Polkupyörien ystävät

Palaa verkkolehden etusivulle

Polkupyörien ystävät

Tänä päivänä Edvin Leppänen, 13, on yksi ikäluokkansa kovimmista polkijoista. Edvin polki Suomen mestaruushopeaa 2014 ja voitti kultaa heti seuraavina vuosina 2015 ja 2016. Viime vuonna hän voitti myös ensimmäistä kertaa Suomi Cupin.

Bicycle Motocrossia ajetaan sitä varten suunnitelluilla 20 tuumaisella polkupyörillä varta vasten BMX -ajoon suunnitellulla radalla. BMX pyörä on tavattoman pikkuriikkinen, mutta vauhtia sillä saa, kun osaa ajaa.

Ja Edvin osaa. Hän on aina pitänyt juuri pyöräilystä. Kati Finne, joka tuli Leppästen perheeseen tukihenkilöksi Edvinin ollessa vuoden vanha, muistaa pojan ajelleen ilman apupyöriä jo kolmen ikäisenä. Kati itse ajaa edelleen samalla naistenpyörällä, jolla polki ensimmäisen kerran Edviniä tapaamaan vuonna 2005.

KATI FINNE OLI 30-vuotias, kun kuuli järjestömme Eppu-toiminnasta. Eppu oli järjestömme ensimmäinen tukihenkilötoimintaan valmentava hanke. Syy osallistua valmennukseen oli yksinkertaisesti se, että Kati halusi leikkiä.

”Lapsilla on niin jäljittelemätön tapa olla, eikä minulla ollut siinä kohtaa yhtään leikki-ikäistä tuttua lasta lähipiirissä, joten lähdin mukaan vapaaehtoistyöhön”, muistelee Kati Finne tänään.

Näin hän tuli Edvinkin kaveriksi. Edvinin äiti, Riina Leppänen ja Kati sopivat, että Kati kävisi kerran viikossa, jotta suhde pikkumieheen pääsisi hyvin alkuun.

”Olimme kuusi vuotta aktiivisesti yhdessä. Pääasiallisesti vapaan leikin ja liikunnan parissa. Näiden vuosien aikana huomasin, että vapaaehtoistyö on paljon enemmän kuin lapsen kanssa touhuamista. Se on antamista ja hyvän kierrätystä. Tällaista puolta en ollut osannut lainkaan huomioida aloittaessani”, Kati kertoo.

Kuusi vuotta sitten Kati ja Edvin sitten sattuivat pyöräilemään Kupittaalle ja Edvin näki ensimmäisen kerran, kuinka BMX pyörällä saattoi ajaa. Siinä oli hetki, jossa tukihenkilötoiminnan kaltaiselle ystävyydelle ei enää ollut tarvetta. Edelleen Kati on olemassa, jos sellainen tilanne sattuisi Leppäsen perheen kohdalle, että häntä tarvittaisiin. Sillä mitään varsinaista lopetuspäätöstä ei tehty. BMX vain tuli tilalle.

Kati ja Edvin ovat kovia pyöräilemään edelleen. Ensimmäiset kuusi vuotta he pyöräilivät paljon yhdessä pitkin poikin Turkua. Tänään Kati on hyötyliikuntapyöräilijä ja Edvin BMX kilpaurheilija.

JUTUN KUVAUSTEN jälkeen Edvinillä on kiire laivaan. Hän osallistuu Tallinnassa Spot of Tallin -kisaan. Tallinnassa on myös hänen nykyinen valmentajansa, monikertainen BMX:n Euroopan mestari Klavs Lisovskis. Edvin on yksi lahjakkaille ajajille suunnatun kehitysryhmän ajajista. Huippuvalmennuksen kustannukset hoidetaan ryhmän tukivaroilla. Valmennus on ajajille maksutonta.

Siellä missä sääolosuhteet sallivat ajaa läpi vuoden ja siellä missä on täysimittaisia ratoja harjoituskäytössä, siellä ovat myös kovimmat polkijat.

”Tämän vuoden tavoitteeni on uusia Suomen mestaruus ja ajaa ulkomailla niin hyvin kuin kykenen”, sanoo Edvin Leppänen.

Edvin ei muista kovin hyvin mitä kaikkea he Katin kanssa tekivät, paitsi sen pyöräilemisen. Mutta Katin hän muistaa kyllä. Sillä ilman Katia ei ehkä olisi käynyt niin, että he olisivat sattuneet BMX radan tuntumaan juuri sinä päivänä.

”En minä sitä silloin pienenä tietenkään ajatellut, että Katista oli apua myös äidille. Äiti sai omaa aikaa hoitaa omia asioitaan kaikessa rauhassa sillä välin kun me touhuttiin Katin kanssa”, lisää äitinsä kanssa kahden asuva Edvin ja lisää:

”Niin, ja jos haluat tietää, niin äiti löysi miesystävänsä Sebastian ”Seba” Sandelin BMX:n parista, että on polkupyöräilijöillä ollut melkoisesti vaikutusta meidän perheeseen”.

Pelastakaa Lapset -verkkolehden etusivulle