Joukkona nuorten asialla

Joukkona nuorten asialla

Teksti Raili Mykkänen Kuvat Anna Autio ja Eveliina Mustonen

Maksuton toinen aste on jo käsite. Mutta aivan alkuunsa se oli opiskelija- ja nuorisojärjestöjen nostama epäkohta, joka sai osakseen sympatiaa, mutta ei konkreettista muutosvoimaa. Näin siitä huolimatta, että oli kyse perusoikeudesta mahdollistaa kaikille yhdenvertainen toisen asteen koulutus, perheen varallisuudesta riippumatta.

Maksuton toinen aste vaati useita tahtotilantäyteisiä vuosia, ennen kuin se saatiin kirjattua hallitusohjelmaan. Mennään ajassa taaksepäin, kuulemaan asiaa tuolloin ajaneita nuoria.

Alvar Euro oli 19-vuotias ja Lukiolaisten liiton puheenjohtaja. Anni Koivisto toimi kyseisen liiton sosiaalipoliittisena asiantuntijana. Elettiin vuotta 2018 ja kumpikin heistä oli vasta toimessaan aloittaneita. ”Olin itse tajunnut opiskelun kallistumisen siirryttyäni peruskoulusta lukioon. Olin Lukiolaisten liiton toiminnassa mukana aivan lukion alusta saakka ja tunsin tämän keskustelun eriarvoisuudesta. Tiesin osalla oppilaista olevan vaikeuksia hankkia kaikkia lukio-opiskelun vaatimia materiaaleja”, sanoo Alvar Euro.

”Tiesin osalla oppilaista olevan vaikeuksia hankkia kaikkia lukio-opiskelun vaatimia materiaaleja.”

”Pidimme Pelastakaa Lapsissa maksuttoman toisen asteen edistämisen tiimoilta kampanjakokousta, jossa oli mukana tuolloin köyhyystutkijana toiminut, ministeri Maria Ohisalo, joka ehdotti suunnittelemamme kampanjan muuttamista kansalaisaloitteeksi”, kertoo Tiina-Maria Levamo.

Näin päätettiin tehdä. Pelastakaa Lapsilla järjestönä oli Eväitä Elämälle -ohjelman kautta parin kymmenen vuoden ajalta kertynyttä tietoa vähävaraisten lasten ja nuorten oppimateriaalien hankkimiseen liittyvistä taloudellisista haasteista. Pelastakaa Lapset laati yhteistyössä kumppaneidensa kanssa kansalaisaloitteen ja palkkasi projektikoordinaattori Nelli Sinisalon koordinoimaan kumppaniyhteistyötä ja nimien keruuta kansalaisaloitteeseen.

Miten iso työ tämä olikaan

Maksuttoman toisen asteen eteenpäin saattaminen keräsi pikkuhiljaa yhteen uusia toimijoita, jotka ajoivat maksuttoman toisen asteen koulutusta nuorten perusoikeutena. Niinpä nimiä kansalaisaloitteeseen kerättiin monella taholla. Kansalaisaloitteelle etsittiin myös tukea Pelastakaa Lasten maksullisilla nostoilla sosiaalisessa mediassa. Joka taholla tehtiin töitä.

Kuinka kansalaisaloite lähti lentoon ja miten yli 50 000 ihmistä saatiin sitä tukemaan? Mitä vastoinkäymisiä järjestöt ja asiaa sitoutuneesti ajaneet nuoret kohtasivat? Kuinka aloite lopulta päätyi osaksi lakiuudistusta?

Koko artikkelin löydät uusimmasta Pelastakaa Lapset -lehdestä!

Lehden numerosta 02/2022 voit lukea lisäksi mm. sijaisvanhemmuudesta, Ukrainan lasten auttamisesta, adoptiotoiminnan kehityksestä pitkäaikaisen toiminnanjohtajamme Christina Fagerströmin silmin, työmme tuloksista Suomessa ja maailmalla sekä juhlavuoden lähettiläämme Marja Hintikan haastattelun.

Tilaa lehti