Emma oli puolitoistavuotias, kun viranomaiset joutuivat ottamaan hänet huostaan vanhempien päihdeongelmien vuoksi.

Emman tarina

Kuvan lapsi ei liity tapaukseen.

Emman äiti ja isä olivat huumeidenkäyttäjiä, joiden arjessa päihteet menivät kaiken edelle. Emma oli kasvatettu pinnasänkyyn, jonne hänelle annettiin maitoa tuttipullossa. Liian usein hän joutui odottamaan yksin, että joku huomaisi hänet ja ottaisi syliin. Emman odotus päättyi, kun joku uskalsi puuttua tilanteeseen ja teki lastensuojeluilmoituksen.

Pieni Emma oli aliravittu, kun hän tuli Pelastakaa Lasten sijaisperheeseen. Hoivan puute oli muutenkin jättänyt jälkensä Emman kehitykseen, ja sijaisvanhemmat miettivät, voisiko hän olla kehitysvammainen.

Työntekijämme oli Emman ja sijaisperheen tukena heti alusta alkaen. Hitaasti, mutta varmasti Emma alkoi toipua. Emmalle oli tärkeää saada tietoa vanhemmistaan, ja hän halusi kuulla yhä uudestaan ja uudestaan, ettei hän joutunut vauvana olemaan aina yksin, vaan että äiti ja isä jättivät hänet yksin vain välillä.

Nyt Emma on 6-vuotias iloinen ja herkkä tyttö, josta sijaisvanhemmat pitävät hyvää huolta. Emman isä ei ole pitänyt yhteyttä tyttäreensä, mutta äitiään Emma tapaa työntekijämme kanssa silloin, kun äiti on pystynyt olemaan ilman päihteitä. Äiti on tavannut myös Emman sijaisvanhempia.

Hitaimmin parantuvia ovat olleet Emman varhaiset vaikeat kokemukset, mielen mustelmat. Niiden käsittelemisessä työntekijämme on edelleen Emman, hänen äitinsä ja sijaisperheen tukena.

Tänäänkin moni lapsi odottaa Emman tavoin, että joku huomaisi hänet ja auttaisi häntä. Lahjoittajien tuella Pelastakaa Lapset tulee lapsen avuksi silloin, kun hätä on suurin. Yhdessä me myös autamme lapsia ja perheitä ajoissa, jotta lapset eivät joutuisi kärsimään, vaikka vanhemmat ajautuisivat umpikujaan oman elämänsä kanssa.

Lapsen nimi on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.