Kavita on perheensä ensimmäinen koululainen

Kotityöt ja pikkusiskoista huolehtiminen veivät aikaisemmin intialaisen Kavitan kaiken ajan, eikä hänellä jäänyt aikaa koulunkäynnille. Onneksi työntekijämme saivat vanhemmat vakuuttuneiksi siitä, että lasten on päästävä kouluun. Nyt 14-vuotias Kavita ja hänen pikkusiskonsa ovat koulussa ja aikovat pysyä siellä.

Aiemmin koko Kavitan perhe liikkui yhdessä ympäri Intiaa työn perässä. Jatkuvan muuttamisen vuoksi lapset eivät pystyneet käymään koulua säännöllisesti. Kavitan oli myös hoidettava kahta pikkusiskoaan ja autettava sairastelevaa äitiä koti- ja maataloustöissä.

Lasten elämä muuttui täysin, kun työntekijämme kävivät Kavitan ja hänen perheensä luona. Sen jälkeen Kavita sekä hänen äitinsä, kaksi pikkusiskoa ja isoveli muuttivat isoäidin luo, jotta lapset saisivat keskittyä koulunkäyntiin.

Isä käy edelleen töissä eri puolilla Intiaa, ja hän on harvoin kotona. Kavita ja hänen pikkusiskonsa käyvät nyt koulua säännöllisesti. Molemmat vanhemmat tukevat täysin heidän koulunkäyntiään.

Kavitan päivät täyttyvät opiskelusta. Opiskeltavaa hänellä riittääkin, sillä hän on vasta palannut kouluun ja joutuu aluksi opiskelemaan erityisen uutterasti saavuttaakseen ikätoverinsa opinnoissa.

Päämäärätietoinen Kavita uskoo koulunkäynnin voimaan. Hän aikoo pitää huolta siitä, että myös pikkusiskot saavat käydä koulua. Siskojaan hän auttaa koulutehtävissä enemmän kuin mielellään.

Kavitan tarina on tavallinen Rajasthanin osavaltiossa. Siellä monet perheet joutuvat lyhyiden työsuhteiden ja työttömyyden vuoksi muuttamaan jatkuvasti pysyäkseen leivän syrjässä kiinni.

Vanhempien tulot eivät Rajasthanissa aina riitä elättämään perhettä, joten monen lapsen kohtalona on joutua esimerkiksi rakennus- tai maataloustöihin, joskus jopa kauas kotoa. Etenkin tytöillä on vaarana joutua naimisiin perheen köyhyyden vuoksi. Kavitan vanhempi siskokin joutui jättämään koulunkäynnin kesken avioliiton takia.

Lahjoittajien tuella työntekijämme järjestävät kylissä tiedotustilaisuuksia ja käyvät kertomassa perheiden luona, kuinka vanhemmat voivat hakea sosiaaliturvaa valtiolta ja näin turvata lasten riittävän ruoan saannin sekä koulunkäynnin. Työntekijämme myös käyvät työpaikoilla kertomassa lapsityön haitoista ja koulunkäynnin tärkeydestä.

Kavita ja hänen pikkusiskonsa ovat ensimmäisen sukupolven koululaisia. Koulutuksen ansiosta heillä on vihdoinkin mahdollisuus katkaista köyhyyden kierre.

Kavitan unelmana on käydä koulu loppuun ja hankkia itselleen hyvä ammatti. Kavita toivoo, että hänen palkkansa olisi sitten niin hyvä, ettei isän tarvitsisi olla niin paljon poissa kotoa.

Nenäpäivä​-kampanjassa kerätyillä varoilla Pelastakaa Lapset auttaa lapsia ja heidän perheitään nousemaan äärimmäisestä köyhyydestä Rajasthanin osavaltiossa Intiassa.