Arpajaisvoittaja haluaa jakaa hyvää eteenpäin – Panttiarpajaisten 1000 euron voitto Helsinkiin

Helsinkiläisen Veera Gindoniksen kauppareissu sai yllättävän käänteen, kun hän palautti keskimmäisen poikansa kanssa pulloja Pakilan Lidlissä. Gindonikset osallistuivat samalla Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisiin ja voittivat arpajaisista 1.000 euroa.

─ Varta vasten lähdimme viemään pulloja palautukseen. Meillä oli kolme paperikassillista pulloja, joten pyysin keskimmäistä lastani kaveriksi mukaan, Veera Gindonis kertoo.

Jo lähtiessä Gindonis tiesi osallistuvansa osalla pulloista Panttiarpajaisiin. Matkalla Gindoniksen 9-vuotias poika miettikin ääneen mitä tapahtuisi, jos arpajaisista tulisikin 100.000 euron päävoitto. Pojan mielestä siitä voisi hyvin antaa jotakin muillekin. Vaikka voittopotti ei ihan päävoitto ollutkaan, on perheen tarkoituksena nytkin lahjoittaa hyvää eteenpäin.

─ Jotenkin tosi hauskaa, että sitten voitimmekin. Koska lähdimme matkaan sellaisella ajatuksella, että osa rahoista halutaan lahjoittaa, niin nyt lahjoitamme, Veera Gindonis hymyilee.

Pelastakaa Lapset ry:n Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Pelastakaa Lasten mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 160.000 syrjäytymisvaarassa olevaa lasta tai nuorta. Gindoniksen mukaan se on tärkeä syy osallistua Panttiarpajaisiin, ja hän sanookin osallistuvansa arpajaisiin melkein joka kerta pulloja palauttaessaan.

─ Tukeminen tällä tavalla on helppoa, eikä tarvitse erikseen miettiä mitä kautta rahaa lahjoittaisi. Nämä ovat pieniä asioita, joista on loppujen lopuksi paljon iloa ja hyötyä. Ihan oikeaan paikkaan menevät rahat, Gindonis hymyilee.

Tukea lapsille ja nuorille

Voitto ei ollut Veera Gindoniksen ensimmäinen Panttiarpajaisissa. Aiemmin voitot ovat olleet kuitenkin pieniä, viiden euron voittoja.

─ Kun näin voittokuitin ajattelin, että se on taas joku vitonen. Kun saimme palautettua kaikki pullot, katsoin kuittia uudestaan ja aloin nauraa pojalleni, että mehän voitimme 1.000 euroa. Lapsi katsoi minua sen näköisenä, että älä nyt viitsi, Gindonis nauraa.

Kauppareissu saikin iloisen päätöksen ja voittoa juhlistettiin suklaaostoksilla.

─ Me ostimme neljä levyä suklaata. Normaalisti olisimme ostaneet ehkä kaksi. Suklaamäärä tuplattiin välittömästi, Veera Gindonis summaa.

Tyhjien pullojen ja tölkkien palauttajat voivat auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ottamalla osaa Pelastakaa Lapset -järjestön Panttiarpajaisiin K-ruokakaupoissa ja Lidleissä kautta maan. Panttien avulla pääsee samalla mukaan arvontaan, jossa pääpalkintona on 100.000 euron arvoinen lahjakortti. Lisäksi palkintoina on 5, 10, 50 ja 1 000 euron lahjakortteja.

Panttiarpajaisten tuottoja ohjataan Eväitä Elämälle -ohjelman kautta lapsille ja nuorille. Tukimuotoja ovat oppimateriaali- ja harrastustuki sekä opiskelumentorointi. Ohjelmalla edistetään lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja hyvää kehitystä. Vuonna 2017 yhteensä 1559 lasta ja nuorta oli Eväitä Elämälle -ohjelman tuen piirissä.

Tuki ohjataan Pelastakaa Lasten paikallisyhdistysten kautta omien alueiden lapsille ja nuorille kolmella tapaa. Oppimateriaali- sekä harrastustukea myönnetään tarveharkintaisesti hakemusten perusteella lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville. Mentorointi puolestaan on vertaistukea, jota antavat 18-29-vuotiaat nuoret. Se antaa lapselle positiivisia oppimisen kokemuksia ja auttaa häntä saavuttamaan omia tavoitteitaan.