Eväitä Elämälle -tuen avulla vaikuttamisen huipulle

Palaa verkkolehden etusivulle

Eväitä Elämälle -tuen avulla vaikuttamisen huipulle

Järjestömme jakaa oppimateriaalitukea köyhimmille lapsille, jotta he voisivat suorittaa toisen asteen opintonsa, perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Eräs Eväitä Elämälle –tuen turvin kouluttautunut on Jani Kykkänen.

Poliittisesta vaikuttamisesta kiinnostunut Jani muistuttaa, että koska toisen asteen opiskelussa on kyse yhteiskunnallisesta epäkohdasta, se myös voidaan oikaista vain poliittisin keinoin. Siksi Maksuton2aste-kansalaisaloite on tärkeä. Se on keino nostaa epäkohta poliittiseen keskusteluun ja ratkaistavaksi yhteiskuntapoliittisin keinoin.

Poliittisin ratkaisuin on syntynyt rakenne, jonka seurauksena oppimateriaalit maksavat opiskelijoille tuhansia euroja vaikka toisen asteen opiskelun sanotaan olevan maksutonta.

Poliittisena suunnittelijana työskentelevä ja yhteiskuntapolitiikkaa pääaineenaan edelleen opiskeleva Jani Kykkänen on työttömän yksinhuoltajaäidin poika Joensuusta. Peruskoulun jälkeen oli itsestään selvää, että poika pärjäisi lukiossa mainiosti. Pulma olikin siinä, että mistä äiti saisi kasaan rahasumman, jolla hankkia pojalle lukiossa tarvittavat kirjat.

”Olin ostanut käytettynä englanninkielen kirjan, joka ei sitten kelvannut opettajalle. Se oli väärä painos tai jotain. Äkkiä se selvisi, ettei käytetyillä kirjoilla sittenkään pärjää”, Jani Kykkänen muistelee.

”Kyllähän englanninkielen perusteiden pitäisi vähän vanhemmastakin kirjasta selvitä, kun kieli ei miksikään ole muuttunut. Opetettavat sisällöt pysyvät kuitenkin paljolti samoina, joten näen, että pieni muutos esimerkiksi opetussuunnitelmassa ei vaadi kirjojen vaihtamista”, Jani jatkaa.

Janin äidin neuvokkuutta oli, että Joensuun Pelastakaa Lasten paikallisyhdistys sai tiedon perheen tilanteesta ja näin lahjakas poika sai tarvitsemansa kirjat nettikirjakaupasta postiin. Eväitä Elämälle –ohjelmassa ei liikutella rahaa, vaan koulun kirjalistan perusteella kirjat toimitetaan oppilaan valitsemaan kirjakauppaan.

”Hupaisaa oli, että juuri minulla oli upouudet kirjat, vaikka muuten ei ollut varaa mihinkään ekstraan”, naurahtaa Jani.

Janin identiteettiin ei perheen taloudellinen ahdinko vaikuttanut, sillä köyhyys ei ollut 1990-luvun lama-aikana häpeä. Vähävaraisuus kosketti niin monia perheitä. Ilman Eväitä Elämälle oppikirjamateriaalitukea Janista ei myöskään olisi sukeutunut sukunsa ensimmäistä ylioppilasta. Kykkäsen suvusta saattoi siis kouluttautua myös ylioppilaaksi. Sukupolvien koulutusketjussa tapahtui suunnanmuutos.

Yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden pohjavire ei ole kadonnut nuoren miehen maailmankuvasta.

Kun on saanut apua, haluaa tehdä itsekin valintoja, joilla voi parantaa nuorten mahdollisuuksia, Jani kiteyttää.

Kansalaisaloitteen myötä toisen asteen opiskelijoiden epätasa-arvoisuus on noussut poliittiseen tietoisuuteen. Puolueilla on juuri nyt ensi vuoden eduskuntavaalien tavoiteohjelmat työn alla. Monet nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat jo tämän takana.

Maksuton2aste-kansalaisaloitetta tulee pitää tärkeänä ja merkittävänä kannanottona. Jani Kykkänen tunteen työnsä puolesta poliittisten sisältöjen arvot ja vaalikampanjoinnin lähtökohdat.

”Olen itse kulkenut nämä portaat vähävaraisuudesta yliopiston korkeimpaan päättävään tasoon ja politiikan ytimeen saakka. Haluan omalta osaltani tukea päätöksiä, joilla osaltaan autetaan murtamaan ylisukupolvinen köyhyys.”

Pelastakaa Lapset -verkkolehden etusivulle