahdollisuudet opiskella. Kaikki lapset rakastavat telttakoulua ja bussia.

Pelastakaa Lasten tavoitteena on, että jokainen lapsi, kaikkialla maailmassa, saisi jatkaa koulunkäyntiään humanitaarisesta katastrofi sta tai kriisistä huolimatta. Kyse on valtavasta ongelmasta. Pelkästään Syyriassa on yli 1,7 miljoonaa lasta, jotka eivät käy koulua. Syyrian kouluista jopa joka kolmas on joko tuhoutunut kokonaan, vaurioitunut tai jossain muussa käytössä, esimerkiksi pakolaisten asumuksena.

Leireillä järjestettävän opetuksen lisäksi Pelastakaa Lapset tukee Syyriassa paikallisten, sodalta säästyneiden koulujen toimintaa. Koulu on kaaoksen ja sodan keskellä eläneille lapsille erityisen tärkeä paikka. Siellä he saavat olla jälleen lapsia ja rakentaa tulevaisuuttaan. Kouluissa ja Pelastakaa Lasten järjestämissä turvallisissa tiloissa lapset saavat huolenpitoa ja apua toipumiseen. Samalla he voivat myös viettää aikaa ystäviensä kanssa kaikkea mukavaa puuhaten.
– Haluan oppia lukemaan ja kirjoittamaan, Tamer sanoo ja jatkaa:
– Koska olen nyt päässyt takaisin kouluun, aion jatkaa opiskelua niin, että minusta voisi tulla insinööri.

Lapsen nimi on muutettu.