Kotkaan tuhannen euron Panttiarpajaisvoitto

Kotkalaisen Eero Aholan kauppareissulla oli onni myötä. Ahola palautti pulloja Karhulan Lidlissä ja osallistui samalla Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisiin. Kuitista tulostuikin todella pitkä, sillä siinä ilmoitettiin 1000 euron voitosta. Voitto aiheutti ensi hätään häkeltyneen tunteen.

─ Katsoin kuittia, jossa näkyi 1000 euron voitto. Siitä tuli kyllä todella onnellinen fiilis. Sen jälkeen kävelin varmaan vartin kaupassa tietämättä, mitä kykenisi ostamaan. Oli todella epäuskoinen olo siinä kohtaa, Eero Ahola hymyilee.

─ En osallistu Panttiarpajaisiin kovinkaan usein, koska pulloja ei tule usein edes palautettua. Tämä oli täysin odottamaton ja todella yllättävä juttu, Ahola jatkaa.

Aholan mukaan Panttiarpajaisiin oli helppo osallistua. Pullonpalautuksesta hän olisi saanut kuutisen euroa.

─ Ajattelin kuitenkin, että ei sillä rahalla olisi juuri mitään tehnyt. En tosin uskonut arpajaisnappia painaessani, että voittaisin, mutta ajattelin rahojen menevän hyvään tarkoitukseen.

Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Pelastakaa Lasten mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 168 000 syrjäytymisvaarassa olevaa lasta ja nuorta. Aholan mukaan arpajaistuottojen ohjaaminen syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille on hyvä idea.

─ Usein ihmisillä ei ole pullonpalautuksesta tulevalle pikkurahalle käyttöä. Tämä on helppo tapa käyttää nuo rahat tukemiseen, kun vaihtoehto on helposti esillä, Ahola tuumii.

Voittoaan Eero Ahola juhlisti kaupasta samalla reissulla ostetulla suklaalevyllä, jonka hän jakoi kotona veljensä kanssa.

─ Pistin myös kavereille viestiä, että mitäköhän tässä oikein on tapahtunut, olenko oikeasti voittanut jotakin. Hekin olivat aika yllättyneitä sekä ihmeissään ja miettivät, että huijaanko heitä, Ahola hymyilee.

Lapsille ja nuorille avustusta

Tyhjien pullojen ja tölkkien palauttajat voivat auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ottamalla osaa Pelastakaa Lapset -järjestön Panttiarpajaisiin K-ruokakaupoissa ja Lidleissä kautta maan. Panttien avulla pääsee samalla mukaan arvontaan, jossa pääpalkintona on 100 000 euron arvoinen lahjakortti. Lisäksi palkintoina on 5, 10, 50 ja 1 000 euron lahjakortteja.

Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan Eväitä Elämälle -ohjelman kautta lapsille ja nuorille. Tukimuotoja ovat oppimateriaali- ja harrastustuki sekä opiskelumentorointi. Ohjelmalla edistetään lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja hyvää kehitystä. Vuonna 2017 yhteensä 1 559 lasta ja nuorta oli Eväitä Elämälle -ohjelman tuen piirissä.

Tuki ohjataan Pelastakaa Lasten paikallisyhdistysten kautta omien alueiden lapsille ja nuorille kolmella tapaa. Oppimateriaali- sekä harrastustukea myönnetään tarveharkintaisesti hakemusten perusteella lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville. Mentorointi puolestaan on vertaistukea, jota antavat 18-29-vuotiaat nuoret. Se antaa lapselle positiivisia oppimisen kokemuksia ja auttaa häntä saavuttamaan omia tavoitteitaan.