Vår hjälp når allt fler rohingyabarn som lider av kyliga och svåra förhållanden

Rädda Barnen inleder utdelningen av varma kläder och täcken till rohingyabarn och deras familjer som har flytt från Myanmar. Vädret blir kallare till vintern och orsakar nya problem för barnen som redan nu lider av dåliga förhållanden i läger och bosättningar i Bangladesh.

I januari och februari kan temperaturen sjunka till tio grader i de områden i Bangladesh där rohingyerna slagit sig ner efter flykten från våldsamheterna i Myanmar.

”Det är väldigt svårt att sova för det är så kallt på natten. Vi har inga alternativ, vi måste sova på madrasser på det smutsiga golvet. Vi har bara fyra täcken, två till flickorna och två till pojkarna. De räcker inte till för oss alla. På grund av dimman läcker taket alltid på morgonen, och då blir allt vått”, berättar elvaåriga Khaleda (namnet är fingerat) i lägret Balukhali. Familjen består av elva personer. Bild: Ian Woolverton/Rädda Barnen

Efter att våldsamheterna trappades upp i slutet av augusti har 655 000 människor sökt skydd i Bangladesh. Många hann inte få med sig annat än kläderna de hade på sig då de flydde. Över hälften av rohingyerna som flydde till Bangladesh är barn. Vart fjärde barn under fem år lider av akut undernäring.

Nu ser man barn gå barfota och klädda i enbart shorts och kortärmat i lägren. En stor del av flyktingarna från Myanmar tvingas sova på golvet i rangliga hyddor av bambu och plastpresenningar. Barn som försvagas av undernäring och svåra förhållanden är mottagliga för sjukdomar, som till exempel luftvägsinfektioner.

Förhållandena i lägren för flyktingarna från Myanmar är fortfarande mycket bristfälliga på många sätt. Det allt kallare vädret gör livet ännu svårare för rohingyabarnen. Bild: Ian Woolverton/Rädda Barnen

Fram till slutet av december kommer vi att till de 7000 värst utsatta familjerna, det vill säga 31 000 människor, dela ut ett utrustningspaket som innehåller täcken, sjalar, stickade tröjor till barn, pullovrar, tofflor samt en golvmatta.

Hjälp till allt fler barn

  • Mat och förnödenhetsartiklar

Vi har delat ut mat till 86 665 hushåll, det vill säga över 430 000 människor.  Av dem är över hälften barn.   Fler än 26 000 hushåll har fått material av oss för att kunna bygga upp skydd mot väder och vind. Fler än 25 000 hushåll har fått hygienförpackningar och nästan 27 500 hushåll har fått husgeråd.

  • Barnskydd

Nästan 34 000 barn har fått stöd genom verksamheten som koncentrerar sig på att skydda barn. I de barnvänliga utrymmena har 29 802 barn kunnat tillbringa tid tillsammans med trygga vuxna.

  • Hälsovård

Rädda Barnen upprätthåller för tillfället sju kliniker i området.  Erfarna läkare och hälsovårdare har hjälpt över 14 200 människor, av vilka 6 632 var barn. Vi kommer inom kort att öppna ytterligare två kliniker.

  • Möjligheter till skolgång och studier

Vi har inrättat 19 tillfälliga skolor som har besökts av 2950 barn. Vi har också delat ut skol- och undervisningsmaterial samt utbildat lärare i bland annat barnvänlig undervisning.

Hjälp Rohingya barn
Skicka sms med texten LAPSELLE10 till numret 16499 (priset på sms 10 €)
Skicka sms med texten LAPSELLE20 till numret 16499 (priset på sms 20 €)
Ring donationsnumret 0600 03365 (20,11 € + lna)
Gör en donation på nätet: www.raddabarnen.fi/donera
Ge en gåva till insamlingskontot: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (skriv ”Rohingya” i fältet för meddelanden)