Egenvårdsprogram för personer med sexuellt intresse för barn

För personer som är oroade över att de har ett sexuellt intresse för barn har vi i samarbete med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) samt Brottspåföljdssektorns utbildningscentral producerat ett egenvårdsprogram otanvastuun.fi (jag tar ansvar) på webbtjänsten psykporten.fi. Egenvårdsprogrammet hittar du här (bara på finska).

Till vem riktar sig programmet för egenvård?

Egenvårdsprogrammet är avsett för personer som oroar sig för att de har ett sexuellt intresse för barn. Programmet lämpar sig för unga och vuxna, men kan också användas av professionella i det dagliga arbetet.

Varför har egenvårdsprogrammet framställts?

Egenvårsprogrammet är till hjälp för att förstå att det är skillnad mellan att ha sexuellt intresse för barn och att utföra en sexuell handling. Målsättningen är att stödja ett ansvarsfullt beteende. Genom programmet kan man lära sig reglera och kontrollera sina sexuella fantasier och tankar samt behärska sina impulser att handla på ett sätt som är skadligt för barn. Självkontrollen kan stärkas genom olika övningar och det här främjar ett ansvarsfullt beteende och en hållbar livsstil.

Programmet utgår från kognitiv beteendeterapi.

Anmäl misstänkt olagligt webbinnehåll med sexuellt innehåll rörande barn här

Otanvastuun.fi vann år 2015 den nationella brottsbekämpningstävlingen, där man efterlyste projekt som förebygger till exempel dataintrång, bedrägerier eller utnyttjande av barn i internet.