Tyrskyn kuulumiset helmikuu 2019 – toukukuu 2020

Toukokuu 2020

Syntymäpäiväjuhlia on vietetty lahjatoiveet huomioiden ja toimittu vallitsevan poikkeustilan käänteitä noudattaen. Kuun lopussa vietetään vielä yhden perheen läksiäisiä ja mietimme, ketkäköhän mahtaa muuttaa tilalle.

Yhteisössämme on ollut paljon huumoria ja iloa,  elämäntäyteisiä hetkiä muistojen reppuun.

Tyrsky on ollut kiva paikka,

tykkään teistä.

Tykkään olla kaikkien kanssa

ja perheen kanssa.

Parasta on ollut leikki.

Nyt on parempi olo olla.

Kotiin lähden hyvällä mielellä.

-lapsi 9v.

Toukokuussa lapset tekivät ilolla yllätyksiä äideille ja kuulimme, kuinka merkityksellisiä äidit ovat lapsilleen.

Voi sitä jännityksen määrää, kun salaa paketoimme lahjoja jemmaan.

Huhtikuu 2020

Huhtikuun aikana Tyrskyssä on ollut monenlaista touhua arkipäivissä kaikkien lasten ollessa paikalla Koronan vuoksi.  Kuntoutuksen aloitti uusi perhe ja heidän perheen jäseniin on tutustuttu ja samalla iloittu yhdessä toisen perheen kuntoutuksen edistymisestä, heidän osalta kuntoutus päättyy huhtikuun loppuun. Tyrskyssä voimme iloita siitä, että ympärillämme on erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisilla taidoilla olevia lapsia ja aikuisia, joiden avulla saamme lisäeväitä omaan elämän reppuumme.

Huhtikuussa päivänsankarina on ollut 1-vuotias pikku prinsessa, joka on hurmannut meidät kaikki jokapäiväisellä hymyllään. Juhlia vietettiin yhdessä juhlapäivällisellä sekä kakulla, yhteistuumin valmistettuna.

Tällä pienen pienellä asulla prinsessa lähti synnytysosastolta kotia kohti vuosi sitten.

Ensi askeleilla kohti elämänpituista suurta seikkailua!

Maaliskuu 2020

Tyrskyssä lapset käyvät koulua sekä leikkivät keskenään globaalin pandemian koskettaessa meitä kaikkia. Yhteisössämme keskustelemme Koronan tuomista ajatuksista sekä tunteista ja käymme läpi ajankohtaisia uutisia sekä ohjeistuksia. Lasten kautta voimme keskittyä arjen pieniin suuriin tärkeisiin asioihin sekä ilon aiheisiin.

Tänään 27.3 oli aika viettää läksiäisiä. Mansikkakakun tekeminen ei ole kaikille se mieluisin juttu, mutta hyvältä se maistui niin kuin kuuluukin!

Yhdessä keskustelimme siitä lyhyestä elämän matkasta, minkä saimme kulkea yhdessä. Perheen vanhemmalle kerrottiin, hänen olleen yhteisössä viihtyvä henkilö ja pysähdyimme miettimään, kuinka hän tutustumiskäynnillä itkien kertoi, ettei pystyisi elämään kolmen muun perheen kanssa yhdessä.

Vanhempi kertoi, kuinka kiitollinen hän on siitä, että kuntoutuksen avulla heidän vuoden mittainen kotiin erakoituminen tuli päätökseen ja että heidän perheestään tuli jälleen tiimi sekä hän tietää nyt voivansa antaa lapsilleen niin paljon paremman tulevaisuuden.

Lapset kävivät läpi omia ikävän tunteitaan toisiaan kohtaan ja vaihtoivat puhelinnumeroita keskenään, jotta voivat pitää jatkossakin yhteyttä, kyyneleiltä ei vältytty.

Vanhempi sai kuulla, kuinka iso merkitys hänen sanoillaan oli ollut Tyrskyyn muuttaneelle vanhemmalle. Vanhemmat olivat keskustelleet keskenään ja nyt pois muuttava vanhempi oli kertonut, kuinka tärkeätä kuntoutus on lasten kannalta, ollen kuntoutuksessa lasten vuoksi ja näillä sanoilla sai kiitosta kertovan vanhemman uskomaan siihen, että kuntoutuksessa kannattaa olla mukana lasten vuoksi. Nämä sanat  saivat vanhemman miettimään omia ratkaisujaan, kuntoutusta on syytä sittenkin jatkaa ja nyt hänkin on huomannut kuntoutuksen auttavan heidän perhettään.

(julkaistu vanhempien luvalla)

Tyrskyssä yhteisöllisyys, yhdessä oleminen ja tekeminen sekä vertaistuki näyttäytyivät tänään kaikkia voimaannuttuvana voimavarana meille kaikille. Toivo paremmasta huomisesta ja onnistumisesta kosketti meitä kaikkia. Yhteydenpidon ei tarvitse katketa, vaikka etäisyyttä tulisikin.

Kirsi, Jaana, Virpi & Sami osallistuivat Pelastakaa Lasten kotimaanohjelmakokoukseen 10-11.3.2020.

Kokouksen alussa Kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen kertoi Kotimaan ohjelmasta vuosille 2020-2022, tavoitteista sekä siitä miten ne linkittyvät myös kansainvälisen Pelastakaa Lasten tavoitteisiin. Riitta nosti alustuksessa esille mistä olemme lähteneet, haasteista sekä siitä, missä olemme onnistuneet kahden ensimmäisen ohjelmavuoden aikana.

Uusi kotimaanohjelma antaa rajat ja rakenteet arkisen lapsenoikeusperustaisen työn toteuttamiselle sekä fokusoi ja ohjaa jokapäiväiseen perustehtävän tekemisessä kaikkia ohjelmaan kuuluvia tekijöitä.

Ohjelmaan on luotu tavoitteita, joita lähdemme toteuttamaan vuositasolla ja jokaisessa yksikössä on lisäksi oma vuosisuunnitelma.

Kotimaan ohjelmassa tärkeäksi  ja tavoitteiksi on asetettu mm.

  • Lapset sekä nuoret saavat oikea aikaisesti tarvitsemiaan palveluita
  • Lasten oikeus osallisuuteen toteutuu
  • Kaikissa toimintaympäristöissä lapsiin kohdistuva väkivalta, pahoinpitely, laiminlyönti ja hyväksikäyttö on vähentynyt
  • Kaikkien lasten oikeus kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin toteutuu yhdenvertaisesti ja eriarvoisuus vähenee.

Keskusteluissa nousi esille myös;

  • miten varhain annettu tuki vahvistaa voimavaroja parantaen perheiden hyvinvointia
  • riittävän pitkäkestoisen tuen merkitys
  • miten osallisuuden vahvistaminen vaikuttaa sekä
  • miten voimme organisaatiossa tehdä vaikuttamistyötä yhteiskunnallisella ja globaalilla tasolla

Päivien aikana jaoimme osaamistamme ympäri suomea kokoontuneiden työntekijöiden kesken ja täydensimme osaamistamme Seta:n pääsihteerin Kerttu Tarjamon luennolla:

Moninaiset lapsemme,

miten voimme vahvistaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten oikeuksia ja hyvinvointia?

Helmikuu  2020

Tyrskyssä on vapautunut perheohjaajan työtehtävä haettavaksi. Haemme joukkoomme nyt hyvää tyyppiä, voisitko se olla sinä? Alla lisätietoa tehtävästä

https://www.pelastakaalapset.fi/avoimet-tyopaikat/perheohjaaja-perhekuntoutusyksikko-tyrsky-vantaa/

 Tiimi on tiivis ja lämmin,

jossa huumori kukkii.

Työssä rutiinit ei pääse kyllästyttämään,

vaan jokainen päivä yllättää erilaisuudella.

Työtä teemme asiakkaita kunnioittaen

yhdessä elämän karikoista selviten.

– Työntekijä

Tyrsky on paikka,

jossa pääsee osaksi tiimiä ja

jossa jokaisen työtä arvostetaan

ja näkemyksiä kuunnellaan.

Työhön saa osallistua täysipainoisesti

ja omia vahvuuksia hyödyntäen.

Keikkalainen otetaan lämmöllä vastaan ,

joten työvuoroihin on mukava tulla.

– Sijainen

——————————————————-

Thank you so much to each

  and everyone,

    you are doing amazing job Tyrsky! <3

                  – vanhempi

Jälleen oli aika saattaa loppuun perheen kuntoutus. Läksiäisiin liittyy yhteisössämme monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Toiset vanhemmat kehuivat kuntoutuksen aikana tapahtuneesta kasvusta ja kehityksestä sekä toivottivat onnea tulevaisuuteen, ikävän sanoittaminen kuului lapsen suusta.  Onneksi yhteydenpito perheillä keskenään on mahdollista myös kuntoutuksen jälkeen monin eri tavoin.

Tyrskyn perinteisessä kesän grillijuhlassa kokoonnumme jälleen yhteen hetkeksi!

Tammikuu 2020

Loppukuusta juhlimme yhdessä perheen vanhempien hääpäivää ja lahjaksi annoimme heille yhteistä aikaa ohjaajien hoitaessa lapsia Tyrskyssä.

Kakku valmistui lahjaksi toisen perheen vanhemman ja lapsen yhteistyönä maistuen kaikille.

Lisäksi juhlan aihetta antoi vanhemman syntymäpäivä, jota juhlimme toiveen mukaisesti mansikkakakulla.

Lahjapakettiin paketoitiin autoiluun liittyviä tarvikkeita.

Tyrskyn uusi vuosikymmen alkoi kahden uuden perheen muuttaessa Tyrskyyn.  Yhteisökokouksessa lauantain retkikohteeksi valittiin luonnontieeteellinen museo Luomus Helsingissä.  Matkat kuljettiin linja-autolla sekä junalla Martinlaakson aseman kautta Tyrskyyn.

Museo oli paras paikka.  Oli kiva paikka myös.  – Lapsi 12v.

Museossa oli ylhäällä kirahvi ja syötiin vielä eväät. – Lapsi 6v.

Kaikinpuolin mukava ja hyvä reissu. Meidän koko perhe nautti retkestä – Vanhempi

Tyrskyssä arvostamme saamaamme palautetta niin asiakkailta kuin sosiaalityöntekijöiltä. Lisäksi pyydämme palautetta kaikilta opiskelijoilta. Palautteiden avulla voimme kehittää toimintaamme sekä ylläpitää sitä, mikä on hyväksi koettu.  Kannustamme antamaan palautetta aktiivisesti koko kuntoutuksen aikana, lisäksi pyydämme kuntoutuksen lopussa palautetta lomakkeen avulla.  Kiitos kaikille viime vuonna palautetta antaneille!

Joulukuun lopussa Tyrskyssä kahden perheen kuntoutusjakso päättyi ja pyysimme heiltä ajatuksia kuntoutuksesta:

Täällä on ollut kivaa ja on saanut leikkiä sekä olla lastenryhmässä.  Lapsi on oppinut, että ei saa satuttaa eikä kiusata ketään. Lauantaisin on ollut retkipäivä ja on saanut olla lastenryhmässä.

-Lapsi ja vanhempi

Lapsille ykkösjuttu oli Linnanmäen retki. Tyrsky pönkitti meitä lähtemään erilaisille retkille. Tyrskyssä saimme muistutuksen siitä, miten tärkeätä on arjen rytmi. Suosittelemme kaikille, joilla on rytmi hukassa.

– Vanhempi

Joulukuu 2019

Joulukuussa järjestimme perinteisen tapaamisen aiemmin Tyrskyssä kuntoutuksessa olleille perheille. Glögijuhlaan saapui useampi perhe ja jälleen näkemisen riemua oli niin lapsilla kuin vanhemmillakin.

Glögijuhlassa sai kirjoittaa Joulupukille, tehdä jouluista satujumppaa sekä koristella pipareita. Taisipa porolle saada laittaa porkkananenää paikoilleenkin.

Lastenryhmässä lapset askartelivat itselleen Luciapäivän kunniaksi kruunut ja pitivät kulkueen yhteisökokouksen päätteeksi.

Kävimme myös retkellä Saaren joulumaassa Mäntsälässä ihastelemassa monia eri eläimiä sekä lounastamassa kodassa grillaten. Muistoihin taisi jäädä suuren suuri sika kaikkien mieleen ankkojen ja alpakoiden lisäksi.

Rauhallista Joulun aikaa kaikille!

Marraskuu 2019

Vietimme tänään Lapsen oikeuksien 30-vuotis päivää nostaen lipun salkoon. Aiheesta keskustelimme niin sohvahetkellä kuin vanhempain ryhmässä ja jatkamme keskustelua yhteisökokouksessa.

https://www.lapsenoikeudet.fi/

Illalla lasten ryhmässä leikimme tuikkista ja piilosta taskulamppujen kanssa ja tämän jälkeen pidimme juhlat syömällä iltapalan herkkuineen kodassa. Koristelimme pipareita ja aloitimme jouluun valmistumista kuunnellen Ihana Joulu-levyltä satua Teppana-tontusta ja lauluja kynttilöistä, himmeleistä ja pipareista. Joulu tulla jollottaa.

”Lapsen oikeuksien päivä tarkoittaa sitä, että saa olla oma itsensä.”

Lokakuu 2019

Tyrskyssä on aina keskiviikkoisin lastenryhmä, tällä kertaa aiheena oli taidot. Lapset maalasivat kodassa vaahteranlehtiä, joilla painettiin kuvia paperille. Lehdistä rakennettiin taitopuu.

Lapset toivoivat voivansa tehdä jutun nettiin:

Taidot ja Ystävyys

Ystävyystaidoista juteltiin, ettei saa kiusata ketään eikä mennä kenenkään päälle ilman lupaa eikä huutaa. Toiselle lainaaminen on ystävyyden taito. Sitten kun ei itse jaksa niin kaveri voi auttaa. Se taito on ystävyyden taito myös. Lastenryhmä on paras taito.

Syyskuu 2019

Koulunkäynti on koululaisilla lähtenyt hyvin käyntiin ja Tyrskyssä on vietetty synttäreitä sekä pidetty yhteinen levyraati. Valmistuipa äitien voimin myös emoji-tyynyjä iso kasa.

Yhden perheen kuntoutusjakso päättyi syyskuussa ja järjestimme läksisäiset tuttuun tapaan.  Alla vanhemman palautetta kuntoutuksesta:

I could not find a place to something/feedback to the Tyrsky page.
I must admit, I did not welcome the idea of living in Tyrsky with open arms. I was filled with skepticism and uncertainty in the beginning. It was a big change for the kids and me too.
However, after a while it occurred to me that I really needed the support I was being offered. Everyone there was like one big family. We got along well and shared our experiences and ideas.
In the end it was time to go home. It was hard to say good bye to the people who had worked so well with us and became so close. Thank you Tyrsky team for opening my eyes to a different perspective of life journey. I will always have a good story to share about the unit and will recommend the services without hesitation to anyone in need.

Elokuu 2019

28.8 Henkilökunta kokoontui pohtimaan pois muuttaneiden asiakkaiden kuntoutusjaksoja, mitkä ovat olleet tavoitteita, mitä on saavutettu ja missä onnistuimme sekä mitä voisimme tehdä toisin ja mitä opimme. Samalla vietimme Tyrskyn  3-vuotis päivää.

Vietimme kesäloman päättäjäisiä yhdessä Pärskeen kanssa. Aloitimme illan yhteisellä pihasuunnistuksella, joka olikin paikka paikoin haastavaa!

Grillasimme yhdessä ja isät pesivät uima-altaan, varusteet oli loppuun saakka mietitty!

Koulunalkuun on valmistauduttu tarvike hankinnoilla ja hiuksia laittamalla.

”Oli mukavaa, kun suunnistettiin ja grillattiin yhdessä!” –Lapsi 9v.

” Kesä on loppu ja kesän lopettajaiset vietetty. Odotetaan koulun alkua!” –äiti

Reipasta syksyn alkua kaikille!

Aloitimme elokuun viettämällä babyshower-juhlaa, jonka isä järjesti yllätyksenä vaimolleen.

” Olen niin siunattu, että saan olla täällä ja meillä on kuin toinen perhe Tyrskyssä” -äiti

Heinäkuu 2019

Keskiviikkoisin Tyrskyssä on tapana pitää vanhempain ryhmä. Tänään vanhemmat käyvät ulkona syömässä päättäen 5 kerran jakson Jaanan kanssa. Lapset pääsevät Nuuksion kansallispuistoon retkelle.

Vanhemmat ovat kertoneet, että ryhmässä on käsitelty hyviä aiheita, on  hyvä jutella toisten kanssa eikä tarvitse olla yksin asioiden kanssa ja puhuminen on tärkeää, vaikka aihe olisikin vaikea. Tunnelma ryhmässä on ollut  myönteinen ja rento.

8.7.2019 teimme yhteisöretken Töölönlahden kesäpäivään, jossa avattiin Suomen EU-puheenjohtajakausi.  Päivä oli täynnä ohjelmaa lapsille ja mukana Tyrskyyn laukkasi monta itse tehtyä keppihevosta.

Kesäkuu 2019

Tänään teimme yhdessä palopoistumisharjoituksen ja yhdessä valmistui köyhät ritarit, jotka muuttuivatkin rikkaiksi ritareiksi. Olipa mukava yhteisöllinen ilta tänään!

Kesäkuu 2019 / Grillijuhlat

Tyrskyssä juhlimme  auringon hellimänä jokavuotisia grillijuhlia kolmannen kerran 5. kesäkuuta.

Paikalle saapui perhekuntoutuksessa olevien perheiden lisäksi aiemmin kuntoutuksessa olleita perheitä ja kuulumisia vaihdeltiin kaikkien kesken.

Ja lapset saivat kirmata pihalla yhdessä!

”Grillijuhlissa viihtyi kaikki ja oli viihtyisä tunnelma.”

-äiti

Oikein aurinkoista kesää Tyrskyn porukalta!

—-

Huhtikuu 2019 / Kevään merkkejä!

Tyrskyn kevät on alkanut pääsiäisaskartelujen merkeissä. Asiakkaat ovat istuttaneet pihaan kevätkukkia ja pian metsästetään pääsiäismunia Tyrskyn pihalla. Lapset kylvivät lastenryhmässä rairuohoa ja kävimme katsomassa kevään merkkejä Pitkäkoskella reippaan ja touhukkaan lapsiryhmämme kanssa.

Vanhempainryhmässä on käsitelty hyvän huomaamista arjessa ja tehty lapsille omat vahvuustaulut, joihin vanhemmat ovat kirjoittaneet omista lapsistaan positiivisia asioita.

Aurinkoista kevättä toivoo Tyrskyn porukka!

——

Helmikuu 2019 / Talven touhuja Tyrskyssä!

Tyrskyn talveen on kuulunut runsaasti lumitöitä ja pihan hiekoittamista, mihin koko yhteisö on saanut antaa panoksensa. Retkiä olemme viettäneet ulkoillen, pulkkamäessä ja talvesta nauttien. Talviretkeilyssä nuotiopaikalle pääsy evästämään kuuluu kohokohtiin.

Pienet kädet ovat tehneet lumiukkoja ja aarteiksi on löytynyt Tyrskyn pihalta hienoja jääpuikkoja.

Laskiaisena söimme laskiaispullaa, jonka tekemisessä avustivat reippaat suloiset asiakaslapset. Mielipiteitä jakoi, kuinka paljon hilloa pulliin pitää laittaa.