Hämeenlinnalaiselle 1 000 euron voitto pullonpalautusautomaatilta

Hämeenlinnalainen Matti Vähänen koki elämänsä yllätyksen, kun hän oli palauttamassa Hätilän Lidlissä pulloja. Samalla Vähänen osallistui Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisiin. Palautuskuitista paljastui 1 000 euron voitto.

─ En ole oikein koskaan voittanut mistään. Pistän kyllä rahaa joskus hyväntekeväisyyteen, mutta en ota yleensä osaa näihin arvontoihin, joten tämä oli aika sattumaa, Matti Vähänen tuumii.

Voittokuitin lukeminen olikin yllätys, jota ei aluksi meinannut uskoa.

─ Summa on aika iso ja ajattelin, että ei voi olla totta, että minä tällaisen voitan. Asun tällä hetkellä yksin omakotitalossa, joten rahalle on aina tarvetta. Ihan mielissäni olen kyllä asiasta, Vähänen hymyilee.

Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Pelastakaa Lasten mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 160 000 syrjäytymisvaarassa olevaa lasta ja nuorta.

─ On hieno juttu, että lapsia ja nuoria tuetaan tällä tavalla, ja jokainen voi laittaa pullopantteja sen mukaan mitä pystyy. Syrjäytyneitä lapsia on paljon ja olen nähnyt sen itsekin. Omat lapseni ovat jo vanhempia, mutta kun he olivat nuorempia, näin kyllä kaikenlaista, Matti Vähänen toteaa.

Tyhjien pullojen ja tölkkien palauttajat voivat auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ottamalla osaa Pelastakaa Lapset -järjestön Panttiarpajaisiin K-ruokakaupoissa ja Lidleissä kautta maan. Panttien avulla pääsee samalla mukaan arvontaan, jossa pääpalkintona on 100 000 euron arvoinen lahjakortti. Lisäksi palkintoina on 5, 10, 50 ja 1 000 euron lahjakortteja.

Matti Vähäsen voittoon ei perhekään meinannut ensin uskoa. 1 000 euron voittopotti tuntui kaikista yllättävän isolta.

─ Tyttäret ajattelivat, että puhun ihan omiani.

Voittoa Vähänen juhlistaakin tyttäriensä kanssa.

─ Ajattelin voiton kunniaksi viedä lapset syömään jonnekin, Matti Vähänen summaa.

Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan Eväitä Elämälle -ohjelman kautta lapsille ja nuorille. Tukimuotoja ovat oppimateriaali- ja harrastustuki sekä opiskelumentorointi. Ohjelmalla edistetään lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja hyvää kehitystä. Vuonna 2017 yhteensä 1 559 lasta ja nuorta oli Eväitä Elämälle -ohjelman tuen piirissä.

Tuki ohjataan Pelastakaa Lasten paikallisyhdistysten kautta omien alueiden lapsille ja nuorille kolmella tapaa. Oppimateriaali- sekä harrastustukea myönnetään tarveharkintaisesti hakemusten perusteella lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville. Mentorointi puolestaan on vertaistukea, jota antavat 18-29-vuotiaat nuoret. Se antaa lapselle positiivisia oppimisen kokemuksia ja auttaa häntä saavuttamaan omia tavoitteitaan.